Problemy ze spadkiem.

• Autor wątku Autor wątku EmSayXYZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Niech mama napisze pismo polecone do tych dzikich lokatorów ,ze nie wyraża zgody na zamieszkiwanie w domu ,który stanowi jej współwłwsnośc i żąda opuszczenia domu.który jest zajmowany bez tytułu prawnego. Ządać wydania kluczy do domu.Podjąc próbę wejscia do domu a w razie odmowy wpuszczenia na posesję wezwać policje .Notatka policyjna z wezwania może się przydać w sprawie sądowej.

zawrzeć u notariusza aktem notarialnym umowe zbycia udziałów w spadku polegającą na darowaniu udziału mamy jej dzieciom

Czy po przejęciu udziałów matki będę mógł od jej siostrzeńca domagać się kwoty za bezumowne korzystanie z nieruchomości również za czas, w którym to moja matka była włascicielką?

EmSayXYZ napisał:
Czy po przejęciu udziałów matki będę mógł od jej siostrzeńca domagać się kwoty za bezumowne korzystanie z nieruchomości również za czas, w którym to moja matka była włascicielką?

Podbijam pytanie. Z tego co się orientuje w przypadku spadku prawa majątkowe tez się przejmuje, ale nie wiem jak jest w przypadku darowizy

Witam wszystkich.

Chciałbym uporządkować wszystkie informacje zawarte w tym wątku oraz zaprosić wszystkich do dyskusji, gdyż byłem dzisiaj w Sądzie Rejonowym i zaczynam działać realnie.

Tak więc, byłem dzisiaj w sądzie i zdobyłem nr księgi wieczystej nieruchomości gruntowej. Obszar całej działki to blisko 4 ha, na którą składają się grunty orne, grunty rolne zabudowane ( w tym dom) oraz nieużytki. Rzut działki z satelity zamieszczam w linku na końcu.

Właścicielami ujawnionymi w KW są moi zmarli dziadkowie, po których zostały przeprowadzone sprawy spadkowe, odpowiednio, najpierw po dziadku, następnie po babci. W wyniku tych spraw mojej mamie przypadło 7/16 natomiast trzem siostrom po 3/16 każdej. Moja mama ma większy udział , gdyż dziadek zmarł przed 2001 rokiem a mama ma wykształcenie rolnicze.

Tak więc,

Obecnie bez żadnej informacji, ale podejrzewam, że za zgodą mojej cioci ( czyli jednego ze spadkobierców) zamieszkuje w domu na tej nieruchomości mój kuzyn. Remontuje dom, szopę przerobił na warsztat samochodowy itp., czuje się jak u siebie, ewidentnie próbuje nieruchomość zasiedzieć.

Moja mama chce ten stan zakończyć i skończyć temat tej nieruchomości raz na zawsze. Ja chcę jej w tym pomóc. W związku z tym mam parę pytań, tak więc zaczynam.

1.- co do zasady – nieruchomość rolną przez zasiedzenie może nabyć jedynie rolnik indywidualny i tylko jeżeli powierzchnia nabywanej nieruchomości rolnej wraz z nieruchomościami rolnymi stanowiącymi jego własność nie przekroczy 300 ha użytków rolnych (art. ... Ważne jest aby był rolnikiem w chwili upływu okresu zasiedzenia

Czy jeżeli babcia zmarła w 2010 to znaczy, że mój kuzyn lub jego kobieta,aby zasiedzieć nieruchomość muszą oprócz przebywania na niej do 2040 zrobić sobie do tego czasu papiery rolnika?

2. Będąc dzisiaj w Sądzie Rejonowym z mamą prosząc o podanie numeru KW otrzymaliśmy informacje, że po sprawie spadkowej jest miesiąc na ukazanie prawowitych właścicieli w KW a my tego nie zrobiliśmy od 8 lat i w każdej chwili możemy otrzymać karę do 10 tys. zł? Prawda to? Czy naprawdę takie kary się stosuje? Informowaliśmy urzędniczkę, że chcemy dokonać wpisu w KW, dopiero po dziale spadku. Wg Pani z sądu to nie ma nic do rzeczy.

3. Ile kosztuje sprawa o dział spadku? Czy w ramach tej sprawy moja mama może żądać od sióstr zwrotu części kosztów za wpis do KW, wytoczenia tej sprawy? Czy sąd może uznać, że do rozstrzygnięcia sprawy będzie musiał powołać biegłych i jeśli tak, czy tymi kosztami obciążyłby tylko moją mamę jako wytaczającą sprawę czy wszystkie strony postępowania i jakiej wielkości mogłyby być to koszty? Czy kwota bazowa może wzrosnąć o jakieś inne składniki?

4.Czy uaktualnienie KW przerwie bieg zasiedzenia mojego kuzyna, który mieszka na nieruchomości?

5.Czy moja mama może sprzedać swój udział bez zgody sióstr bez działu spadku? Bez względu na odpowiedź proszę o jej wyjaśnienie.

6.Czy można otrzymać kredyt hipoteczny zastawiając niewydzielony ułamek nieruchomości?

7.Czy po dziale spadku moja mama mogłaby żądać kwoty od mojego kuzyna za nieumowne korzystanie z lokalu bądź mojej cioci za używanie ponad udział (w zależności od jej wersji)?

