Problemy z pobieraczkiem cz. 2

• Autor wątku Autor wątku Colder
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tula2709 - zapewniam Cię , jest mnóstwo takich osób bo nie da się przy tym co oni robią i przy takiej skali oszustwa " wyłapać " wszystkich którzy wpłacili kasę . Skala tego procederu jest ogromna - ale dlaczego ludzie po tak długim okresie działalności oszustów i przy tak dobrze opisanych okolicznościach oszustwa jeszcze czegoś nie wiedzą ??? Może powinni zrobić coś co robi każda myśląca istota - zapoznać się z wcześniejszymi wpisami - choćby pobieżnie ???;) No i nikt nie zwolni nikogo z myślenia - to podstawa a ludzie chyba tego się boją .:lol:

mirosławie12 -dlaczego ??????
bo ludzie się boją i tyle ... po otrzymaniu takich maili ..gdzie straszą paragrafami - to każdemu włosy stają dęba ...
np.ja -zalogowałam się w 2011 ...bo zrobiłam głupotę i pobieraczek zaczął mi przysyłać durnowate maila ...Znalazłam to forum ...poczytałam ,że to oszuści ..napisałam im standartowe odstąpienie od umowy...oni przysłali swój standart ...i przez 2 lata miałam święty spokój ...
W międzyczasie ..całą korespondencja poszła do kosza...a tu bach -znowu pobieraczek sobie przypomniał...
Oczywiście -szlak mnie trafił ...
Sama byłam ciekawa ..co się działo przez te 2 lata ???? Widzę ,że nic się nie zmieniło ...
a nawet gorzej ...- nękają ludzi ,którzy w strachu przesłali im ten przekaz na te 94.00 zł.
Z tego co zauważyłam -popieraczek nabrał tempa jakoś tak od marca 2013 /kiedy drugi raz przegrali sprawę ..i będą musieli płacić kaskę / ...
Wiem ,że jest pozew zbiorowy przeciwko pobieraczkowi...i że jest sprawa w Mrągowie ...
Znając realia naszego sądownictwa ..pewnikiem sprawy będą się ciągnęły i ciągnęły :confused:...a szkoda .. - bo może wtedy sprawa byłaby jasna ...

Witam mam 13 lat, w tym roku będę miał 14. Dostałem niedawno maila od biura windykacji prawnej , wraz z sygnaturą sprawy i innymi "ichniejszymi" rzeczami. Rok temu również dostałem "przedsądowe wezwanie do zapłaty", ale zignorowałem jak radziło wiele stron internetowych.
Zignorować jak przedtem, czy może płacić?
Ps. Zauważyłem ,że w nadawcy jest "no-reply@pobieraczek.pl"

selwek dzieciaku , zapomnij o pobieraczku . Dzieci nie zawierają umów !!!!A dlaczego nie zmienisz adresu poczty , dlaczego nie oznaczysz ich jako spamu ?? Przecież wystarczy to zrobić by mieć spokój - wiec DLACZEGO TEGO NIE ZROBISZ ?????

Tula2709 nie zgodzę się z Tobą - no chyba że mamy tak bojażliwe społeczeństwo . Otóż kiedyś na forum pracownicy pobieraczka napisali :

" Gówniarzeria skuszona nagą fotką swojej dziewczyny będzie musiała płacić bo są bezmózgami " .

Zwróć uwagę co piszą : " Gówniarzeria " - a wiec " to " czyli ta " usługa " było czy jest skierowane DO DZIECI , do osób nieletnich bo to oni nie znają już nie tyle prawa ale życia , nie zawierają umów więc skąd mają wiedzieć ?? A tu okazuje się ze osoby PEŁNOLETNIE co gorsza zwane DOROSŁYMI jak dzieci dali a może nawet nadal dają się okradać . I piszą o jakimś strachu - o zgrozo !!!!!!! Pracownicy pobieraczka napisali na dzieci ze są " bezmózgami " nie , to nie dzieci są " bezmózgami " to dorośli czy pełnoletni zawiedli na całej linii . Na ogół człowiek boi się czegoś czego nie zna - osoba dorosła nie zada sobie trudu by zapoznać się z ustawami kierowanymi do niej , nie zada sobie trudu by przeczytać coś na forum , nie zada sobie trudu BY POMYŚLEĆ - tylko się boi . Sorry - zawsze pisze to co myślę ale nie najlepiej to świadczy o naszym DOROSŁYM społeczeństwie .
W 2009 roku pisałem na forach z dziećmi , takimi po 8,9 lat i one potrafiły zrozumieć , potrafiły zaufać gdy im powiedziano - nic wam nie grozi - mimo ze to one powinny najbardziej się bać bo wówczas naprawdę nie było nic wiadomo . Dziś - dziś pewno nawet nie kojarzą co to jest pobieraczek - a niektórzy nadal się boją . Trudno , niech się boją jak nie rozumieją prostych słów - słów które kilkuletnie dzieci zrozumiały.

