Problemy z pobieraczkiem cz. 2

• Autor wątku Autor wątku Colder
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam

Ja również wmieszałam się w tę stronę,ponad rok temu.Jeśli myślicie że na e-mailach się skończy to jesteście w błędzie,jeśli ktoś podał swoje prawdziwe dane to będą przysyłać listy do domu.

Jeśli złożyliście wypowiedzenie umowy w ciągu tych niby "testowych" 10 dni,nie mają prawa mam nic zrobić.
Jeśli natomiast nie zdążyliście tego zrobić w terminie 10 dni również jeszcze nic straconego według prawa jeśli umowa nie została dostarczona Wam na piśmie do domu proces możliwości wypowiedzenia jej ulega przedłużeniu do 3 miesięcy.
I to że piszą wam e-maile w odpowiedzi że nie macie do tego prawa jest nieprawdą

Jeśli wysyłacie Wypowiedzenie umowy wysyłajcie go tylko i wyłącznie listem poleconym za potwierdzeniem nadania i odbioru.Nie żadnym mailem bo to nie jest żaden dowód tak naprawdę.

Z tym że te listy z reguły nie mają żadnej mocy prawnej,gdyż
-po pierwsze są wysyłane listem zwykłym,jeśli tak to gdym doszło co do czego nie są wam w stanie udowodnić że takie pismo otrzymaliście do domu.
-po drugie z reguły niema na nich żadnej pieczątki i to również jest błąd.
-po trzecie błędem z ich strony jest też również to że nie ma własnoręcznych podpisów które to takie pisma powinny zawierać.

Jeśli zdecydujecie się nie płacić,a będą przychodzić listy do domu bez jakich kolwiek opisanych przeze mnie wyżej informacji nie macie się czym martwić.

Tyko z wyrokiem sądu mają prawo Wam coś zrobić.

Na wytoczenie Wam procesu mają 3 lata,potem umowa ta ulega przedawnieniu.

Jeśli natomiast zdecydujecie się zapłacić,wygląda to tak że Wasz opłacony pakiet jest ważny na rok i po roku jego ważność wygasa wraz z umową zawartą między Wami a Nimi,wtedy to już nie mają prawa żądać od Was jakich kolwiek pieniędzy.Dla pewności że tak będzie przed końcem ważności Waszej umowy możecie zadzwonić do firmy Eller Service i się upewnić lub wtedy żądać od nich usunięcia i zaprzestania przetwarzania swoich danych

Ostatnia edycja:
Witam

Jak już zapewne wiesz Ja również się w to wmieszałam.

Dostałam PRZED SĄDOWE WEZWANIE DO ZAPŁATY

To było jakieś 2 miesiące temu,ale ponieważ przyszło listem zwykłym nikt nie jest mi w stanie udowodnić że co kolwiek dostałam,ponad to to wezwanie przyszło bez jakiejkolwiek pieczątki i własnoręcznego podpisu więc tak naprawdę nie ma mocy prawnej.

Nie wysłałam im jeszcze pieniędzy,i teraz również mnie straszą.

Dzwoniłam do firmy Eller Service i Pan powiedział mi że po roku nie mają prawa ściągać ode mnie pieniędzy gdyż umowa po roku wygasa i nawet nie trzeba dzwonić.
Oczywiście wygasa tylko wtedy gdy zapłacisz im pieniądze.
Ich rozmowy są nagrywane więc gdyby doszło co do czego to będziesz miała dowód,
Ty możesz sobie również nagrać ich rozmowę z Tobą.

Jak zdecydujesz się zapłacić im pieniądze nie mają prawa w następnym roku przysłać ci rachunku jeśli to zrobią masz prawo zgłosić to nawet na plicę.

