Problemy z mieniem przesiedlenia

• Autor wątku Autor wątku olla101
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olla101

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! 16 czerwca wróciłam po 5 latach z USA. Właściciel firmy wysyłającej kontenery namówił mnie na sprowadzenie również auta. Problem polegał na tym, że ponieważ byłam studentem i nie miałam zdolności kredytowej, auto dla mnie zakupił mój Wujek w 2007 a ja je spłacałam. Byłam więc użytkownikiem tego samochodu (figurowałam w ubezpieczeniu itp) a pełnoprawnym właścicielem stałam się dopiero po całkowitej spłacie kredytu na auto, tj.19 stycznia 2009. Obowiązujące pół roku rejestracji mineło więc 19 lipca 2009. Ja jednak, uzyskałam informację, że mogę wrócić do kraju wcześniej a auto zostanie mi wysłane kiedy minie pół roku. Uwierzyłam, bo wszystkie firmy o tym trąbiły...no i teraz nie chcą uznać mi auta na mienie...bo okazuje się, że liczy się data mojego powrotu i ze powinnam UZYTKOWAC to auto pół roku...przyznam szczerze, że już nic z tego nie rozumiem...auto przypłynęło do Polski w momencie kiedy minęło pół roku rejestracji i ubezpieczenia na mnie jako właściciela....a teraz okazuje się, że powinnam wrócić do kraju dopiero gdy minie pół roku użytkowania przeze mnie tego auta....Czy mam jakaś szanse na wyjaśnienie tej sprawy?? Czy w razie nakazu płacenia należności celnych mogę sądzić tego Pana (właściciela firmy, która podała mi nieprawdziwe informację)??? Szczerze dziękuje za wszelkie informacje.

Tak, w teori moze Panie skarzyc ta firme wysylkowa. Sprawa musialby sie odbyc w USA, przesylka z USA, umowa w USA itp. Niestety realnie patrzac ta sprawa jest "przegrana" od poczatku: ciezko bedzie udowodnic co oni Pani mowili, po drugie to firma przesylkowa a nie doradcza, po trzecie koszta adwokackie w USA na pewno parokrotnie przewyzsza sume cla.

Witam!
W praktyce, mogła Pani wrocić do kraju wcześniej - istotne jest kiedy zgłosi Pani listę zawierającą składniki Pani mienia przenoszonego do kraju i zgłosi zakończenie pobytu w USA. Sprawa cała polega na pogodzeniu terminów - w chwili gdy zglasza Pani ową listę w UC samochód który ma być jednym ze składników mienia musi byc juz Pani własnością ( musi byc zarejestrowany i ubezpieczony na Panią ) już nie krócej niz 6 m-cy! Od chwili otwarcia listy z mieniem przesiedlenia ma Pani 12 m-cy na zwożenie do kraju wszelkich dóbr zgłoszonych w liście i w to zapewne miała na myśli agencja wysyłająca Pani autko.

Powrót