Problemy z reklamacją towaru - Media Markt, Lenovo

• Autor wątku Autor wątku eusz6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eusz6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Na wstępie witam wszystkich bardzo serdecznie, jako nowy użytkownik forum ;)

Chciałbym podzielić się z Wami moim problemem, może ktoś podpowie mi co mogę z tym tematem zrobić.
Otóż sprawa wygląda następująco:
23.09.2012 zakupiłem Notebooka marki Lenovo, w sklepie Media Markt, objętego dwuletnią gwarancją producenta.
Po krótkim okresie od momentu zakupu towaru zaczęły się problemy (laptop zawieszał się, resetował, czasami też nagle wyłączał) więc zgłosiłem ten fakt w dziale obsługi klienta ww. sklepu. Towar przyjęto na gwarancję, po niespełna tygodniu zwrócono z wymienionym dyskiem i zainstalowanym nowym systemem operacyjnym.
Niestety jeden problem załatwiono ale powstał kolejny - zaczęły się zawieszać aplikacje internetowe (Chrome, Firefox, GG). Nie wiem czy wizyta urządzenia w serwisie miała wpływ na pojawienie się tych problemów czy też nie, zaniosłem sprzęt po raz drugi do sklepu. Ponownie przyjęto go na naprawę gwarancyjną i ponownie wymieniono dysk twardy oraz zainstalowano nowy system operacyjny Windows.
Po odbiorze urządzenia byłem przekonany, że to już koniec przygód z nim i wszystko będzie ok. Ale jak nietrudno się domyślić, tak się nie stało. Identyczne problemy występowały nadal. Jako, że laptop jest mi potrzebny do codziennej pracy musiałem kupić jakieś urządzenie zastępcze do czasu uporania się z problemami nowego komputera.
Sprawa ciągnęła się dobre kilka miesięcy więc postanowiłem zgłosić swój problem po raz kolejny, z tym że jako towar niezgodny z umową.
napisałem pismo, uzasadniłem wszystko najlepiej jak potrafiłem i zaniosłem urządzenie wraz z wymaganymi dokumentami do sklepu.
Oczywiście reklamacja została przyjęta i towar wysłany do producenta.
I co dalej? Dzisiaj odebrałem laptopa ze sklepu. Zwrócili to samo urządzenie, nie zrobiono nic, w dokumencie zwrotnym jaki otrzymałem napisano, ze pomimo poddanie urządzenia rygorystycznym testom nie stwierdzono usterki.
No wiec włączam komputer, włączam wcześniej wspomniane aplikacje i nadal one nie działają.

W zgłoszeniu towaru niezgodnego z umową napisałem, że usterka została zauważona 24.03.2013 a więc 1 dzień po upływie połowy roku od momentu zakupu a jak się doczytałem teraz usterka zauważona przed upływem tego okresu daje mocniejsze podstawy do ubiegania się o wymianę towaru.
Aczkolwiek pierwsze problemy zostały dostrzeżone dużo wcześniej, na krótko po zakupie i pierwsza naprawa gwarancyjna miała miejsce nieco ponad 2 miesiące od momentu zakupu.

Nie ukrywam, że sprawa mnie lekko poirytowała, za komputer zapłaciłem 2300zł, ciągle są z nim problemu, musiałem ponieść dodatkowe koszta przy zakupie urządzenia zastępczego, mimo trzykrotnej próby doprowadzenia sprawy do porządku, poza straconym czasem, nie udało się niczego osiągnąć.

Jakie działania mogę jeszcze poczynić, biorąc pod uwagę powyższe informacje?
Czy w ogóle mogę jeszcze coś zrobić?
Będę wdzięczny za każdą rzeczową radę.

Z poważaniem,
Mateusz M.

Mogę liczyć na radę kogoś kompetentnego? Bo sprawa jest dla mnie dość ważna a przekopując internet nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.

Z poważaniem,
Mateusz M.

