Problemy z pobieraczkiem cz. 2

• Autor wątku Autor wątku Colder
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
UOKiK nie udziela porad, od tego jest Rzecznik Praw Konsumentów w Twoim powiecie.

Okej, pomyliłam się. Ale nadal się zastanawiam, czy jednak lepiej będzie, gdy zadzwonię po poradę? I czy warto jest odpowiedzieć na maila?

Setki razy było wspominane, wysłać raz zwykły szablon o odstąpieniu od umowy mailem, z danymi z powiadomienia od nich i koniec. Resztę korespondencji traktować jako spam lub do kosza (jeśli przyjdzie wersja papierowa).

Szanowny Panie

Zakładam, że podczas rejestracji nie wysłano mailowo bądź listownie informacji o prawie do odstąpienia od umowy. W takim wypadku czas do odstąpienia przedłuża się do 3 miesięcy. Wówczas należy wysłać (może być e-mailem, jeżeli podane zostały fikcyjne dane) oświadczenie o odstąpieniu od umowy powołując się na art. 10 ust. 2 w związku z art. 9 ust. 3 ustawy z 2 marca 2000 o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.
Z naszej praktyki wynika, że właściciel serwisu nie uznawał skuteczności wysłanych pism i w dalszym ciągu wzywała do zapłaty należności. Naszym zdaniem argumentacja tej firmy nie znajduje oparcia w przepisach prawa i w przypadku, gdyby wezwania były ponawiane, radzimy je konsekwentnie ignorować. Ewentualne groźby nie znajdują pokrycia w rzeczywistości ani oparcia w przepisach prawa. Gdyby sprawa została skierowana na drogę sądową (co wydaje się wątpliwe; nic nam nie wiadomo o jakimkolwiek procesie wytoczonym przez właścicieli serwisu), proszę powołać się na złożone oświadczenie o odstąpieniu od umowy.
Działalność serwisu może się skończyć, gdy przestanie się to właścicielom opłacać albo gdy organy ścigania stwierdzą popełnienie przestępstwa. W tej chwili nie zanosi się ani na jedno ani na drugie.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Z poważaniem

Karol Fiedoruk
Prawnik - konsultant
Konsumenckie Centrum E-porad
Stowarzyszenie Konsumentów Polskich

Mam nadzieję że po przeczytaniu tego e-maila, nikt więcej nie doda tu już posta w stylu że się zarejestrowałem itd. (oczywiście nadzieja płonna :P )

Mają obowiązek informowania o prawie do odstąpienia od umowy na piśmie - jeśli tego nie robią to przysługuje prawo do odstąpienia od umowy w ciągu 3 m/c. Kto wpłacił to proponuję dochodzić od nich tej kwoty na drodze sądowej lub w inny sposób - ostatnie wyroki w tej sprawie rozpisałem na Konsument w sieci: Znów ten Pobieraczek

Po wysłaniu mailem odstąpienia od umowy - nie należy już nic robić, a resztę korespondencji wyrzucić do kosza.

Ostatnia edycja:
Dobrze,że odbędzie się rozprawa 26 września 2012r.Rozprawa poprzednia przeciwko pobieraczkowi odbyła się 26 sierpnia 2012r-dzięki temu można złożyć pozew zbiorowy.Mam nadzieję,że pobieraczek przegra tę rozprawy może to ich coś nauczy i przestaną tak postępować.Może przestana wysłać te przesłanie do zapłaty i przestaną wysyłać e-mail ,które miały na celu przestraszenie użytkowników i zmusić w ten sposób do zapłaty:)

Ostatnia edycja:
widzę ,że znowu moja odpowiedz została usunięta:-) napisałam odpowiedz jaką podał polo098pl na str.30 i odpisali mi , że odstąpienie od umowy jest bezskuteczne, podali nawet linka z rozmową w radiu zet z urzędnikiem UOKIK ( co ponoć jest zgodne ze stanowiskiem Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów). także nie wiem co robic. w sumie w regulaminie jest napisane , że jest 10 dni na rezygnację, po tym czasie trzeba z gory zapłacić za rok. to nie jest jednoznaczne z tym, że po tych 10 dniach nalezy opłacić???

tak na prawdę kto rejestrując się na takich stronach podaje swoje prawdziwe dane??? Nie znam nikogo takiego!!! a w jaki sposób mozna dołaczyc się do tego grupowego pozwu???

