Problemy z prawem w niemczech

• Autor wątku Autor wątku ziomek89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziomek89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, mialem wczoraj nie mila sytuacje. Kupilem w Berlinie samochod, skonczyli mi sie celne tablice rejestracyjne, musialem tym autem pojechac do pracy, a w piwnicy po ostatnich lokatorach znalazlem niemieckie tablice z jakiegos innego auta, wiec je zalozylem.... Po chwili zostalem zatrzymany do kontorli drogowej. Nie dosc, ze przekroczylem predkosci to zapomnialem ze soba zabrac dokumentow od samochodu. Dwoch Panow ubranych po cywilu, najpierw spisali moje dane z dowodu osobistego, a pozniej pojechali ze mna do mnie do domu zeby zobaczy papiery od auta i tu zaczelo sie robic ciekawie. Porownali nr vin samochodu z tym z dokumentow, na szczescie sie zgadzal, jednak tablice juz nie. Panowie, nie wypelniali zadnych dokumentow, przynajmniej nie widzialem, ja tez kompletnie nic nie widzialem, nie znam dobrze niemieckiego, wiec za duzo ich nie rozumialem, oddali mi wszystkie dokumenty i pojechali. Glupio mi to mowic, ale nie mam tez prawa jazdy, przyznalem sie do tego. Co mi teraz grozi ze strony prawnej w niemczech?

O rany! Skąd Ty spadłeś? Pochodzisz z ziemi?
"musiałem tym autem pojechać do pracy"- bez Prawa Jazdy? Bez aktualnych tablic? W Niemczech?
Oni tam ścigają nawet za karmienie gołębi. To nie Polska gdzie jakośtam, za jakieśtam przewinienia czasem ktośtam płaci.
Nic nie musiałeś. Jak nie masz Prawa Jazdy i tablic, to kupujesz bilet na autobus. Stać Cię na auto to i stać na bilet. Miałem tą samą sytuację bo za zaległe alimenty zabrali mi Prawo Jazdy i wiesz co? Nie chciałem żeby niemcy umacniali zdanie o polakach, że to tylko złodzieje i kłamcy, sprzedałem auto za 20 euro i...kupiłem sobie bilet miesięczny. Tam są ludzie a przekręty rób w Polsce bo inaczej nikt w Niemczech nie będzie chciał z żadnym polakiem rozmawiać (już nie chcą).
Co do Twojego pytania: jeżeli pracujesz legalnie i masz adres zamieszkania to czekaj na pisma z sądu typu Amtsgericht, płać i wal skruchę albo wymyśl i udowodnij jakąś wiarygodną historię (i nie rób tego więcej!). Jeżeli jesteś tam na czarno, to pierwsze czego się dopatrzą będzie brak adresu na terenie Niemiec czyli, jeżeli zakwalifikują czyn jako karalny, areszt tymczasowy do czasu zapadnięcia wyroku. Siedzisz jak nic. I wiesz co? Dobrze robią. Prawo jest tam dokładne a wymiar sprawiedliwości szybki czego życzę Polsce z całego serca.

Powrót