8. Czy po dziale spadku mój kuzyn będzie mógł żądać zwrotu nakładów na nieruchomość?

Proszę o udział w wątku. Pozdrawiam.
http://zapodaj.net/8da7659a53dd7.bmp.html

Ostatnia edycja:
5.Mama może sprzedać swój udział w spadku bez zgody sióstr tylko pytanie czy bedzie chetny nabywca na udział w spadku.
7.Przy dziale spadku rozpoznawane są sprawy dotyczącze spadkobierców a siostrzeniec nie jest spadkobiercą Mama powinna już teraz przed działem spadku wysłac do siostrzenca list polecony z wezwaniem go do opuszczenia nieruchomości ,którą zajmuje bez tytułu prawnego oraz do zapłaty za bezumowne korzystanie z jej udziału w spadku z okresleniem od jakiego okresu i w jakiej wysokości .Niech żąda pisemnie listem poleconym lub osobiście w obecności świadka natychmiastowego wydania jej kluczy do domu i wpuszczenia jej na teren posesji.W razie braku opuszczenia domu przez siostrzenca i braku żądanej zapłaty za bezumowne korzystanie skierujesz sprawę do sądu .Twoja ciocia jako spadkobierczyni ma prawo korzystać z całej nieruchomości i twoja mama nie może żądać od niej zapłaty za bezumowne korzystanie .Takiej zapłaty mogłaby ządac w sytuacji gdy ciocia korzystałaby z domu i jednocześnie nie pozwalała jej korzystać z tego domu ,nie wpuszczałą jej do domu lub utrudniała wejście na teren posesji.
Co do nakładów twojego siostrzenca na nieruchomośc to powinien on miec zgodę twojej mamyna te nakłady .ponieważ nie jest on współwłaścicielem tej Nieruchomości .Gdyby to on był jednym z współwłaścicieli to mógłby żądac jedynie zwrotu nakładów koniecznych .W razie żądania od mamy zwrotu nakładów niech mama odpowie ,że zajmował współwłasnośc wbrew jej woli a nakłady wykonywał bez jej wiedzy i zgody a więc na własne ryzyko.Ponadto powinien mieć zgodę wszystkich sióstr na zamieszkiwanie w waszym domu i robienie remontów.Wszystkie roszczenia miedzy spadkobiercami powinny być załatwiane najpózniej w czasie sprawy o dział spadku.Po uprawomocnieniu sie postanowienia o dział spadku spadkobiercy nie moga dochodzić swoich roszczeń .

ABY napisał:
Mama powinna już teraz przed działem spadku wysłac do siostrzenca list polecony z wezwaniem go do opuszczenia nieruchomości ,którą zajmuje bez tytułu prawnego oraz do zapłaty za bezumowne korzystanie z jej udziału w spadku z okresleniem od jakiego okresu i w jakiej wysokości.

ABY napisał:
W razie żądania od mamy zwrotu nakładów niech mama odpowie ,że zajmował współwłasność wbrew jej woli a nakłady wykonywał bez jej wiedzy i zgody a więc na własne ryzyko.Ponadto powinien mieć zgodę wszystkich sióstr na zamieszkiwanie w waszym domu i robienie remontów.Wszystkie roszczenia miedzy spadkobiercami powinny być załatwiane najpózniej w czasie sprawy o dział spadku.Po uprawomocnieniu sie postanowienia o dział spadku spadkobiercy nie moga dochodzić swoich roszczeń .

Czy po dziale spadku siostrzeniec może żądać zwrotu nakładów?

ABY napisał:
zapłaty za bezumowne korzystanie z jej udziału w spadku
Czy po prawomocnym wyroku w tej sprawie moja mama mogłaby się wstrzymać od egzekukcji należności?

W ostatnim czasie w celu uporządkowania wiedzy zdobytej na forum, zasięgnąłem wraz z mamą porady prawnej z zakresu tej sprawy. Mimo, że byłem niezadowolony z poziomu wiedzy prawnika i na za wiele pytań mi nie odpowiedział, to poradził mamie, żeby najpierw siostry spróbowały się ze sobą dogadać. Mama poszła za tą radą i niedługo takie spotkanie ma się odbyć, chociaż myślałem, że to niemożliwe. Zobaczymy czy koniec końców to spotkanie się odbędzie i co z niego wyniknie

Tak więc, spotkanie odbyło się. Siostra wraz z synem, który zajmuje nieruchomość wyszli wcześniej gdyż poczuli się urażeni przebiegiem rozmowy. Reszta sióstr zgodziła się co do tego, żeby sprzedać swoje udziały temu synowi, a jeśli nie będzie chciał ich kupić to wystosują powództwo o odszkodowanie za bezumowne korzystanie z lokalu. Czy to dobry manewr?

Witam ponownie,
mam nadzieję, że osoby, które brały udział w wątku oraz nowe zerkną na temat. Dzisiaj próbowałem wszystko dopiąć, rozmawiałem z kuzynem. Już jest krok od sprawy sądowej.

Przedstawiłem mu opcję zakupu całej nieruchomości, on twierdzi, że może zakupić zaledwie dom z obejściem i żeby siostry wystosowały do niego oficjalne pismo z kwotą jakiej oczekują za ten dom z obejściem. Twierdzi, że jak nie będzie w stanie uiścić danej kwoty to się wyprowadzi.

Ja twierdzę, że mówi prawdę, ale sądzę także, że on wystosuje pismo z żądaniem zwrotu nakładów poczynionych na nieruchomość. Ja chcę go przyblokować możliwością odszkodowania za bezumowne korzystanie z nieruchomości.

Czy ja dobrze rozumuję że:

Mój kuzyn będzie mógł żądać zwrotu nakładów na nieruchomość przed sprawą o dział spadku i po sprawie o dział spadku a moja mama odszkodowania za bezumowne korzystanie z nieruchomości jedynie przed działem spadku? Proszę o informację.

Jedna z ciotek chce przepisać swoje udziały swoim dwóm chrześniakom (dzieciom pozostałych sióstr). Co to zmienia?

Powrót