Problemy z obywatelstwem

• Autor wątku Autor wątku lulek123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lulek123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Kiedyś już pisałem na tym forum w sprawie ile mam % szans na obywatelstwo niemieckie, ale to już nie jest ważne.Teraz mam inne pytanie, mianowicie skrócę tą historię.W roku 2014 składałem papiery na obywatelstwo wraz z siostra.Wysłaliśmy je na przełomie listopada/grudnia.I 15 stycznia 2015 roku dostaliśmy kartkę z Bundesverwaltungsamt, że odpowiedź będzie w przeciągu dwóch lat.Dzisiaj (i tu jest moje pytanie) moja siostra (tylko ona) otrzymała odpowiedź , że trzeba dosłać Anlage V na temat mojego dziadka i pradziadka z strony matki.I tu jest pytanie?Dlaczego ja takiego czegoś nie dostałem?Czy mogłoby się zdarzyć opóźnienie i dostane to samo tylko za tydzień lub później?
Ja mam 19 lat siostra 32.

Pozdrawiam

Tak, myślę, że możesz dostać to później.
Możesz też sprawdzić czy waszą sprawę prowadzi ten sam urzędnik, czy może różni. Z tego co słyszałem, zdarzało się też tak, że jeden brat otrzymał już Staatsangehörigkeitsausweis, a drugi czekał jeszcze rok, a wniosek złożyli razem...

Pozdrawiam

Wątpię jeśli wniosek został złożony razem to urzędnicy BVA rzadko bawią się w osobne wystawiania staatsangehorigkeitausweis ostatnio zalatwialem papiery mojemu ojcu .mojej siostrze i jej dzieciakom i mieli jedna urzedniczke i wystawiła Staatsangehorigkeitausweis w jednym dniu tj. 14 marca
Wszystkim calej 4 osób jeżeli jest się rodzeństwem to pewnie chcą jeden wniosek Anlage V od jednego z rodzeństwa który dotyczy obu osób więc proszę być spokojnym i nie martwić się na zapas Bva tak ma i wszystko będzie ok.

Ostatnia edycja:
oslu napisał:
Tak, myślę, że możesz dostać to później.
Możesz też sprawdzić czy waszą sprawę prowadzi ten sam urzędnik, czy może różni. Z tego co słyszałem, zdarzało się też tak, że jeden brat otrzymał już Staatsangehörigkeitsausweis, a drugi czekał jeszcze rok, a wniosek złożyli razem...

Pozdrawiam

Dziękuje wszystkim serdecznie za udzielone mi informacje, mam tylko jeszcze pytanie, mianowicie, jak sprwadzić urzędnika, który zajmuje się moją sprawą?

Ty nie mozesz sie kontaktowac bezposrednio z urzednikiem, bo dzis to moze byc pani Müller, ktora pojdzie na urlop macierzynski i sprawy przejmie pan Schmidt.

Masz sygnature sprawy, ktora ci nadano w potwierdzeniu wniosku i mozesz pisac tylko do urzedu a nie do konkretnego urzednika, powolujac sie na sygnature.

Powrót