Problemy z pobieraczkiem cz. 2

• Autor wątku Autor wątku Colder
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam

Wczoraj otrzymałem list z wezwaniem przedsądowym w sprawie Pobieraczek.pl. W związku z tym mam pytanie. Czy również mogę odstąpić od umowy mimo to iż moja rejestracja była w 2010r. Artykuł (Konsument w sieci: O Pobieraczku słów kilka...) Oczywiście bez konieczności ponoszenia jakichkolwiek kosztów.

P.S. Przypomnieli sobie o mnie dopiero po prawie 2-óch latach.

Z góry dziękuje za odpowiedź
Rafalak1

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam. W komentarzach do tego artykułu (dotyczącego pobieraczka) - Jak wyrejestrować się z serwisu Pobieraczek.pl? - PC World - Testy i Ceny sprzętu PC, RTV, Foto, Porady IT, Download, Aktualności - znalazła się następująca wypowiedź:

"Jeśli przy rejestracji podałeś fałszywe dane umowa nie jest ważna, choć teoretycznie usługodawca może złożyć ci sprawę w sądzie cywilnym. W tym celu potrzebny jest wniosek prokuratury do twojego operatora Internetu o ustalenie twoich danych. A ponieważ mamy w tym wypadku do czynienia z niską szkodliwością (poniżej 250 zł), prokuratura nie zajmuje się tymi sprawami"

Mógłbym kogoś z Was prosić o ocenę tej wypowiedzi? Jestem ciekaw czy jest ona prawdziwa.

pozdrawiam,
kabe71

Witam : )

dobrze, ze trafiłem na to forum, gdyż dzięki niemu rozwiałem swoje wątpliwości - płacić czy nie płacić ;)
mam natomiast jedno pytanie - kilka osób napisało, że dostało od pobieraczka listy itd.? Skąd mieli Wasze adresy domowe? Podaliscie je?

Tacher napisał:
Prosiłbym o wzór jakiegoś pisma, jak mogę skutecznie argumentować swoją pozycję. Z góry dziękuje ;)

dostałem to samo i nawet nie zamierzam się fatygować z jakimkolwiek odpisywaniem im ;)
jedyne co - muszę wysłać to samo, co wysłałem wcześniej e-mailem drogą tradycyjną - i tu zastanawiam się jak to zrobić.. musiałby to być list polecony najlepiej za potwierdzeniem odbioru.. tylko wtedy musze podać adres... i to mi sie nie widzi.
poza tym tez namieszałem, bo nazwisko oczywiście podałem wymyślone ;)
jakieś rady? ;)

Witam.

I ja się dałem złapać na pobieraczka. Przeczytałem właściwie prawie wszystko, co tu o nim napisano, i raczej płacić nie mam zamiaru. Po za tym nie podałem prawdziwych danych, więc chyba nic mi nie zrobią. Nawet, jeśli prokuratura poda im moje dane, to i tak w myśl ich własnego regulaminu umowa z nieprawdziwymi danymi jest nie ważna.
Ale chciał bym uściślić jedną wyjątkową sytuację, o której nie znalazłem nigdzie ani słowa.
Otóż konto założyłem 30 marca. 10 dni minęło więc wczoraj - 9 kwietnia. Ale wczoraj było święto. Wypowiedzenie (dokładnie według wzoru, który jest częścią regulaminu) wysłałem dziś. NIBY więc minęło 11 dni, ale czy biorąc pod uwagę, że wczoraj było święto, takie wypowiedzenie ma moc prawną?
Jest to pytanie nie tylko o pobieraczka, ale w ogóle ogólnie o wypowiadanie tego typu umów w sytuacji, kiedy ostatni dzień terminu wypada w święto kościelne, będące dniem wolnym od pracy. O ile się nie mylę, gdzie w którymś przepisie jest zapis mówiący o dniu następnym po dniu wolnym. Jak to jest w przepisach?

Czy w oświadczeniu o odstąpieniu od umowy muszę podawać swoje dane?
czy wystarczy tylko adres IP i podpis oraz data?

ekmir napisał:
Czy w oświadczeniu o odstąpieniu od umowy muszę podawać swoje dane?
czy wystarczy tylko adres IP i podpis oraz data?
dobre pytanie - wlasnie tez sie nad tym zastanawiam....
jezeli ktoś w temacie moglby się wypowiedziec - bylbym bardzo wdzieczny :)

Colder napisał:
Powtarzam po ran 100232 - wpisujecie dane, które macie w ich wezwaniu do Was. Nic więcej.

Colder czy tylko takie informacje umieszczać na oświadczeniu o odstąpieniu od umowy?

Kubucha1 napisał:
Nie jestem jednak pewien czy to dobre rozwiązanie, gdyż gdzieś przeczytałem, że pewien użytkownik który również był w mojej sytuacji nie mógł zawrzeć umowy na telefon bo był w krajowym rejestrze długów z powodu pobieraczka!
Tak tak, na pewno pobierak kogoś umieścił w krd. Gdybyś poczytał to od 2009 roku, cyklicznie co jakiś czas pojawia się jakiś baran który twierdzi, że pobieraczek kogoś usadził, a są to tak na prawdę ściemy.

Aha, a jak wygląda sprawa z zapłatą przy wcześniejszym podaniu fałszywych danych? Na rachunku przecież nie wpiszę fikcyjnego nazwiska i adresu.

Daj spokój, sam osobiście znam sporo osób które podały prawdziwe, byle jakie dane itd. Na początku 2009 roku i do dzisiaj nic się nie stało.

