Problemy z Orange i zmiany warunków umowy bez wiedzy konsumenta

• Autor wątku Autor wątku darek2darek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darek2darek

Witam wszystkich.
Sytuacja (w wielkim skrócie, dość szczegółowym) wygląda następująco.
Jakiś czas temu podpisano (niestety nie ja to podpisywałem) umowę na FunPack w Orange (ten pakiet z internetem i tabletem). Wczoraj otrzymałem drugą fakturę. Jedną na "pakiet domowy" (internet, telewizja i telefon), a drugą na ten mobilny internet, nigdy tak nie robili, więc wydało mi się to bardzo podejżane. Posprawdzałem faktury i stwierdziłem, że najprawdopodobniej zakończyła się podpisana umowa (niestety, nie dysponuję tamtą umową na FunPack, której najprawdopdobniej nam nie przekazano), a Operator zmienił warunki "przedłużenia". Chociaż uściślając, Orange dało nową umowę na pół roku (wywnioskowane z ostatniej eFaktury), bez powiadomienia, bez wiedzy konsumenta.
I teraz przechodząc do nurtującej mnie kwestii i sedna wątku.

Jeśli dobrze pamiętam, klient powinien zostać poinformowany o zmianach warunków umowy, prawda?
Zmiana warunków umowy, tudzież kolejna, bądź nowa umowa powinna być podpisana przez konsumenta, mam rację?
Czy mam możliwość zakończyć współpracę z operatorem, bez płacenia tych faktur, które są niezgodne z tą umową, która została podpisana (FunPack)? Ewentualnie opłatę taką jaką ustalono w pakiecie?
Miał ktoś podobną sytuację?

darek2darek napisał:
Czy mam możliwość zakończyć współpracę z operatorem, bez płacenia tych faktur, które są niezgodne z tą umową,
Ty w ogóle nie masz umowy z operatorem, więc co chcesz kończyć?

loco1 napisał:
Ty w ogóle nie masz umowy z operatorem, więc co chcesz kończyć?

Jeśli nie mam umowy, to z jakiego tytułu otrzymuje faktury za usługi?
Coś obowiązuje i tego się chcę pozbyć.
A co do tych zmian warunków umowy, to miałem rację, czy nie? (Że strona bierna musi się na nie zgodzić?)

loco1 napisał:

Niesamowite, naprawdę niesamowite umiejętności dedukcji.
No przepraszam, ale jeśli się wypowiadasz, to pytam.. Wypowiadając się.. A zresztą i tak nic to nie wnosi..

darek2darek napisał:
Jeśli nie mam umowy, to z jakiego tytułu otrzymuje faktury za usługi?

Skąd mamy wiedzieć dlaczego dostajesz faktury skoro sam w trzecim zdaniu pierwszego posta stwierdziłeś, że Ty żadnej umowy nie podpisywałeś?

Nie zawierałeś umowy, a faktury zaczęły przychodzić i zacząłeś je płacić? Przecież to absurd. Jak Ci zacznę przysyłać faktury to też będziesz je opłacał?

Ostatnia edycja:
JWF1506 napisał:
Skąd mamy wiedzieć dlaczego dostajesz faktury skoro sam w trzecim zdaniu pierwszego posta stwierdziłeś, że Ty żadnej umowy nie podpisywałeś?

Nie zawierałeś umowy, a faktury zaczęły przychodzić i zacząłeś je płacić? Przecież to absurd. Jak Ci zacznę przysyłać faktury to też będziesz je opłacał?

Nie wiem, może ja nie po polsku pisze, może zbyt skomplikowany tekst zamieszczam w postach? No nie wiem.. Przecież jest jak byk, że była zawarta umowa dot. w.w. FunPack'u.. I na nią przychodziły normalnie faktury, opisane jak powinny. Jest napisany przecież, teraz faktury dotyczą czegoś zupełnie innego, inny okres wpisany, inaczej określone. No jak mam niby czytelniej to wszystko opisać? Jak mam niby inaczej uzyskać odpowiedzi, jeśli nie zadając konkretne pytania? Nie pytam przecież o coś niestworzonego.. Nie piszę w innym języku.. Pytałem przecież o konkrety.. Nie wiem.. Może ja po prostu zbyt skomplikowany tekst umieszczam w sieci..

Wszystko masz w umowie. Również to że jak nie podejmiesz żadnej decyzji przed zakończeniem umowy przedłuży się ona o sześć miesięcy . Podejdź do salonu to z systemu wydrukują ci umowę jasna sprawa że nie będzie tam podpisów. Jak chcesz podpisaną przez obie strony kopię umowy to pismo i wysłać do Skierniewic.

darek2darek napisał:
Przecież jest jak byk, że była zawarta umowa
Jak byk również jest napisane, że nie Ty zwarłeś umowę.
Dowgird napisał:
Jak chcesz podpisaną przez obie strony...
Cały problem w tym, że pytający nie jest stroną :)

No tak, to abonent lub osoba upoważniona.

Powrót