Problemy z Holidayem

• Autor wątku Autor wątku denny83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

denny83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
W naszej firmie musimy brać wolne w odpowiednich terminach tzn. do końca marca tydzień , potem 2 tygodnie do końca września i ostatni tydzień do 15 grudnia. Nie możemy wziąć jednego dnia wolnego tylko trzeba brać od razu cały tydzień, nie wolno jest wziąć ani więcej ani mniej dni niż zostało ustalone. Zaznaczam ze wolnego jest 21 dni jednak menager tak jakby omijał ten jeden dzień i nie chce o nim rozmawiać. Chciałbym wiedzieć czy takie przepisy są zgodne z prawem? Dodatkowo jest nam mówione ze jeśli nie wykorzystamy wolnego w danym terminie to ono nam przepadnie np. jeśli nie weźmiemy jednego tygodnia do marca to potem już zostanie nam tylko 3 tygodnie urlopu.
To był jeden problem, a teraz drugi bardziej istotny. Moja córka wychodzi za mąż wiec chciałbym wykorzystać ten urlop w tym celu. Potrzebuje tydzień w maju, a resztę (3 tyg) we wrześniu na ślub. Menager zgodził się na cos takiego podpisał wnioski, a następnie Office zatwierdziło, jednak po 3 tygodniach przyszedł i powiedział ze nie mogę wziąć tak tego urlopu bo musze wziąć go zgodnie z przepisami obowiązującymi w firmie. Chciałbym wiedzieć czy menager może od tak sobie anulować i zmieniać zabukowany holiday?. Jak to wygląda w świetle prawa, jakimi artykułami można się bronić i jakie byłyby konsekwencje gdybym pojechał na ten urlop skoro mam go zatwierdzony pisemnie przez menagera?.

Jeżeli umowa nie stanowi inaczej pracodawca ma prawo zażądać od pracowników, aby wzięli urlop w określonym terminie (np. ze względu na przerwę produkcyjną)
Ponadto od 1 października 2007 r., ustawowy limit urlopu został zwiększony do 24 dni, a od 1 kwietnia 2009 ustawowe minimum zostanie zwiększone do 28 dni.Podstawowym aktem prawnym regulującym zasady przyznawania urlopów jest artykuł 5 Working Time Regulations 1998.
Od 1 października 2007 pracownik ma prawo domagać się przeniesienia do 4 dni niewykorzystanego urlopu na rok przyszły.

Zawsze możesz wziąć urlop okolicznościowy

Powrót