Problemy związane z zwolnieniem mojego chłopaka

• Autor wątku Autor wątku Xrithe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Xrithe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Prowadzę JDG związaną z masażem,gdzie zatrudniłam mojego chłopaka na UoP na czas nieokreślony jako masażystę. Niestety przeliczyliśmy się z wydatkami związanymi z zatrudnieniem mojego chłopaka przez co postanowiliśmy rozwiązać Jego umowę o pracę za Jego zgodą. Mój chłopak obecnie szuka innej pracy.

Natomiast jest problem.

Samodzielnie prowadzę księgowość i mój chłopak przepracował jeden pełny miesiąc,konkretnie lipiec 2021 roku.1 sierpnia rozwiązaliśmy Jego umowę o pracę,gdzie ja go zatrudniałam.Niestety z powodu nieogarnięcia do dnia dzisiejszego nie wyrejestrowałam go z ZUS.

W związku z czym mam pytanie. Czy jestem zmuszona zapłacić Jego ZUS za sierpień,gdy już nie pracował u mnie ? ZUS nie otrzymał ode mnie żadnego formularza rozliczeniowego,gdyż zapomniałam go wysłać. Dostał jedynie pieniądze za przepracowany przez chłopaka lipiec 2021 roku.

W dniu dzisiejszym elektronicznie wypisałam mojego chłopaka z ZUS. Czy jestem winna ZUSowi coś za to,że z tak wielkim opóźnieniem wyrejestrowywuje mojego chłopaka ? Jakie pisma mam wysłać do ZUSu i US aby wszystko zamknąć porządnie ?

Pozdrawiam.

1. Robisz (sprawdź czy zrobiłaś dobrze) ZWUA z datą wyrejestrowania 1 sierpnia 2021
2. Nic nie wpłacasz za niego za sierpień, o ile w sierpniu nie wypłaciłaś mu jakiegoś wynagrodzenia. Składki płacimy wg daty wypłaty wynagrodzenia - nie wg okresu świadczenia pracy.

Powrót