Pamiętaj że jeśli zdecydujesz się wysłać im pieniąze ta umowa jest ważna tylko na rok i po roku nie mają prawa żądać od ciebie jakichkolwiek pieniędzy za tą usługę.

frazzzi napisał:
Dziś dostałem maila ze mam zapłacić i mam na to 7 dni, wiec płacić czy to oszuści? wysłałem im już kilka wypowiedzeń. Dodam ze podałem inne niż w rzeczywistości nazwisko i adres chyba też (dokładnie nie pamiętam).

czekam na wasze porady

mam jedną, uciąć spokojnie z kawką, piwkiem itp. z czym tam wolisz , otwórz choć by na 1 stronie i zacznij długą, aczkolwiek ciekawą lekturę na temat pobieraczek.pl jak już przebrniesz przez pierwsze 10 stron skończy się kawa:D i jakoś dziwnie się poczujesz, że to może jacyś oszuści i, że co jak co ale ty im za to płacić nie będziesz lub ewentualnie jakie cię tam refleksje najdą :help: i na końcu zrobisz tak jak będziesz uważał, za stosowne. Ponieważ każdy przypadek jest inny i to sam musisz ocenić czy byłeś w pełni świadom co i jak, czy też nie miałeś o niczym bladego pojęcia :rolleyes: . Takim to sposobem sam na pewno się dowiesz, co zrobić podpowiem tylko , większość zdecydowanie nie płaci

grzela96 napisał:
Czy ktoś wie jak wygląda skuteczne odstąpinie od umowy z pobieraczek.pl po 10 dniach.Proszę o odpowiedź i podanie przykładowego takiego pisma

nie ma

kwanga napisał:
nie, ponieważ jak coś mi się kojarzy to, policja nie przyjmie tego zgłoszenia
Zgłoszenie musi przyjąć. To co się stanie później,t o inna sprawa.

Casik napisał:
No chciałem pobrać coś i co chwile wyskakiwała ta strona to zarejestrowałem sie na odwal żeby mi nie wyskakiwały te reklamy podajac dane pierwsze lepsze jakie przyszły mi do głowy, nic nie pobrałem z tej strony. Czytałem dużo stron ale nie znalazłem swojego problemu, doczytałem że trzeba wysłać te odstąpienie od umowy, ale jak to sie ma do tego, gdy założyłem konto o fałszywych danych?? Mogę mieć przez to jakieś duże problemy?

na te same dane, jakie im podałeś , składasz wypowiedzenie masz 10 dni wiec nie wiem w czym problem?? A jak już po terminie to jesteś w takiej samej sytuacji jak wszyscy więc wszystko co przeczytasz to twój problem, czyli jesteś w takiej samej sytuacji jak wszyscy tu się wypowiadający

whufic napisał:
Ja również założyłam tam konto z zamiarem pobrania filmu ale tam nie dało sie tego zrobić i wobec tego nie korzystałam z żadnej usługi tylko tyle, że sie zarejestrowałam i zalogowałam, podałam wymyślone dane i oczywiście dziś przyszedł ten email o uiszczeniu opłaty 94 zł i straszeniu sądami itd. W każdym razie mineło już 10 dni bo założyłam 2 lipca a dziś o 3 w nocy przysłali ten mail, teraz go przeczytałam i napisałam do nich ze 3 maile że rezygnuje definitywnie z tego konta chce usunąć i nic tam nie pobierałam.
I teraz nie wiem czy przejmować sie tym nadal, co mam zrobić oni mnie straszą i mają adres IP mojego komputera!!! Co robić?

Proszę poczytać, tu jest już wszystko napisane sytuacja jest taka jak wielu tysięcy osób po prostu nie płacić i postąpić tak żeby sobie pomóc czytać wcześniejsze posty

Ostatnią edycję dokonał moderator:
kwanga napisał:
Ludzie proszę was czytajcie troszkę choć by te ostatnie 20 stron jest tu już wszystko wyjaśnione, nie płacicie dołączacie się do pozwu zbiorowego i czekacie, koniec, nic więcej nie musicie robić.

ale dołączanie sie do pozwu zbiorowego nie jest konieczne? wystarczy nie odpisywać na ich maile i po sprawie?
ja też założyłam 2.07 swoje koto na pobieraczku i też nic nie pobierałam chociaż miałam taki zamiar ale tam sie nie dało pobrać i tak

Casik napisał:
Pisałem wcześniej że już minęło 10 dni założyłem konto 02.07.2012r a dzisiaj mamy 21.07.2012. dodawałem również że nigdy nic przez tego pobieraczka nie pobrałem po prostu by uniknąć reklam załozyłem tam konto o fałszywych danych.

