Problemy z wokandą.

• Autor wątku Autor wątku kokosz12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kokosz12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Przychodzę z pewną sprawą, otóż mój M. odsiedział już połowę ze swojej kary (10 msc z 18). W czerwcu tego roku wyrok uprawomocnił się, czekaliśmy tylko na bilet do ZK. Dostał go na 19.09 tego roku, stawił się tydzień później w ZK Montelupich. Przed tym jednak, odbyło się spotkanie z kuratorem, po którym została wyznaczona data wokandy na 20.10 tego roku. Stad moje pytanie, ponieważ dzisiaj został przewieziony do ZK Pińczów, data wokandy zmienia się? Bedzie od nowa przychodził kurator i od nowa trzeba składac pismo, jak to jest? Dodam, iż wczoraj był na komisji, tylko szczerze mowiac nie wiem o co w niej tak naprawde chodziło. Prosze o sprostowanie mi tych spraw, poniewaz jestem totalnie "zielona".

Dziękuję :)

kokosz12 napisał:
Przed tym jednak, odbyło się spotkanie z kuratorem, po którym została wyznaczona data wokandy na 20.10 tego roku.

Wokanda to wykaz spraw przewidzianych na dany dzień. Zatem bądź łaskawa i napisz o co tobie chodzi.

Chodzi mi o Warunkowe Przedterminowe Zwolnienie na które potocznie (przynajmniej u mnie) mówi się wokanda.

Powodów wezwania przed komisję w ZK może być wiele - zapewne masz kontakt z swoim M. więc po prostu go zapytaj w czym brał udział.

Akta zostały przekazane do Sądu Penitencjarnego który "opiekuje" się pensjonariuszami danego Zakładu Karnego. Nie ma potrzeby składać i opłacać nowego wniosku i nie będzie ponownej wizyty kuratora, chyba, że Sąd mając jakieś pytania zechce poznać odpowiedzi. Jedyne co nowego się pojawi w aktach to opinia z aktualnego ZK gdzie obecnie przebywa Twój M.

maxixxx napisał:
Powodów wezwania przed komisję w ZK może być wiele - zapewne masz kontakt z swoim M. więc po prostu go zapytaj w czym brał udział.

Akta zostały przekazane do Sądu Penitencjarnego który "opiekuje" się pensjonariuszami danego Zakładu Karnego. Nie ma potrzeby składać i opłacać nowego wniosku i nie będzie ponownej wizyty kuratora, chyba, że Sąd mając jakieś pytania zechce poznać odpowiedzi. Jedyne co nowego się pojawi w aktach to opinia z aktualnego ZK gdzie obecnie przebywa Twój M.
. Mój M. Był na komisji że względu na przeniesienie :) czyli idąc tym tokiem rozumowania, rozprawa powinna odbyć się 20? Mimo iż jest to inne województwo?

Nowe miejsce izolacji, nowy sąd z swoim grafikiem posiedzeń w ZK, przesyłanie akt .

Z tym co wyżej opisałem musisz się zmierzyć, przy duuuuuuuużym szczęściu posiedzenie odbędzie się w tym miesiącu ale co do konkretnego dnia to zna go tylko nowy sąd.

Zalecam by osadzony zadzwonił do sekretariatu "starego" sądu penitencjarnego i poinformował, że został przewieziony i poprosił o szybkie przesłanie akt.

maxixxx napisał:
Nowe miejsce izolacji, nowy sąd z swoim grafikiem posiedzeń w ZK, przesyłanie akt .

Z tym co wyżej opisałem musisz się zmierzyć, przy duuuuuuuużym szczęściu posiedzenie odbędzie się w tym miesiącu ale co do konkretnego dnia to zna go tylko nowy sąd.

Zalecam by osadzony zadzwonił do sekretariatu "starego" sądu penitencjarnego i poinformował, że został przewieziony i poprosił o szybkie przesłanie akt.
. Adwokat w poniedziałek wysyła pismo żeby odbyło się posiedzenie. W dniu dzisiejszym ktoś groził mojemu M. I został przeniesiony do izolatki, sądzi Pan że może być to mimo wsyztsko na nasza korzyść w postaci zwolnienia?

Dla sądu rozpatrującego wniosek o udzielenie WPZ to zdarzenie, które pani opisała nie ma znaczenia.

Adwokat wysyła pismo ale do kogo? Wniosek został już złożony i posiedzenie się odbędzie. Co ma zrobić sędzia, który otrzyma wniosek o posiedzenie jak nie ma akt.

Do nowego ZK. Bo poprzedni wniosek był złożony ale w obrębie krakowskim, a mój M. Obecnie przebywa w Kieleckim, czyli jak dobrze rozumiem, po dostarczeniu akt, posiedzenie odbędzie się w tym terminie, w którym miało się odbyć to w Krakowie czy w jeszcze innym?

Chyba tylko Ci powiedział, że wysłał pismo ponieważ nie wierzę by sam z siebie robił idiotę wysyłającego pisma do ZK, którego administracja nie ma nic do gadania w przedmiocie wyznaczenia terminu rozprawy.

Niech adwokat pilnuje raczej szybkiego przekazania akt do nowego sądu penitencjarnego bo w jednym możesz mieć rację: posiedzenie w przedmiocie udzielenia WPZ może się odbyć w ustalonym terminie 20.10.2016 w krakowskim okręgu na którym sąd stwierdzi, że nie może się zająć sprawą ponieważ osadzony nie przebywa w jego okręgu i dopiero wtedy przekaże akta do nowego sądu.

Przepraszam za tak długie zwlekanie z odpowiedzia... adwokat tydzień temu wysłał wniosek o WPZ do nowego sadu. Musiał on wcześniej dowiadywać się czy akta sa już przesłane przed składaniem wniosku? Czy musimy czekać do 20.10 i od tego momentu wyczekiwać przesłania akt? I proszę mi powiedzieć, mój M. znów musi stawać przed komisja w nowym ZK? :(

Powrót