To już sam nie wiem. A w ogóle w tamtym roku po tym jak dostali kare nie zmieniali jakoś regulaminu? Żeby nie wyszło, że teraz mogą na prawdę udupić człowieka. Tak czy inaczej ponawiam pytanie jak mam przelać im pieniądze jeśli podałem wcześniej fałszywe dane?

Oni chyba nie dostali kary za regulamin, i nikt im nie nakazywał go zmieniać. Tylko za to, że na głównej stronie nie było linka do regulaminu, i że już w pierwszy dzień z tych darmowych dziesięciu był uważany za pierwszy dzień obowiązywania umowy.

Ale dalej nie spełniają podstawowego warunku - jednoznacznego i zrozumiałego potwierdzania tych danych na piśmie.

To już sam nie wiem co mam robić. Przejrzałem wszystkie możliwe strony itp. o tym czy płacić czy nie i większość mówi, żeby olać i po jakimś czasie sami się odczepią.

Czy Polska to kraj ludzi mało inteligentnych, naiwnych, niewyedukowanych, ociemniałych itp.?
1. TAK, w przeciwnym razie nie powstał by portal Pobieraczek- sraczek.pl.
2. TAK, bo na konto tegoż portalu ludzie (panicznie bojąc się konsekwencji od razu po przeczytaniu wezwania do zapłaty) wpłacili niewyobrażalnie ogromną kwotę pieniędzy.
3.TAK, bo wymiar sprawiedliwości w Polsce nie potrafi skutecznie walczyć z Pobieraczkiem- sraczkiem.
4. TAK, bo dostaję emaila z wezwaniem do zapłaty 95 zł w ciągu 5 dni, inaczej będą naliczane odsetki, a po ponad roku dostaje list z wezwaniem do zapłaty 95 zł. A gdzie odsetki?
5. TAK, bo ludzie, którzy podali fałszywe dane chcą wpłacać na konto Pobieraczka pieniądze wpisując swoje prawdziwe dane.
6.TAK, tylko w Polsce można zawrzeć z kimś umowę poprzez klikniecie na komputerze.
7. TAK, ponieważ jeszcze nikt nie pozwał do sądu Sraczka- Pobieraczka.

tyle w temacie.
Pozdrawiam serdecznie, niestety z Polski

Dzięki za to brutalne choć bardzo prawdziwe uświadomienie mnie.Więc nie pozostaję mi nic innego niż olanie całej sprawy dopóki nie przyjdzie polecony wprost do domu ;).

Dzięki i pozdrawiam, też niestety z Polski.

Z góry przepraszam że edytuję w ten sposó ale nie znalazłem przycisku edytuj...

moje pytanie brzmi, czy do wypowiedzenia umowy z pobieraczkiem wedle tego co napisałem (poniżej) może być takie wypowiedzenie???

Witam, mam pytanie które jeszcze nie padło a mianowicie;

Założyłem konto na nieszczęsnym pobieraczku,
aktywowałem je i podałem (jak to przykładny obywatel) prawdziwe dane (tylko imię i nazwisko, ale w danych osobowych mojego usługodawcy mailowego są już poprawne dane),
ale! do rejestracji użyłem sieci niezabezpieczonej wifi (adres IP) jednego z moich sąsiadów,
nie jestem zameldowany pod adresem który wskazałem przy rejestracji (prawidłowe dane to tylko imię i nazwisko), dostałem dwa powiadomienia o konieczności uiszczenia opłaty oraz dzisiaj przedsądowne wezwanie,
wystraszyłem się gdyż termin ostatecznej zapłaty minął mi wczoraj i chcąc uniknąć poważniejszych skutków mych działań napisałem im że wpłaty dokonam w dniu jutrzejszym (i tu chyba był mój błąd bo wysłałem do nich maila a dopiero potem zajrzałem na forum)

konto założyłem 11 Marca 2012 a maila o przedsądownym wezwaniem dostałem 9 kwietnia.

Wszyscy piszą o tych 94 złotych ale nikt nie wspomniał (a raczej nie kontynuował) kwestii 100$ + dodatkowe koszty

Standardowe pytanie, co mam zrobić? pomijam fakt że są to naciągacze i nie zasługują na moje pieniądze.

Dodam że nic nie ściągnąłem z tej strony...

-----------------------------------------------------------------------------
Imię I nazwisko Miasto, dn. …...................
Adres

Eller Service S.C.
80-350 Gdańsk
ul. Chłopska 72

Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość

Oświadczam, że zgodnie z art. 10 ust. 2 o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. Nr 22, poz. 271) odstępuję od umowy z portalem www.pobieraczek.pl (którego właścicielem jest firma Eller Service S.C. Mieszcząca się pod adresem 80-350 Gdańsk, ul. Chłopska 72) z dnia …...................

…............................................
Podpis poszkodowanego

Jakie dane osobowe podawać? takie ja przy rejestracji czyli prawidłowe imię i nazwisko + adres nie związany z moją osobą? Sytuacja trochę patowa.

nacia14 napisał:
:
Czy jakakolwiek sprawa trafiła do sądu?

Bardzo dobre pytanie!Wszyscy się tak boją pobieraczka- sraczka a prawda jest taka że Ci naciągacze nikogo jeszcze nie posądzili. Było gdzieś o tym na forum, a w jednym z programów dokumentalnych na temat pobieraczka, na te właśnie pytanie właściciele serwisu nie chcieli udzielić odpowiedzi.
Od odpowiedzi na to pytanie tak naprawdę należałoby zacząć rozważania naszych wątpliwości odnośnie wpłacanie pieniędzy na konto oszustów.
Ludzie, podchodźcie to tej sprawy spokojniej i racjonalniej!

Powrót