Przepraszam za zarówno treść i formę wpisu ale ktoś to powinien wreszcie głośno powiedzieć - nie mamy najmądrzejszego dorosłego społeczeństwa a to ze ktoś się obawia czy płaci oszustowi dobitnie o tym świadczy. Co by nie mówić , co by mądrego nie napisał Colder / serdecznie pozdrawiam / jako specjalista w tej sprawie - ludzie nadal się boją mimo tylu postów i for internetowych. To co - łopata do głów wkładać ??? Nie da rady - jak ktoś nie chce zapoznać się z wpisami , nie chce pomyśleć - to się boi - wiec kto ma mu pomóc jak sam sobie nie pomaga ???:cool:

osobiście nie słyszałam,żeby ktoś został podany do sądu aczkolwiek boję się sama e-sądu w lublinie w sprawie pobieraczka

janina27 napisał:
osobiście nie słyszałam,żeby ktoś został podany do sądu aczkolwiek boję się sama e-sądu w lublinie w sprawie pobieraczka

A masz jakąś podstawę ku temu by się bać ??? :)

myślę,że nie ale wolę chuchać na zimno.niestety podałam prawdziwe dane:-( ale na błędach człowiek się uczy

janina27 napisał:
myślę,że nie ale wolę chuchać na zimno.niestety podałam prawdziwe dane:-( ale na błędach człowiek się uczy

No i gdzie tu jest jakiś sens ?? Myślisz - i dobrze - że nie ma podstaw do obaw - a jednak się boisz . :D Ehhhhhhhhhhhhhh :o

I dlaczego podanie prawdziwych danych nazywasz błędem ?? Ja też podałem dane prawdziwe i wcale nie uważam że to był błąd a to było już prawie 4 lata temu :D

wiem,że to oszuści ale zawsze ta odrobina niepewności pozostaje

Ja mam to samo co Janina27..
....teraz czekam na cd.
Jedyna pociecha ,ze nie ja jedna....

No - i wystarczy teraz coś napisać , coś w stylu " wzywamy do zapłaty " albo coś równie " mądrego " a w dodatku włożyć to do koperty i co się dzieje ??? Prędziutko na pocztę z pieniążkami dla złodziei a ze to bujda na resorach to nie ważne , ważne że mam poczucie a wręcz ulgę że ZAPŁACIŁAM więc uff - żaden sąd i komornik do mnie nie przyjdzie . :lol: I tak by nie przyszedł ale wydana stówa daje nam poczucie bezpieczeństwa - ale do czasu gdy przyjdzie kolejne " wezwanie " a tak się dzieje bo ludzie o tym piszą . I co wówczas ??? Znowu sąd , komornik i co ???? Co tam jeszcze wymyślą ????? A co będzie jak będą coś słali w okresie kilku lat ?? Stek bzdur no ale przecież napisali KANCELARIA PRAWNA , napisali WINDYKATOR , napisali SĄD - Boże , co ja mam zrobić ????

A może pomyśleć - że jeżeli dali mi 3 dni na zapłatę a po tym sąd , komornik, WIĘZIENIE - a nic się nie wydarzyło mimo nawet kilku lat to może to ściema - a tak piszą ludzie na forach ?? Bo gdyby napisali prawdę to musieli by pozwać pół Polski - a raptem wystosowali jakiś pozew do jednej osoby i to jeszcze po zawieszeniu działalności ?? A może ten pozew po to by mnie nastraszyć - ZOBACZ . OBIECALIŚMY WIĘC POZYWAMY ??? A może pomyśleć - przecież sąd wydał wyrok - PRAWOMOCNY WYROK - ze są oszustami bo oszukali mnie podczas rejestracji - to przecież i tak nic nie ugrają bo każdy może powołać się na art. 86 KC - i po " ptokach " ???? A może ....:D

:D
masz racje....
mysle , ze jak przysla polecony list..to wtedy bedzie sie czym martwic...

