Problemy po 5 latach....

• Autor wątku Autor wątku mamiroma4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mamiroma4

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Tak się składa, że rozwiodłem się bez orzekania winy. Z byłą żoną jesteśmy właścicielami mieszkania. Już w czerwcu zawieram nowy związek małżeński.
Co to będzie oznaczać prawnie ,bo była żona wpada w depresję :mad:
Czy mogę założyć klauzulę, która wyklucza moją przyszłą żonę w udziale w mieszkaniu?

Nic nie musisz robić. Majątek z poprzedniego małżeństwa będzie twoim majątkiem osobistym.

A może chodzi mu dziedziczenie przez nową żonę?
Czy ona po nim odziedziczy te pół mieszkania?

Pan_robotnik napisał:
Czy ona po nim odziedziczy te pół mieszkania?
Tak, "aktualny" małżonek zasadniczno dziedziczy. Pozostaje kwestia w jakim udziale. W tym przypadku udział w mieszkaniu.
mamiroma4 napisał:
Czy mogę założyć klauzulę, która wyklucza moją przyszłą żonę w udziale w mieszkaniu?
Tak jak napisał @wiegol przez samo zawarcie małżeństwa pana żona nie stanie się współwłaścicielką tego mieszkania, którego jest Pan współwłaścicielem wraz z byłą żoną. Jednak "nowa" żona będzie ustawowo dziedziczyła po Panu właśnie ten przypadający Panu udział w mieszkaniu. Żeby tego uniknąć może Pan np. spisać testament, w którym zastrzeże Pan, że dana osoba (pana "nowa" małżonka) po Panu nie dziedziczy (otworzy to jednak możliwość domagania się zachowku). Może Pan także darować byłej żonie swój udział w mieszkaniu lub ten udział jej sprzedać. Możliwości jest wiele.

Powrót