no to czytaj od 16 strony tyle wystarczy i zorientujesz się w czym rzecz a jak n ie to od pierwszej strony i jak dojdziesz do 17 to zrozumiesz, za dużo tu już jest pisane i to wszystko to też, jest twój problem a tak z innej beczki sam sprawdź do kogo należy IP jaki e ci przysłali jako twoje :beer:

whufic napisał:
ale dołączanie sie do pozwu zbiorowego nie jest konieczne? wystarczy nie odpisywać na ich maile i po sprawie?
ja też założyłam 2.07 swoje koto na pobieraczku i też nic nie pobierałam chociaż miałam taki zamiar ale tam sie nie dało pobrać i tak

za trzy lata będzie po sprawie a do tego czasu wiele się może zmienić wybór należy do ciebie

Nie pomagasz mi zbytnio :( Nie możesz odpowiedzieć na te moje trzy pytania? Czy jeżeli wyśle odstąpienie od umowy to będzie koniec. Czy musze sie koniecznie przyłączać do tego pozwu zbiorowego mimo tego że podałem falszywe dane? Nawet jak sie dołącze to mam wpisać prawdziwe dane czy fałszywe? I czy coś mi za to grozi.

Czytałem wszystkie strony i większość z poprzedniego tematu tego co miał 100coś stron ale mało rozumiem z tego niema nigdzie dokładnie i wporst wyjaśnionego. Ja chciał bym tylko odpowiedzi na te moje pytania.

Sprawdziłem te IP i jest to IP z którego ja korzystam cały czas więc jest prawdziwe.

Ostatnia edycja:
Ale ludzie jak chcecie mieć koniec ??? na jakiej podstawie ??? bo co ?? bo wyślesz wypowiedzenie umowy ?? gdy trochę poczytasz to zrozumiesz czy, ktoś ci pomaga, tak ?? A teraz proszę poczytać i zrozumieć swoją sytuację, nie macie jakiegoś innego problemu, nie jesteście inni jak ci wszyscy co tu się borykają z tym, pobieraczkiem czy, wasz problem ma miesiąc czy rok to, sytuacja jest taka sama, nie wypowiecie im umowy. poczytać pozycja, #169, #170, najpierw trzeba zrozumieć a później mieć pretensje czy ktoś pomaga. Ludzie niczym się nie różnicie, od pozostałych użytkowników forum chcesz mieć spokój idź do prawnika, a tu na forum jest wszystko co dotyczy ciebie i każdej nowej osoby. Po prostu nie da się zerwać umowy nie uwolnicie się poczytajcie na spokojnie na pewno w tym wszystkim jest odpowiedź na wasze problemy

kwanga napisał:
Ale ludzie jak chcecie mieć koniec ??? na jakiej podstawie ??? bo co ?? bo wyślesz wypowiedzenie umowy ?? gdy trochę poczytasz to zrozumiesz czy, ktoś ci pomaga, tak ?? A teraz proszę poczytać i zrozumieć swoją sytuację, nie macie jakiegoś innego problemu, nie jesteście inni jak ci wszyscy co tu się borykają z tym, pobieraczkiem czy, wasz problem ma miesiąc czy rok to, sytuacja jest taka sama, nie wypowiecie im umowy. poczytać pozycja, #169, #170, najpierw trzeba zrozumieć a później mieć pretensje czy ktoś pomaga. Ludzie niczym się nie różnicie, od pozostałych użytkowników forum chcesz mieć spokój idź do prawnika, a tu na forum jest wszystko co dotyczy ciebie i każdej nowej osoby. Po prostu nie da się zerwać umowy nie uwolnicie się poczytajcie na spokojnie na pewno w tym wszystkim jest odpowiedź na wasze problemy

ale nam chodzi o to czy już nic nam nie grozi?
np ja przy rejestracji nie podałam swoich danych i np czy jeżeli usune swojego emaila (którego podalam przy rejestracji) całkowicie to czy już nie czekają mnie żadne konsekwencje prawne np czy nie znajdą mnie poprzez adres IP komputera itd.?

jak będą chcieli to cię znajdą, jak będą chcieli oskarżyć tylko ciebie to chyba też mogą, możesz usunąć konto, jak nie podałeś prawdziwych danych, ale nikt nie zagwarantuje ci ,że to już będzie koniec a jak ktoś ci, to zagwarantuje, to tylko po, to żebyś już nic nie pisał to przeczytaj post #170 mój zorientujesz się kim są co więcej pomóc ?? jak ty będziesz chciał kogoś naciągnąć na kasę to co odpuścił byś sobie ??