Ostatnią edycję dokonał moderator:
kasienka8706 - Kasiu - na forach przeczytasz porady żeby wysłać wypowiedzenie . Radzi tak UOKiK , radzą tak i tutaj . Zauważ co ja piszę - " jeżeli uważasz " - tzn. jeżeli uważasz że zawarłaś umowę czyli wiedziałaś że ją zawierasz , miałaś tego świadomość . Jeżeli nie - to usługodawca złamał zapisy ustawy mówiące że samo zawarcie umowy musi być jasne i nie budzące wątpliwości że jakąś umowę zawierasz a jeżeli uważa / usługodawca / że jest inaczej / czyli podał jasne informacje / to musi to udowodnić przed sądem bo ja się z tym nie zgadzam . Jak widzisz - nawet nie usiłują nic udowadniać tylko stosują swój " model " biznesu czyli straszą . Ja uznałem że nic nie zawarłem - nic nie odpisywałem , potraktowałem to jako spam ponad 3 lata temu . Jak widzisz piszę i mam się świetnie - dlatego ja osobiście namawiam by to ignorować . Wysłanie - czegokolwiek spowoduje tylko i wyłącznie dalsze straszenie mailowo a nawet listownie a nie wpłynie na sytuacje osób rejestrujących się . Podałaś dane fałszywe - nie ma siły byś dostała jakiś list , no chyba że listownie do nich napiszesz co jest bez sensu .
Reasumując - nic nie pisz - no bo po co ??? :o
domi983- czyli Dominika . Piszesz o jakimś linku do radia Zet - tak , było takie coś chyba w pażdzierniku 2009 roku . Pan Janusz zadzwonił do UOKiK i rozmawiał tam z kimś kto nie miał zielonego pojęcia co mówi / zaznaczam to nie był rzecznik UOKiK pani Cieloch / . No bo usłyszeliśmy że wystarczy jak " umowa " będzie dostępna na stronie internetowej to to wystarczy i nie musi być formy papierowej. Jest to nieprawda - dyrektywa unijna 97/7/we mówi o umowach na papierze ale dopuszcza możliwość zastąpienia formy papierowej na inny nośnik trwały. Czyli papier / jak najbardziej materiał trwały / zastąpiony równie trwałym materiałem / czyli np. płytka CD , DVD /. Zwróć uwagę co mówi i ustawa i dyrektywa unija : " konsument musi otrzymać " - czyli mówiąc po chłopsku dostać od usługodawcy umowę na trwałym nośniku a nie ją obejrzeć czy zapisać z jakiejś strony internetowej.
No i takie pytanie : co określa stanowisko UOKiK - audycja radiowa z 2009 roku czy oficjalne stanowisko opublikowane na stronie UOKiK ???
Napisałaś : " w sumie w regulaminie jest napisane , że jest 10 dni na rezygnację, po tym czasie trzeba z gory zapłacić za rok. to nie jest jednoznaczne z tym, że po tych 10 dniach nalezy opłacić??? " - więc ja się Ciebie zapytam - co stanowi prawo - regulamin usługodawcy czy ustawy i np. Kodeks Cywilny ?? Czy usługodawca stanowi prawo ??? Nooo - jak myślisz ????
Kto podaje dane prawdziwe na takich stronach ?? Ja podaję - bo znam swoje prawa i wiem co ja mogę i co może usługodawca - dlatego bez obaw zawsze podaję swoje prawdziwe dane.
xteklax - no całkiem niepotrzebnie się przestraszyłaś . Przecież właśnie za takie wpisy w " wezwaniach " dostali drugą karę finansową od UOKiK który uznał je jako bezprawne bo tylko sąd może ocenić czy ktoś złamał prawo i co za to grozi. Nieulega wątpliwości że użycie tego rodzaju perswazji ma za zadanie nastraszenie delikwenta a w konsekwencji wpłatę pieniędzy czyli dobrowolną darowiznę - bo płacić nie ma za co .