Nawet wówczas bym sie nie przejął bo to nadal był by list od oszusta - czyż nie ??? :lol:

.....jak taki dostane...- to bede Cie gnebic /hihihi/

A ja się z nimi wymieniam meilami, w których informuję, że dane są błędne, może ktoś podał mój adres mailowy przypadkowo, moja skrzynka jest cały czas otwarta i możliwe, że po otwarciu meila z linkiem aktywacyjnym ktoś z domowników przypadkiem w niego kliknął, możliwe nawet że to był mój kot bo często włazi mi na laptopa. Tak czy inaczej napisałam im, że nie mam pojęcia jak to się stało, ja nic nie zamawiałam, nie widziałam oferty, nic nie potwierdzałam, nie chciałam kupić i nic z mojego komputera nie zostało ściągnięte z pobieraczka. Może moje dzieci się bawiły przy laptopie, może ktoś z dzieci znajomych grzebał w necie i nie wiedział co robi.. tak czy inaczej odpowiedziałam im, że to nie moja osoba, nic od nich nie ściągałam, nie zgadzałam się na zakup usługi itd.. Odpisali mi tak:

"Szanowna Pani,

Informuję, iż konto użytkownika: ...@gmail.com , zostało założone w serwisie www.pobieraczek.pl w dniu 2011-09-07 o godzinie 20:16:32 .

Jeżeli twierdzi Pani, że rejestracja nie została dokonana przez Panią, oznacza to, że jakaś inna osoba korzystając z Pani konta poczty elektronicznej, dokonała rejestracji w serwisie Pobieraczek.pl bez Pani wiedzy i zgody.

W takim przypadku sugeruję, aby jak najszybciej skontaktowała się Pani z organami ścigania celem zgłoszenia podejrzenia popełnienia przestępstwa z art. 287 Ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. kodeksu karny (tekst pierwotny: Dz.U. 1997, Nr 88, poz. 553), oraz złożenia stosownych wyjaśnień. Wspólnicy Eller Service s.c. przekażą wszystkie posiadane informacje, które w jakikolwiek sposób będą mogły się przyczynić do wyjaśnienia sprawy w trakcie prowadzonego śledztwa.

Nadmieniam, iż w żaden sposób Wspólnicy Eller Service s.c. nie mogą odpowiadać, za fakt posłużenia się skrzynką Pani poczty elektronicznej przez osobę do tego nieuprawnioną.

Zgodnie z przepisami obowiązującego prawa, w przypadku ustalenia sprawcy bezprawnego posłużenia się Pani kontem poczty elektronicznej, będzie Pani przysługiwało prawo regresu, zobowiązujące sprawcę do zwrócenia Pani uiszczonej należności za usługę zamówioną w serwisie Pobieraczek.pl.

Oczywiście po uiszczeniu należności, będzie Pani mogła korzystać z opłaconej usługi."

No czy to nie jest piękne??? :D
No i mam dylemat... podejrzewam o to przestępstwo mojego 5 letniego syna, kota, dzieci kuzyna. Ale możliwe też, że to ktoś z gości. Moje dziecko nie umie czytać, a kot nie piśnie ani słowa - taki typ.

Zastanawiam się też, czy faktycznie nie iść na policję i nie powiedzieć, że doszłam do etapu otrzymania linku aktywacyjnego, odeszłam od laptopa a mój kot wskoczył i przypadkiem kliknął myszką na link, nie świadoma tego faktu (bo nie patrząc w system wyłączyłam komputer) zostałam wciągnięta w opłaty za usługę, której nie zamawiałam.

Nie wiem co im odpisać...

ja bym nic im nie odpisywała ...
a swoją drogą ..-na każdy list mają odpowiedż ...

Otóż mam problem ponieważ miałem już od Pobieraczka te 3 Maile ale dziś po jakichś 6 miesiącach przyszedł 4 o następującej treści:
Sygnatura sprawy: PWE/20120628/2508767 Sopot, 25.04.2013

PRZEDSĄDOWE WEZWANIE DO ZAPŁATY

Szanowny Panie

Niniejszym zawiadamiam, iż Spółka Eller Service S.C. Rafał Peisert, Iwona Kwiatkowska z siedzibą w Sopocie, Al. Niepodległości 658/3, która jest właścicielem serwisu Pobieraczek.pl, korzystając z usług Kancelarii Konsens SA podjęła skuteczne działania prawne w celu wyegzekwowania od Pana zaległej należności w wysokości 94.80zł. Wspólnikom Spółki przysługuje wobec Pana roszczenie odszkodowawcze z tytułu niewywiązania się przez Pana z warunków zawartej umowy (§ 4 ust.1 Regulamin świadczenia usług "Usenet" z dnia 16.04.2010). Jednocześnie informuję, iż w przypadku skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego, Spółka Eller Service S.C. wystąpi o zasądzenie od Pana kary umownej w wysokości 334,56zł tytułem nie wywiązania się przez Pana z warunków zawartej umowy.