nawet podalam tylko wymyślone imie i nazwisko a w inne rubryki wpisałam kreski i email więc nic nie mają i w ogóle nie korzystałam z usług tego portalu tylko tyle że mam tam konto i za to mogą mnie znaleźć i ukarać? przecież jak zaczne płacić to też sie nie skończy bo wyjdzie, że wykupie jakąś usługe itd. a ludzie sie wypowiadają żeby olewać te maile i usuwać konta emailowe

Ronload napisał:
Dzięki , za pomoc. Co jest z tą infolinią 800007707 nikt nie odpowiada?

no podobno tam udzielają pomocy dla takich jak my i tam podobno mogą pomóc jak pisać wypowiedzenia itd. nikt pewnie nic nie mówi bo nikt tego nie próbuje, wychodzi na to, że sąd jest najlepszym rozwiązaniem jak na razie, a jak coś uzyskają to może ktoś powie co i jak

Witam.
Wiem, że pewnie się powtarzam, ale mam problem z tym portalem. Konto założyłam 11-09-2011 i o ile dobrze pamiętam nie pobierałam nic z tej strony. 23.09.2011 wysłałam z emaila z prośba o usunięcie konta itp, ale zero odezwu. A dziś dostałam listownie przedsądowe wezwanie do zapłaty. I tu pytanie płacić czy nie? Ponownie wysłałam im emaila o treści:

Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość

Oświadczam, że zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o
ochronie niektórych praw konsumentow oraz o odpowiedzialności za szkodę
wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22, poz. 271)
odstępuję od umowy zawartej dnia 11-09-2011 za pośrednictwem internetu.
Informuję, że dokonałam tylko rejestracji na portalu pobieraczek.pl, nie
pobierałam żadnych plików. Prośba o usunięcie konta z wyżej
wymienionego portalu była wysłana e-mailem dnia 23 września 2011, ale
najwyraźniej prośba ta nie odniosła skutku w związku z czym ponawiam
tą prośbę. Jednoznaczniej oznajmiam, że nie zapłacę kwoty 94,80zł
gdyż zawarta umowa nie zawierała mojego podpisu bądź podpisu
bezpiecznego, w związku z czym zawarta umowa jest nie ważna. Oczekuję na
szybką odpowiedź.

Czy taki email poskutkuje usunięciem mojego konta? List nie był polecony ani za potwierdzeniem odbioru. A czy wogóle umowa zawarta na odległość bez pisemnego podpisu bądź bezpeiecznego podpisu jest ważna czy traci swą moc prawna? Bardzo proszę o pomoc w tym temacie.:o

No to ja wam powiem że dwa dni temu miałem ten sam mail co inni ale wpadłem na extra pomysł bo w sądy bawić się nie chciałem też napisałem do nich wiadomość :Przez Prawnika(Kolege)
Witam piszę w imieniu mojego klienta : ****** który rejestrował się u was i nie korzystał z usługi ale pomimo to dostał wezwanie do zapłaty.Chciał bym poinformować że klient nie będzie płacił żadnej opłaty serwisowi pobieraczek.pl a dokładniej spółce Eller Service s.c. kwoty 94,80.

Chciał bym także poinformować że moja kancelaria oraz UOKiK a także inne organizacje w najbliższym czasie mają wszcząć wobec waszej firmy postępowanie.
Wasza firma złamała podstawowe paragrafy podpisywania umów tj. :

"Przed zawarciem umowy na odległość konsument powinien zostać poinformowany m.in. o:

* imieniu i nazwisku przedsiębiorcy;
* cenie i zasadach jej zapłaty;
* koszcie, terminie i sposobach dostawy;
* prawie odstąpienia od umowy w terminie 10 dni;
* miejscu i sposobie składania reklamacji;
* prawie wypowiedzenia umowy.

Po zawarciu umowy wszystkie te dane przedsiębiorca powinien potwierdzić na piśmie.A tak się nie stało .

Mam zamiar także podać wasz serwis aby upewnić się o waszej legalności oraz czy spółka nie pośredniczy w piractwu programów filmów itp.

Tak więc:

Powołując się na art. 10 ust. 2 Ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, niniejszym odstępuję od umowy o świadczenie usług Usenet, zawartej z Eller Service S. C., dnia 17 07 2012r.