Ostatnia edycja:
Domi- tak jak obiecałam, kasuję wszystkie powtarzające się pytania.
Ile razy można wymyślać koło od nowa?

Poza tym, na tym forum mamy regułę- nie piszemy post pod postem.

no to olewam to i nie piszę w sumie to już z nimi a mianowicie z jakimś Pawłem korespondowałam trochę bo jak przyszedł mi mejl że mam zapłacić że jakaś umowa itp to myślałam że zawału dostanę bo nie miałam zielonego pojęcia co to jest ten pobieraczek bo zupełnie zapomniałam że się tam logowałam i napisałam im że za co mam płacić mają mi wyjaśnić o jaką umowę chodzi bo ja nic nie podpisywałam i nie wiem co to ten pobieraczek no i standar odpowiedź że sie tego i tego dnia zalogowałam i zaakceptowałam regulamin i podpisałam z nimi umowę i dalej nie załapałam o co chodzi i im piszę że z tego konta mejlowego rzadko korzystam ( to jest konto tylko do rejestracji na fora na które raczej wchodzę jednorazowo no i mam na nim subskrypcje z różnych poradników itp. żeby nie zawalać pocztu codziennego użytku) i dalej nie wiem co to jest ten pobieraczek więc dlaczego mam płacić kolosalną sumę za nic nie zrobienie proszę o wyrozumiałość. I jakie dane zostały podane przy rejestracji? no ale była cisza ja przerażona że mam za coś płacić termin płatności zbliża się wielkimi krokami więc zaczęłam szukać w necie no i znalazłam forum i na jakiej zasadzie to działa i mnie olśniło kiedy to było i co to jest więc napisałam kolejnego mejla że mają mi jeszcze powiedzieć w jaki sposób mogę zrezygnować z ich usług bo już wiem że jest to jakaś strona do pobierania czegoś ale ja z takich rzeczy nie korzystam i jest mi to zbędne a tu nagle przychodzi że mam zapłacić prawie 100 zł. no i jeszcze się nie odezwali ale podejrzewam że znowu napisze w dniu zapłaty bo ostatnią wiadomość napisałam dokładnie w dniu zapłaty a że nie zapłaciłam to na drugi dzień miałam wiadomość w której już straszyli komornikiem... więc teraz już wiem że będą mnie straszyć że podałam fałszywe dane itp ale oleję to i nic już nie będę pisać tak chyba będzie najlepiej i mam nadzieję że mnie nie dopadną

Papaja1 - piszesz nieprawdę - musiałeś podczas rejestracji podać dane prawdziwe . Bo to co Ty piszesz oznaczało by że musieli by złożyć na Ciebie donos i ustalić Twoje dane przez tzw . organa ścigania a to jest po prostu niedorzeczność. Bo - wówczas nie dostał byś maila od pobieraczka ale wezwanie na policję celem wyjaśnienia sprawy - a to jest bzdura.

mirosław12 - uważasz, że pobieraczek nie będzie w jakikolwiek sposób współpracował z policją? I czy w ogóle będą oni starali się sprawdzać dane?

