Problemy na stażu

• Autor wątku Autor wątku val
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

val

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Serdecznie
Zawarłem staż w PUP w Gdańsku jako "Projektant www" jestem zainteresowany tym czy posiadam jakie kolwiek prawa autorskie do wykonanych projektów. Pracodawca stanowczym tonem zapewnił mnie iż nie mam żadnych praw bo to co jest na jego komputerze jest absolutną jego własnością i nawet moje portfolio nie wchodzi rachubę.

Chciał bym podkreślić iż nie podpisywałem żadnej klauzury czy też zrzeczenia się treści na korzyść pracodawcy ... Prace wykonuje także w domu na własnym komputerze.

W urzędzie nie udzielono mi żadnej porady gdyż jest to dla nich specyficzny problem :(

Pozdrawiam Serdecznie
W oczekiwaniu na Rade

... nie jest to również problem prawa pracy - przenoszę.

val napisał:
W urzędzie nie udzielono mi żadnej porady gdyż jest to dla nich specyficzny problem :(
Tu, niestety tylko oni mogą udzielić odpowiedzi, gdyż to w ich posiadaniu jest umowa pomiędzy PUP (starostą) a przedsiębiorstwem zatrudniającym stażystę.

Pytanie podstawowe jest takie, czy umowa ta ma charakter stosunku pracy, zgodnie z Kodeksem Pracy, czy też umowy zlecenia, gdyż od tego zależy kwestia twoich praw autorskich. To powinieneś się dowiedzieć z PUP.

A co do praw autorskich - to przysługują Ci w momencie napisania programu komputerowego dwa ich rodzaje:
  • osobiste prawa autorskie - Art.16. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwanej dalej upaipp). Te są niezbywalne, pozostają na zawsze przy tobie.
  • majątkowe prawa autorskie - Art.17, 74. do 77.upaipp. Te są zbywalne, można je przenieść na inne ossoby bądź firmy. I teraz, w zależności od tego, jaki charakter ma twoje zatrudnienie:
    • na zlecenie - prawa te, jeśli nie ma żadnych pisemnych umów pomiędzy tobą a zatrudniającą cię firmą, pozostają przy Tobie - vide Art.52. i 53.upaipp. Firma zaś otrzymywałaby od Ciebie jedynie niewyłączną licencję na korzystanie z twoich dzieł.
    • jeśli zaś jest to stosunek pracy, to zgodnie z Art.12.upaipp. prawa te przeszłyby na zatrudniającą cię firmę. Nie mógłbyś korzystać z nich, jak choćby, przykładowo, umieścić ich w swoim 'portfolio'.
Pracodawca stanowczym tonem zapewnił mnie iż nie mam żadnych praw bo to co jest na jego komputerze jest absolutną jego własnością...
powiedz mu, że się głęboko myli, gdyż, jeśli używa jakichkolwiek komercyjnych softów (zakładam, że legalnych) to już one nie są jego własnością - a jedynie posiada licencje na korzystanie z nich... Prawa własności intelektualnej rządzą się deczko innymi zasadami, niż wydaje się owej osobie - powinna się dokształcić, bo może mieć kłopoty w przyszłości z tej niewiedzy...

Na temat samego stażu możesz popatrzeć też tam: http://www.kadrowe.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=70

Ostatnia edycja:
Powrót