Problemy z nieuczciwym serwisem przy naprawie gwarancyjnej

• Autor wątku Autor wątku Rezor91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rezor91

Użytkownik
Odpowiedzi
45
W dużym skrócie: Serwis przetrzymuje mój telefon i próbuje naciągnąć na naprawę przewyższającą jego wartość lub 100zł kosztów "ekspertyzy", za którą płacić nie zamierzam. Jak odzyskać telefon, jakie działania prawne mogę podjąć żeby dochodzić swoich praw?

Dłuższa wersja: Telefon Sony kupiony na FV przez JDG. Zaczyna trzeszczeć głośnik więc wysłałem w ramach gwarancji do serwisu CTDI w Warszawie. Od samego początku problemy. Strona działa fatalnie, są 2 wersje, po wypełnieniu formularza ciągle sypało błędami ale jakoś się udało. Już wtedy czułem jakbym robił przelew dla księcia z Zanzibaru. Kurier odebrał paczkę, trafiła do serwisu i cisza. Po 2 tygodniach serwis napisał maila z pytaniem co jest nie tak z telefonem :D Odpisałem, że wszystko jest w zgłoszeniu reklamacyjnym. Dostałem informacje, że telefon przyszedł bez zgłoszenia w paczce. Żadnej informacji, że takie jest potrzebne. Odpisałem, że problem jest z głośnikiem i zwyczajnie trzeszczy jak coś jest głośniej odtwarzane.

Czekałem prawie tydzień i dostaje paszkwila kosztorys na naprawę wyświetlacza na prawie 1000zł. Na dołączonych zdjęciach telefon wyłączony i widać zarysowania na rogach obudowy. Myślałem, że ktoś z nich uszkodził mi wyświetlacz i próbuje naciągnąć na naprawę. Prawda jest jeszcze głupsza: Według serwisu zarysowania aluminiowej obudowy wymagają wymiany sprawnego wyświetlacza, a głośnika nie wymienią bo jak informują "nie podejmują się naprawy częściowej". Od 2 tygodni odbijam piłeczke, irytuje mnie fakt, że mają mój telefon który za 100zł naprawiłby mi pierwszy lepszy serwis na wyspie w galerii handlowej. Nie zamierzam im płacić, ponadto chciałbym podjąć jakieś kroki, dla zasady, żeby następnym razem pomyśleli 2 razy zanim zaczną kręcić takie wałki. Zazwyczaj korzystałem z rękojmi i ewentualnie wsparcia rzecznika, ale tutaj urządzenie zakupione na firmę

Rezor91 napisał:
Jak odzyskać telefon, jakie działania prawne mogę podjąć żeby dochodzić swoich praw?

Telefon jest twój, więc zwyczajnie żądasz zwrotu swojej własności. Jeśli odmówią zgłaszasz przestępstwo przywłaszczenia. Natomiast roszczenia z tytułu usługi jeśli zasadne, to usługodawca może dochodzić w postępowaniu cywilnym.

Tyle to wiem ale jak to zrobić? Zgłosić przywłaszczenie na komisariacie właściwym dla miejsca zarejestrowania mojej działalności? Czy dla serwisu, który podjął mój telefon? Mam prawo rządać odesłania telefonu skoro odebrali go kurierem czy musze po niego przyjechać osobiście do Warszawy?

Rezor91 napisał:
Zgłosić przywłaszczenie na komisariacie właściwym dla miejsca zarejestrowania mojej działalności?
Dowolnym.
Rezor91 napisał:
Mam prawo rządać odesłania telefonu skoro odebrali go kurierem czy musze po niego przyjechać osobiście do Warszawy?
Mają go postawić do twojej dyspozycji. Strona techniczna dowolna.
Jeśli z Waszej umowy, nawet niepisanej, dorozumianej czy innej wynikało, że odsyłają to powinni odesłać, oczywiście na czyj koszt to osobna sprawa.

Moim zdaniem jak im wyślesz pismo wzywające do wydania bezprawnie przywłaszczonej rzeczy pod rygorem zgłoszenia przestępstwa 284 § 2 kk oraz 286 § 2 kk, to raczej przejdzie im ochota na negocjacje warunków zwrotu rzeczy.

Ja nie wiem, co to ostatnio jest za moda na zatrzymywanie cudzych rzeczy na zabezpieczenie zobowiązań? Coraz częstsze zjawisko. Kompletne bezprawie!

Ostatnia edycja:
Odmowa przyjęcia zgłoszenia na komisariacie :) Tłumaczenie pana policjanta: jeżeli oddałem telefon dobrowolnie i na podstawie regulaminu serwisu który go przyjął to mogą go trzymać ile im się podoba, a on nic nie musi ode mnie przyjmować :D Zaraz się pokłócę ze wszystkimi instytucjami, a i tak zostane bez telefonu :D

Powrót