Nie wiem czy to ważne ale sprawdziłem ustawę na którą się powołuje Pobieraczek.pl i widzę, że nie mogliśmy z nimi zawrzeć umowy, ponieważ do tego są potrzebne następujące dane zgodnie z art 18 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną Dz. U. Nr 144 poz. 1204
Art. 18.
1. Usługodawca może przetwarzać następujące dane osobowe usługobiorcy niezbędne do nawiązania, ukształtowania treści, zmiany lub rozwiązania stosunku prawnego między nimi:
1) nazwisko i imiona usługobiorcy,
2) numer ewidencyjny PESEL lub - gdy ten numer nie został nadany - numer
paszportu, dowodu osobistego lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość,
3) adres zameldowania na pobyt stały,
4) adres do korespondencji, jeżeli jest inny niż adres, o którym mowa w pkt 3,
5) dane służące do weryfikacji podpisu elektronicznego usługobiorcy,
6) adresy elektroniczne usługobiorcy.
z tego widzę to Pobieraczek.pl wymagał tylko
Płeć;Imię;Nazwisko;Ulica/Nr;Kod poczt./Miasto;Data urodzenia;E-mail:

Tak wiec bez dokumentu potwierdzającego tożsamość umowa jest nieważna. :D

xteklax - ja tak nie uważam - ja to po prostu wiem . Wiem że na pewno żadne organa ścigania nie będą zaangażowane w ustalanie czyiś danych . A wytłumaczenie jest proste - nikt z nas nie złamał prawa natomiast pobieraczek już tak. Dlatego nawet jak podasz im swoje dane - i tak nic z tym nie zrobią tak jak nie zrobili do tej pory z tysiącami prawdziwych danych które posiadają . Przypomina mi się pewien wpis na forach tak ze dwa lata temu . Pewna pani udała się do ich siedziby jeszcze w Gdańsku . I z jej relacji wynikało że zastała tam grono rozbawionych młodych ludzi - rozbawionych czytaniem tych wypowiedzeń które im ślecie . Czytali je sobie na głos i mieli świetną zabawę komentując stan umysłowy piszących do nich . I wiecie co jej powiedzieli ??? By dała chociaż ze 20 zł to oni łaskawie usuną jej dane . Zrobiła to co powinna zrobić - wyszła i nie dała nawet grosza. I - to jest cała prawda o pobieraczku . Maile mają nastraszyć i " przekonać " do zapłaty. Wy piszecie jakieś wypowiedzenia a oni maję je w głębokim poważaniu a przy tym świetny ubaw. Wy piszecie o jakiś stresach a oni śmieją się z Was . Nazywają Was bezmózgami - bo nie myślicie a poddajecie się szantażowi . Może najwyższy czas zacząć myśleć - racjonalnie myśleć .:-o

mirosław12 - czyli to, co mi ostatnio wysłali na temat moich fałszywych danych jest zwykłym szantażem? I na pewno nie będą chcieli ustalać prawdziwych danych i wnosić mi sprawy o wyzyskiwanie czegoś tam od nich czy też wprowadzaniem ich w jakiś błąd?

xteklax- oczywiście że to jest zwykły szantaż . A w jaki błąd ich wprowadziłaś skoro na to Ci pozwolili ?? Tak droga pani - to co stosują o podaniu wieku to nie jest żadne zabezpieczenie , to jest haczyk na osoby nieletnie bo one podadzą się za dorosłych a co ciekawsze przy tego typu świadczeniu usług - mogły to zrobić . I przecież prawie każdy korzysta z torrentów , za niewielką opłatą jest dostęp do filmów , muzyki czy czego tam jeszcze. I jak nie zapłacisz - to nie masz dostępu ale nikt Ciebie nie straszy sądem czy komornikiem . Tu oszuści postanowili to wykorzystać - no bo kto nie zapłaci 94,80 zł byle by tylko uniknąć sądu ?? A to jest kompletna bzdura - nikt nie zrobił niczego złego , nikt nie złamał prawa , nikt nie ma podstaw by cokowiek im płacić - osoby nieletnie tym bardziej mimo że podały jakieś dane . Powtarzam jeszcze raz - MOGŁY TO ZROBIĆ - dlatego nic nikomu nie zagraża tylko to straszenie.:ok:

mirosław12 - O ile dobrze kojaże to na 99% miałem podane fałszywe dane tyle że na poczcie miałem podane prawdziwe. Czy wiec mogli moje dane ściągnąć z poczty ??