Dnia 28.06.2012 o godzinie 21:56:13 przy użyciu stacji roboczej o adresie IP: 83.0.197.155 zamówił Pan w serwisie Pobieraczek.pl usługę dostępu do serwerów Usenet w pakiecie Pobieraczek5 i pomimo wysłanych wezwań do wywiązania się z warunków zawartej umowy, zamówiona usługa nie została do dnia dzisiejszego w sposób całkowity opłacona. Nie budzi żadnej wątpliwości fakt, że pomiędzy Panem a Spółką Eller Service S.C. doszło do zawarcia umowy na mocy ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144 poz. 1204). Podczas rejestracji w serwisie Pobieraczek.pl oświadczył Pan, iż zapoznał się oraz w całości zaakceptował postanowienia obowiązującego regulaminu świadczenia usług "Usenet". W razie niezadowolenia z usługi miał Pan obowiązek w ciągu 10 dni odstąpić od zawartej umowy i zrezygnować z przygotowanego dla Pana konta, pod rygorem obowiązku uiszczenia kary umownej stanowiącej równowartość 100 USD, ustalanej według średniego kursu NBP z pierwszego dnia miesiąca wymagalności roszczenia odszkodowawczego (§ 6 ust. 3 Regulamin świadczenia usług "Usenet" z dnia 16.04.2010).

Pragnę poinformować, iż rezultatem wewnętrznego postępowania wyjaśniającego oraz weryfikacyjnego jest uzasadnione podejrzenie, że podczas rejestracji w serwisie Pobieraczek.pl zostały podane nieprawdziwe lub niekompletne dane osobowe. Warto nadmienić, iż zgodnie z art. 286. § 1. Kodeksu Karnego (Dz. U. Nr 88 poz. 553), podawanie fałszywych danych osobowych mające na celu wprowadzenie w błąd drugiej Strony umowy nosi przesłankę oszustwa i podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Mając na uwadze powyższe pragnę zawiadomić, iż podanie nieprawdziwych danych, może stanowić przesłankę do zawiadomienia właściwych organów ścigania oraz wszczęcia postępowania karnego.

Na dzień 25.04.2013 kwota 94.80zł w sposób całkowity nie została wniesiona. W związku z powyższym wzywam Pana do natychmiastowej dobrowolnej zapłaty długu powstałego wskutek zamówienia usługi Pobieraczek5 (12 miesięczny pakiet) w nieprzekraczalnym terminie 7 dni od otrzymania niniejszego wezwania.

Wszelkie wpłaty należy kierować na następujący rachunek bankowy:
Numer rachunku: 19 1750 1325 0000 0000 1305 6811
Nazwa odbiorcy: Eller Service S.C.
Adres odbiorcy: Al. Niepodległości 658/3, 81-854 Sopot
Tytuł przelewu: PWE/20120628/2508767

Gotowy blankiet wpłaty może Pan wygenerować pod adresem https://www.pobieraczek.pl/przelew.php?eml=uaVazGv3IJo6du2S6jy0Nm5dFc0=

W sytuacji braku wpłaty wyżej wymienionej kwoty informacja o zadłużeniu może zostać ujawniona w Biurze Informacji Gospodarczej, na podstawie Ustawy z dnia 9 kwietnia 2010 r. o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych (Dz.U. Nr 81, poz. 530).

Jednocześnie informujemy, że dłużnicy notowani w Biurze Informacji Gospodarczej, zgodnie z art. 24 ust. 2 Ustawy, mają utrudniony dostęp do usług finansowych (kredytów, leasingu, sprzedaży ratalnej), usług telekomunikacyjnych i multimedialnych (możliwość kupna telefonu w abonamencie, zawarcia umowy na szerokopasmowy dostęp do Internetu, telewizję kablową i satelitarną), wynajmu nieruchomości (np.: mieszkania, biura, magazynu, placu) i wielu innych.
Dowód wpłaty oraz wszelkie pytania proszę kierować na adres poczty elektronicznej: windykacja@pobieraczek.pl

W przypadku pytań proszę o kontakt:
tel. 58 553 20 00, fax: 58 553 21 00

Z poważaniem,

Marek Jaworski
Biuro Windykacji Prawnej

I Nwm czy olać to jak poprzednio czy coś bo na samej górze jest dodatkowo jeszcze jakaś Sygnatura SPRAWY. Dodam że podałem prawdziwe dane.

Bo np jak ktoś dostawal meile i je tu wklejał to były o innej treści.

Dodam także że poprzednie meile z przed pół roku przychodziły od Pobieraczka a tutaj jest niby od Biura Windykacji Prawnej.

Ostatnia edycja:
@Papaja1

Wiadomość cytowana wielokrotnie. Nic w sprawie się nie zmieniło.

Powrót