problemy ze szkola

• Autor wątku Autor wątku Tomasz5124
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomasz5124

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, jestem uczniem klasy 8 i przez wakacje zafarbowalem wlosy na blond i zapuscilem brodke (taka typowa kozia brodka), ale dyrektorka kazala mi wrocic do naturalnego koloru i zgolic brodke bo taki jest statut (nigdy w zyciu nie widzialem statutu, a pytanie o statut konczylo sie odpowiedzia ze jest na stronie internetowej, ale pomimo tego nigdy nie znalazlem go). Czy dałoby sie jakos to rozwiazac zebym mogl znowu miec blond wlosy i brodke (bardzo mi zalezy na tym gdyz do niedawna mialem dosc mocne problemy psychiczne i teraz z dnia na dzien czuje sie gorzej). Nauczyciele niektorzy maja farbowane wlosy i nawet tatuaze ktore sa lekko widoczne. Przy okazji rozmyslam nad zmiana szkoly i milo byloby mi gdyby ktos opisal jak to przebiega. Z gory dziekuje

Ostatnia edycja:
Jesteś dorosły czy nieletni?
Jeśli nieletni - masz rodziców?

Nieletni i tak mam, dodam ze rodzice wiedza o tym

Nie ma podstawy prawnej, żeby zakazać Ci takiej, a nie innej stylizacji. Może w statucie jest coś o "stonowanym wyglądzie, ubiorze, etc." natomiast wątpię, żeby farbowanie włosów i kozia bródka naruszały dobry smak.

Czemu nie zwrócisz się z tym do rodziców?
Moim zdaniem to nie problem z zakresu prawa karnego...

TheJHL napisał:
Nie ma podstawy prawnej, żeby zakazać Ci takiej, a nie innej stylizacji. Może w statucie jest coś o "stonowanym wyglądzie, ubiorze, etc." natomiast wątpię, żeby farbowanie włosów i kozia bródka naruszały dobry smak.

To tez wiem, ale jak widac dyrekcja jest innego zdania, jakies porady? Przy okazji w statucie jest napisane ze nie mozna miec wlosow farbowanych, natomiast nic o brodzie, ale statut jest nieaktulany, dziekuje za odpowiedz

mnow8 napisał:
Czemu nie zwrócisz się z tym do rodziców?
Moim zdaniem to nie problem z zakresu prawa karnego...

Zglaszalem ale nie wiem ani ja ani rodzice co zrobic

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
TheJHL napisał:
Nic nie robić. Działanie dyrekcji moim zdaniem jest bezprawne.

Ale gdy zmienię wygląd to dostanę wiele uwag, codziennie co najmniej jedna

Janusz.C.M. napisał:
Dlaczego nieaktualny?

Pdoobno zaktualizowany jest ale jeszcze po prostu go nie ma do pokazania, dodam że obowiązuje aktualny

Rodzic powinien pójść do szkoły i porozmawiać z dyrekcją, pare lat temu miałam podobną sytuacje z farbowanymi włosami. Rodzic przyszedł powiedział że mam prawo wyglądać jak chce i szkoły nie powinno to obchodzić jakie mam włosy i podziałało

Dziękuję za odpowiedź :) ale czy prawo do wyglądania się jak chce istnieje gdzieś zapisane w polskim prawie?

Tomasz5124 napisał:
czy prawo do wyglądania się jak chce istnieje gdzieś zapisane w polskim prawie?

Nie każde zachowanie i nie każda sytuacja wymaga regulacji wprost.
Przyjmuje się, że jeżeli dane zachowanie nie jest wprost zabronione to jest dozwolone.

Skoro już chcesz poznać swoje prawa naprawiając przy tym Świat, zapoznaj się z Konstytucją.

Poczytam w wolnym czasie ?????? teraz pytanie co zrobić skoro w szkole według statutu jest zagrożony i grożą mi uwagi co lekcja za włosy

Przeczytaj statut. Przytocz punkty regulujące kwestię wyglądu i fryzury.

P.S. Zastosuj się do mojego podpisu. Oczekujesz pomocy, szanuj rozmówców.

aktualnie ciężko będzie zdobyć statut gdyż można go dostać tylko w szkole, nie ma na żadnej stronie internetowej, więc dopiero we wtorek jest możliwość dostania go, ale bardzo dziękuję za odpowiedź

Czytałem raz statut i był zakaz farbowanych włosów ale ja mam rozjaśniane (pomyliłem się w poście) ale nie jestem pewny czy nie ma nic o rozjaśnianiu (chyba nie) więc bardzo dziękuję za odpowiedź :)

Powrót