Należy w obecności serwisanta Media pokazać mu co jest nie tak. Biorąc ze sobą świadka. A potem Rzecznik Praw Konsumenta.

To, że zawieszają się Tobie wspomniane aplikacje niekoniecznie jest powodowane usterką komputera.
Jeśli posiadasz starą wersję adobe flash playera to te aplikacje, mogą powodować błędy.

Przeprowadź aktualizację do najnowszej wersji. Mimo, że zapłaciłeś 2300zł sama się nie zrobi :)

eusz6 napisał:
Czy w ogóle mogę jeszcze coś zrobić?
Możesz zdobyć swoją opinię rzeczoznawcy, który poprze twoje racje i z tą opinią złożyć ponownie reklamację. Za "Poradnikiem Konsumenta" z tego forum:

Przy nieuwzględnieniu reklamacji, Sprzedawca często powołuje się na opinię rzeczoznawcy. Nie jest ona jednak dla Konsumenta wiążąca! Podobnie Konsument może w reklamacji załączyć swoją opinię rzeczoznawcy (nie jest to przeważnie kosztowne rozwiązanie, a może pomoc) - listę rzeczoznawców w danym mieście można znaleźć na stronach Inspekcji Handlowej lub sądów w danym mieście.

Dziękuję za odzew. Jeżeli chodzi o:

kalkin napisał:
To, że zawieszają się Tobie wspomniane aplikacje niekoniecznie jest powodowane usterką komputera.
Jeśli posiadasz starą wersję adobe flash playera to te aplikacje, mogą powodować błędy.

Przeprowadź aktualizację do najnowszej wersji. Mimo, że zapłaciłeś 2300zł sama się nie zrobi

Zanim sprzęt trafił na gwarancję sprawdziłem wszelkie możliwe opcje czy problemy te nie pojawiają się z mojej winy, od porządku zainstalowanych aplikacji, poprzez aktualizacje tak systemu, jak i programów, po Recovery i ponowne aktualizacje włącznie - bez efektu. A więc problem nie leży po tej stronie.

Kolejna sprawa, że gdy drugi raz zgłaszałem sprzęt na gwarancję to w serwisie wymienili dysk twardy i zainstalowali nowy system a więc coś tam rzeczywiście musiało nie grać aczkolwiek problemy nie zniknęły. Następnie, po zgłoszeniu go jako towar niezgodny z umową i niemalże identycznym uzasadnieniu problemu, co w przypadku oddania na naprawę gwarancyjną, nie zrobili nic z tym tematem.

Witaj
Kupiłem Lenovo Y700 - podobne objawy za każdym razem serwis kazał sobie nagrać jak wygląda usterka. Laptop w serwisie był 7 razy. Przykłady usterki płyta głowna https://www.youtube.com/watch?v=jNZ...vfb5404cdhyxcmy4vfhilro0k&feature=em-comments
samoistne wyłączanie się https://www.youtube.com/watch?v=pWpE9DXJFFc
i jest tego znacznie więcej.
kiedy wysyłałem na rękojmie zawsze od TRG (mediaexpert) informacja zwrotna że nie wymienią sprzętu na działający poprawnie bo serwis usunie usterkę bezpłatnie.
na 8 miesięcy posiadania laptopa 2 tygodnie w domu 3 w serwisie.
Byłem u Rzecznika ale ten jest bezradny bo Mediaexpert odpisują ze chętnie usuną usterkę itp.
czyli jestem z nie działającym laptopem bez szans na poprawę sytuacji - takie prawo

Ps. zawsze przed zgłoszeniem do serwisu restart przyw. ustawień fabrycznych itp - dopiero wtedy brali go do "naprawy"
większość usterek udało się zaobserwować w obecności sprzedawcy - odpowiedź z Mediaexpert - opinia sprzedawcy nie jest wiążąca

Ostatnia edycja:
Powrót