Próby włamania na konto internetowe, włamanie na konto oraz maile z wirusami.

• Autor wątku Autor wątku kam00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kam00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dobry wieczór.
Potrzebuję pomocy, gdyż zastanawiam się co mogę zrobić z pewną uciążliwością, która skutkuje moją obawą o prywatność w internecie.

W 2017 roku zacząłem otrzymywać maile z załącznikami (które były wirusami). Chwilę później zacząłem otrzymywać rzekomo wysyłane przeze mnie prośby o resetowanie hasła na portalu facebook (próba zmiany hasła, która nie była inicjowana przeze mnie).
Włamano mi się na drugiego maila w serwisie gmail.
W 2018 roku zacząłem otrzymywać e-maile, które były wysyłane niby z mojego własnego adresu.
Włamano się na chmurę portalu mega.nz, oraz próbowano zalogować na koncie playstation.

To tylko to co wiem dzięki temu, że niektóre duże serwisy wysyłają powiadomienia o podejrzanych logowaniach i pokazują lokalizację.
Jestem przekonany, że podobnych włamań było więcej, ale nie mam o tym wiedzy.

Czy mogę coś z tym zrobić? Chce dodać, ze rozważnie korzystam z internetu, nie pobieram nielegalnych programów, filmów, nie odwiedzam stron erotycznych.

Wyglada to jak atak na moją prywatność.

Z góry dziękuje za pomoc.

Zmienić hasła i nie mówić o nich swoim znajomym.

Proszę Pana, haseł do kont nie podaję znajomym.
Mam podejrzenia do jednej osoby, natomiast nie mam żadnych dowodów, że to może być ta osoba (konflikt pomiędzy nami, który trwa od 2012roku, zdarzały się groźby w moją stronę i osoba ta jest bardzo nieobliczalna).

Oczywiście na dzień dzisiejszy komputer jest odpowiednio zabezpieczony, hasła zostały pozmieniane.
Boję się, że ktoś miał dostęp do moich prywatnych treści, które zostały wykradzione (włamanie na chmurę oraz inne serwisy, które nie świadczą możliwości przeglądania historii logowania)

Chce dodać, ze dziwnym zbiegiem okoliczności właśnie w 2017 zepsuł się jeden z moich komputerów. Stało się to po krótkim czasie od otrzymywania tych dziwnych emaili.
Błąd, ze nie miałem wtedy antywirusa, ale tak jak mówię, byłem przekonany, ze rozważne korzystanie z internetu uchroni mnie od problemów z zainfekowaniem systemu, a w tej sytuacji ktoś celowo podrzucał mi podchwytliwe załączniki z wirusami.

Ostatnia edycja:
Powrót