Ostatnia edycja:
adrchl - no dobre , uśmiałem się . Ty się zastanawiasz co zrobić gdy nigdy tan się nie rejestrowałeś a dostałeś jakiś list ????????? Naprawdę się zastanawiasz ????? A cóż chcesz wypowiadać jak żadnej umowy nie zawarłeś i to usługodawca musi udowodnić że ją z Tobą zawarł ??? Ludzie - błagam , ja wszystko rozumiem ale nie sprowadzajcie pobieraczka do absurdu !!!!! Skoro jak adres mailowy nie jest Twój a podstawą rejestracji jest podanie adresu mail - to co chcesz wypowiadać skoro nawet nie mogłeś akceptować tego poprzez naciśnięcie podanego właśnie w mailu linku ??? Nie no - to jakaś paranoja.:???:

Ludzie - czy wyście już kompletnie " oczadzieli " , czy już naprawdę nie jesteście nic wykrzesać z siebie , choć trochę pomyśleć ??? Wodę z mózgu Wam robią - a Wy do nich piszecie jak jakieś ..... .
Kaśka - na Boga - piszą Ci takie kretynizmy a Ty zastanawiasz się co to jest ???
Napisali : " jeżeli twierdzi Pani, że rejestracja nie została dokonana przez Panią, oznacza to, że jakaś inna osoba korzystając z Pani konta poczty elektronicznej, dokonała rejestracji w serwisie Pobieraczek.pl bez Pani wiedzy.
W takim przypadku sugerujemy aby jak najszybciej skontaktowała się Pani z organami ścigania, celem zgłoszenia podejrzenia popełnienia przestępstwa z art. 287 kodeksu karnego, oraz złożenia stosownych wyjaśnień. Spółka Eller Service przekaże wszystkie posiadane informacje, które w jakikolwiek sposób będą mogły się przyczynić do wyjaśnienia sprawy w trakcie prowadzonego śledztwa."
Więc ja się pytam - OD KIEDY KORZYSTANIE Z CZYJEJŚ POCZTY MAIL JEST PRZESTĘPSTWEM ??? No od kiedy ??? :roll:
Czy ktoś podał się za Ciebie ??? Czy ktoś podał Twoje dane adresowe ?? Czy ktoś podał Twoje dane z dowodu tożsamości tj. numer Dowodu Osobistego czy numer PESEL ??? Nie podał ???? To gdzie tu jest PRZESTĘPSTWO - i jaki kretyn pisze o zgłoszeniu tego na policję ?? To nie kretyn pisze - to pisze oszust bo wie że i tak nigdzie tego nie zgłosisz - i słusznie bo nie ma co zgłaszać . Zgłosić raczej należało by próbę wyłudzenia pieniędzy przez pracowników pobieraczka a nie że ktoś użył Twojej poczty. 8)
Ula Napisałaś : " wiem że nie wolno podawać nie prawdziwych danych " oraz " nie pomyślałam i tym że trzeba prawdziwe dane podać " - a możesz powiedzieć mi skąd taka Twoja wiedza ?? Bardzo mnie to ciekawi skąd taka Twoja wiedza że trzeba podać prawdziwe dane ???
" co mam zrobić z ta zapłatą czy mam ją zapłacić nie mam za bardzo kasy " - nie waż mi się nawet myśleć o zapłacie .
Kobieto - jaka kara , za co kara - za darmową rejestrację ?? Nawet dzieciaki / niektóre / tego nie kupują a tu dorosła osoba takie rzeczy pisze.
Poczta męża , dane fałszywe / i słusznie / - ZIGNOROWAĆ wszelkie maile , wiadomości od pobieraczka oznaczyć jako spam - I PO SPRAWIE . Nic nie pisz , nie odpisuj , nie reaguj i jak mawia moja przyjaciółka " samo zdechnie " . Bez wątpienia jest to próba wyłudzenia pieniędzy - od trzech lat opisywana na forach - dlaczego ludzie jeszcze czegoś nie wiedzą - doprawdy nie wiem .:???:

Powrót