procedura odrzecenia spadku- kogo obejmuje???

• Autor wątku Autor wątku .....STUDENTKA.....
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

.....STUDENTKA.....

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
:( nie dawno zmarl moj dziadek, nie utrzymywalismy z nim kontaktów,
po jego smierci okazalo sie ze dziadek jest powaznie zadluzony, dowiedzielismy sie ze w ciagu 6 m-cy musimy dokanac oswiadczen zrzeczenia sie spadku. Bylismy u notariusza, dzieci dziadka i pelnoletni wnukowie(moja mama, wuja i ja), zlozylismy wnioski o odrzucenie spadku i mamy juz wydane akty notarialne, natomiast w przypadku wnuków nie pelnoletnich zostaly zlozone wnioski o sprawe sadowa, aby w ich imieniu odrzucic spadek- czekamy za decyzja. Poza nami dziadek mial jeszcze brata, ten brat ma tez dzieci, juz pelnoletnie i wnuków, czy on i jego zstepni takze, musza zakladac takie sprawy i prosic o notarialnie potwierdzone zrzecznie sie spadku <oni takze nie chca dziedziczyc>, aby spadek ustawowo nie przeszedl na nich, i czy ten proceder nalezy wykonac idac dalej wzdluz lini wszystkich krewnych, az wszystkie osoby upowaznione do dziedziczenia nie dokonaja odzrzucenia???? z analizy kodeksu cywilnego nie wynika to w sposób jasny, jak nalezy postapic. Prosze o pomoc.

No niestety brat zmarłego musi złożyć oświadczenie o odrzucenie spadku. Tym samym na mocy art. 1020 traktuje się go jakby nie dożył otwarcia spadku. W konsekwencji tego stosuje się art. 934. Zstępni brata również muszą zrzec się spadku. Z tym, że nie rozumiem dlaczego Państwo to załatwiaja u notariusza. Niewątpliwie tańszym rozwiązaniem jest złożenie oświadczenia przed sądem. Ponad to sugeruje rozwiązanie tej sprawy poprzez pełnomocnitwa osób uprawnionych - zaoszczędzi to czasu i pieniędzy :)))

[lex:2kig7nn7]
Art. 1020. Spadkobierca, który spadek odrzucił, zostaje wyłączony od dziedziczenia, tak jakby nie dożył otwarcia spadku.
Art. 934. Jeżeli którekolwiek z rodzeństwa spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku pozostawiając zstępnych, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego zstępnym. Podział tego udziału następuje według zasad, które dotyczą podziału między dalszych zstępnych spadkodawcy.[/lex:2kig7nn7]

jeszcze jedno pytanie

na poczatku chcialam bardzo podziekowac za pomoc :ooo:

mam jeszcze jedno pytanie, napisales, ze mozna bylo zalatwic taniej ta sprawe, po przez oswiadczenie przed sadem... (moglismy zalozyc <wspolnie?> odpowiednia sprawe w sadzie, podczas której dokonalibysmy oswiadczen zrzeczenia sie spadku??) W kazdym razie, my juz dokonalismy tego przed notariuszem, ale czy teraz powinnismy dokonac jeszcze jakis kroków, np zalozyc do tego sprawe sadowa, aby mialo to pelna moc prawna??
:help: Pozostali krewni dziadka, brat oraz jego zstepni (dzieci i wnukowie) musza równierz dokonac oswiadczen zrzeczenia sie, ale mogli by tego dokonac, po przez oswiadczenie przed sadem i pelnomocnictwo?? Czy Móglbys mi udzielic wskazówek gdzie i jak mamy sie dokladnie pokierowac, kto moze pelnic funkcje pelnomocnika??? I jesli wiesz jakie koszty moga byc jeszcze z tym zwiazane? :help:

z góry bardzo dziekuje,

Co do pełnomocnictwa to powinna wystarczyć zwykła forma pisemna, bez formy aktu notarialnego (aczkolwiek tutaj nie jestem w 100% pewien. Generalnie ma zastosowanie tutaj art. 99KC) Pełnomocnikiem może być praktycznie każdy - nawet osoba mająca tylko częsciową zdolność do czynności prawnych. Zalecał bym jednak aby ustanowić pełnomocnikiem jedna z osób uprawnionych i aby ta osoba złożyła stosowne oświadczenia w sądzie rejonowym właściwym ze względu na ostatnie miejsce zamieszkania spadkodawcy. Dokonane przez Państwa wczesniej oświadczenia o odrzuceniu spadku w formie aktu notarialnego powinny zostać złożone w/w sądzie, który zajmuje się daną sprawą spadkową. Jedyne koszta jakie tu mogą wystąpić, to koszty ewentualnego notariusza. Dodatkowo z tego co widze w ustawie, pobierana jest kwota 50zł dla pobrania oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku. Wydaje mi się, że dotyczyło by to osób, które nie załatwiły tego wczesniej w formie aktu notarialnego. No i to tyle. Proszę pamiętac tylko o terminie 6 miesiecy od otwarcia spadku!

Witam,

Art. 1018. § 1. Oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku złożone pod warunkiem lub z zastrzeżeniem terminu jest nieważne.
§ 2. Oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku nie może być odwołane.
§ 3. Oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku składa się przed sądem lub przed notariuszem. Można je złożyć ustnie lub na piśmie z podpisem urzędowo poświadczonym. Pełnomocnictwo do złożenia oświadczenia o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku powinno być pisemne z podpisem urzędowo poświadczonym.

Powrót