Problemy z przelewami ZUS do OFE

• Autor wątku Autor wątku kobra10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kobra10

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam.
Panowie i Panie mam pytanie - czy istnieje jakis ustawowy termin w którym ZUS musi przelać środki otrzymane od mojego pracodawcy do mojego OFE?? np. wynagrodzenie otrzymuje 1 każdego miesiąca, środki na koncie ZUS są ok 5 dnia każdego miesiąca i Oni mają np 14 dni na przelanie do OFE czy jak im sie podoba??
Kolejne pytanie czy ZUS może przelewać składki częściowo? bo zdarzyło sie u mnie wiele razy ze dokonywali przelewu w kilku ratach.
Kolejne pytanie - co zrobić jeżeli zus nie przelał składki za jakiś tam miesiąc? w tym miesiącu nie chorowałem, nie pobierałem żadnych zasiłków, nie zmieniałem pracodawcy, normalnie pracowałem. Watpie by był błąd na przelewie od mojej firmy bo pracuje juz tu od 5 lat i wszystko było i jest ok. A z tego co widać na załączonym zrzucie ekranu na koncie OFE nie mam składki za styczeń, a za luty DOPIERO TERAZ wpłynęła ;/ dodam, iz mój pracodawca jest dość dużą rzetelną firmą, wiec mam do tego ze pieniądze wysłał do ZUS 100% pewność.
Proszę o radę, czy ruszać temat czy po prostu cierpliwie czekać ??

Pozdrawiam serdecznie.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Najlepszym sposobem jest skierowanie do Oddziału ZUS wniosku o wyjaśnienie przyczyn nie przekazywania lub przekazywania zaniżonej składki do OFE. Wcześniej należy sprawdzić poprawność danych swoich i pracodawcy przekazanych do ZUS.
Dobrze byłoby skontaktować się z przedstawicielem danego OFE, który pomógłby wyjaśnić historię przekazywanych i nieprzekazywanych składek.
P.S. Jestem przedstawicielem Generali, czołowego OFE, pomagamy naszym klientom w wyjaśnieniu takich sytuacji.

yvdanczura@wp.pl napisał:
. Wcześniej należy sprawdzić poprawność danych swoich i pracodawcy przekazanych do ZUS.

No raczej dane są prawidłowe, skoro wcześniejsze składki wpływały dość systematycznie

ponawiam pytanie - czy jest jakiś okres czasu w jakim ZUS musi przelać składki do OFE?
ponieważ tak zagłębiłem sie w swój wyciąg z ofe i widzę ze jakiś czas temu za grudzień przelali dopiero 30 kwietnia ;/ ;/ Poza tym na chłopski rozum nie rozumiem czegoś - skoro dostali od mojego pracodawcy pełną kwote, to dlaczego jej od razu nie przelewają??/ tylko na 2 - 3 raty??

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Żeby składki mogły zostać przez ZUS przekazane do OFE nie wystarczy, że Pana pracodawca dokonuje terminowo płatności składek. Powodem nieterminowego przekazania przez ZUS składek do OFE może być kilka. Między innymi może to być błąd w oznaczeniu wpłat np. błędne oznaczenie miesiąca lub konta bankowego na przelewie. Ponadto pracodawca musi składać poprawne dokumenty rozliczeniowe, w których wykazuje należne składki za swoich pracowników. Jeśli wszystko jest w porządku z oznaczeniem wpłat i pracodawca złoży poprawny komplet dokumentów rozliczeniowych ZUS nie powinien przekazywać składek do OFE z opóźnieniem. ZUS powinien przekazać do OFE składki najpóźniej w 15 dniu od dnia zaksięgowania wpłaty lub w dniu od daty złożenia przez płatnika składek poprawnego dokumentu rozliczeniowego. Jeśli opóźnienie w przekazaniu składek do OFE jest spowodowane przez ZUS to przekazywane są przez ZUS do OFE dodatkowe odsetki z tego tytułu.

Powrót