Pragnę przypomnieć, iż w związku z brakiem pisemnego potwierdzenia informacji, o których mowa w art. 9 ust.1 Ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, termin, w którym przysługuje mi prawo do odstąpienia od umowy wynosi trzy miesiące i liczy się od dnia zawarcia umowy.

Odstępując od umowy, zwracam się z wnioskiem o zaprzestanie przetwarzania moich danych osobowych oraz całkowite usunięcie danych ze zbioru danych firmy Eller Service S.C. (podstawa prawna: art. 32 ust. 1 pkt 6 w związku z art. 35 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 o ochronie danych osobowych).

Jeżeli dane mojego klienta nie zostaną wycofane z serwisu zamierzam wszcząć postępowanie sądowe gdzie wyjaśnimy sprawe umowy ale i także całej legalności plików a także podstawowej legalności serwisu.

Z godnie z art. 5 Dyrektywy 97/7/WE przedsiębiorca jest zobowiązany dostarczyć potwierdzenie wymaganych informacji w formie pisemnej lub w taki sposób aby były one dostępne na innym trwałym materiale. Stanowi to wyraźne przeciwstawienie ulotnego sposobu przekazania tych samych informacji przed zawarciem umowy (np. telefonicznie) oraz po zawarciu umowy (na materiale trwale przechowującym informacje). Nacisk jest zatem położony na trwałość nośnika informacji, a nie na formę pisemną.

I oto następny paragraf który wasza spółka Pogwałciła.

Tak więc czekam za odpowiedzią.

Pozdrawiam:
Radca Prawny oraz Mecenas (Prawnik) :

I dostałem odpowiedź:
Witam.Dziękujemy za odpowiedź do naszego serwisu.

Informuję iż zgodnie za pana prośbą wszelkie sankcje jak i dane pana klienta zostały wyczyszczone z naszego serwisu. Obiecujemy że wprowadzimy poprawki które pominęliśmy wymienione przez pana.Prosimy także o zrozumienie Spółka dopiero weszła na rynek ale pracujemy non stop nad ulepszaniem naszego serwisu.

Pozdrawiamy:
Zespół Pobieraczek

Sorka ale to spisywałem druku.

Taka wiadomość pomogła w zupełności .

shieciero napisał:
Chciał bym także poinformować że moja kancelaria oraz UOKiK a także inne organizacje w najbliższym czasie mają wszcząć wobec waszej firmy postępowanie.

A skąd wiedz a o tym, że UOKiK zamierza coś z tym zrobić.
BTW. Polecam lekturę naszego regulaminu, bo jak widzę, nie zadałeś sobie trudu jego przeczytania ze zrozumieniem.

Ag_Maz napisał:
A skąd wiedz a o tym, że UOKiK zamierza coś z tym zrobić.
BTW. Polecam lekturę naszego regulaminu, bo jak widzę, nie zadałeś sobie trudu jego przeczytania ze zrozumieniem.

no mi się wydaje, że to chyba ten prawnik coś tak pisał i, że to blef na pewno był, zakładam, że nawet ten prawnik takiej wiedzy nie miał i zostało tu to wszystko przepisane , nie tłumaczę nikogo, tylko tak mi się wydaje, że to tak wygląda moim zdaniem

Bravoooo złapaliśmy sposób z interwencji ale skuteczny! :D

Takie pismo jest świetne ;P racja zgapiliśmy pare elementów z tąd ale takie pismo pomogło .:D

Dostałam dzisiaj zawiadomienie (listem POLECONYM) do zapłaty 94,80 zł od pobieraczka, termin 7 dni do zapłaty już minął, ponieważ list został wysłany 23.07. br, więc wynika z tego, że do zapłaty mam 272,73 zł. oczywiście nie mam zamiaru niczego płacić, przynajmniej jak narazie. Konto założyłam dokładnie 3.07.2011 roku mając lat 15 (zakładając konto oświadczyłam, że jestem pełnoletnia), teraz mam 17 lat. Wiem, że skoro jestem osobą niepełnoletnią umowa jest nieważna, jednak przeraziło mnie, że list ten jest listem poleconym, a czytając różne fora większość osób otrzymywało listy niepolecone. Dodam, że byłam tak naiwna i podałam prawdziwe dane, błędny był tylko rok urodzenia, ale chcąc założyć konto musiałam to zrobić. Nie wiem już co robić, dlatego bardzo proszę o pomoc.

Powrót