Problemy z Allegro

• Autor wątku Autor wątku Jaskier30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jaskier30

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Dzień dobry, przepraszam, jeżeli piszę w niewłaściwym dziale.
Jestem rolnikiem, również sprzedającym na Allegro. Kilka lat temu Allegro zaproponowało mi konto firmowe, zarejestrowałam je na podstawie nakazu płatniczego. Teraz okazało się, że rolnicy nie mogą mieć konta firmowego, musi być konto zwykłe. Konto firmowe jest tylko dla działalności gospodarczej, a ja jej nie prowadzę.
Nie wiem, kiedy te przepisy się zmieniły, napisano tylko w mailu z sierpnia 2023, że muszę dokonać weryfikacji konta do grudnia 2022, po czym za minutę miałam zablokowaną możliwość wypłat za sprzedane towary. Dostałam również wypowiedzenie usług PayU ze względu na brak zweryfikowania konta. Nie zweryfikuję konta, bo mój NIP nie figuruje w Centralnej Ewidencji i informacji o Działalności Gospodarczej ani w KRS. Korespondowałam oczywiście z Allegro i PayU, Allegro stwierdziło, że w drodze wyjątku mogą mi przywrócić status konta zwykłego, ale teraz już się z tego wycofało. Mam zarejestrować nowe konto zwykłe, zaczynać wszystko od początku.
No i nie wiem, czy tak można?
Z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie.

Ostatnia edycja:
Jest to prywatny portal i obowiązuje ich regulamin. Tam należy szukać odpowiedzi. Żadne prawo nie zmusi ich do tego by otworzyć ci tam konto jeżeli nie będą chcieli.

Regipl napisał:
Żadne prawo nie zmusi ich do tego by otworzyć ci tam konto jeżeli nie będą chcieli.
Dlaczego sprzedawca ( w tym wypadku allegro) miałby prawo nie udostępnić usługi jeśli nabywca nie złamał regulaminu ? No, chyba, że złamał.

WCJ napisał:
Dlaczego sprzedawca ( w tym wypadku allegro) miałby prawo nie udostępnić usługi jeśli nabywca nie złamał regulaminu ? No, chyba, że złamał.

A znasz przepis nakazujący zawarcie umowy o usługę?
Zwyczajne nie, bo nie. Allegro tak ma.

Student Wro napisał:
Allegro tak ma.
" tak ma" , bo w większości przypadków w konflikt z nimi wchodzą osoby/podmioty, które łamią regulamin. Allegro jest sprzedawcą usługi, w tym wypadku, dla konsumenta.

Allegro nie odmawia dostawy usługi konta prywatnego.
Allegro odmawia prowadzenia konta firmowego w związku z faktem, że kontrahent nie ma DG.
Prowadzący konto firmowe nie jest konsumentem.

Platforma sprzedażowa ma obowiązek jednoznacznie informować czy sprzedawca jest osobą prywatną, czy przedsiębiorcą.

Dziękuję za odpowiedzi. Nie złamałam regulaminu, PayU wypowiedziało mi umowę tylko dlatego, że nie mam działalności gospodarczej i nie mogę zweryfikować konta. Allegro ustaliło sobie nowe zasady i nie otrzymałam czasu na dostosowanie się do nich, bo, jak wspomniałam wcześniej, razem z informacją o konieczności weryfikacji konta zamknięto mi dostęp do moich pieniędzy. Ktoś coś przeoczył, ja ponoszę tego konsekwencje. Zakładanie nowego konta zwykłego wiąże się z utratą komentarzy, utratą "smart" na jakiś czas, ale, założę to nowe konto, oczywiście.

Ostatnia edycja:
WCJ napisał:
Nie allegro, tylko ustawa.[/QUOT

Operator płatności nie ma problemu ze zweryfikowaniem konta rolnika (dziwne by było, gdyby miał), ale że współpracuje z Allegro, a tam konto firmowe ma tylko DG, więc wypowiedział umowę.
Ja to wszystko rozumiem.
Tylko dlaczego w sierpniu 2023 otrzymuję jedynego maila, że do grudnia 2022 muszę zweryfikować konto, dlaczego piszą, ze mogą wyjątkowo przywrócić status konta zwykłego, na co ja się oczywiście zgadzam , a potem się z tego wycofują?
Budowanie marki, nawet tak malutkiej, jak moja, to jest długi proces. Tracę nick, komentarze, smart.

Powrót