procedura spłaty czesnego

• Autor wątku Autor wątku Marcos187
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ale na pewno nie są w lepszej?a jeśli z powodu małej ilości osób na drugim semestrze,nie otworzą go albo nie poprowadzą zajęc w listopadzie mam prawo potem do żadania zwrotu opłaconych pieniędzy?

wiem.Ale co z mojej umowy może być jeszcze istotne czego nie napisałem?

Pisało coś że jak nie zbierze się grupa 30 osób kierunek może nie ruszyć lub zaproponować studentom inny kierunek u nas zaczynało nie więcej niż 14 może 15 osób.Poza tym w tego co się orientuje większość osób nie zaliczyło semestru,dwie które niby mogły zaliczyć warunkowo(dwa przedmioty w plecy zrezygnowała)jeden wypowiedział umowę a drugi czeka na decyzję o skreśleniu,poza tym większość nie podjęło żadnej chęci kontynuacji nauki,a może dwie osoby zaliczyły semestr w tym jedna warunkowo a druga normalnie.Więc nie wiem czy będą prowadzić zajęcia dla dwóch lub nawet 5 osób może im się to nie opłacać.

wysłali mi emailem pismo że liczą już mi do zadłużenia na dzień 06.10 548,8 złotego za dwa dni zwłoki za archiwizację dokumentów termin w dniu wypowiedzenia 04.10 oraz jeden dzień zwłoki za czesne termin 05.10 razem 80 groszy odsetek czy to nie jest za duże odsetki czy tyle powinno wyjśc?

Czy odsetki są jakoś sprecyzowane w sensie ich wysokość czy uczelnia może sobie chcieć dać dowolną kwotę odsetek?

koledze co ze mną studiował nic nie przysłali a też postanowił że rezygnuje.Tyle że on czeka jak go skreślą i nie zamierza płacić.Czy oni nic mu nie wysyłają bo myślą że dalej będzie studiował i jak go skreślą tez wyślą mu wezwanie do zapłaty.a czy mogą tak zrobić że innym nie każą oddać pieniędzy a mnie tak czy muszą albo wszystkim odpuścić albo wszystkim kazać płacić?

To jeśli 06.10 napisali mi że jak do 14 dni nie ureguluje długu będą musieli podjąć kroki żeby to zadłużenie odzyskać to już 20.10 mogą mi założyć sprawę w sądzie?a jeśli proponują mi spłatę długu w ratach to będzie to kwota taka jak w spłacie całości czy tak jak pożyczka w banku czyli plus oprocentowanie?

To 80 groszy za jeden dzień zwłoki za 398 złotych czesnego i dwa dni zwłoki za 150 złotych archiwizacji dokumentów to przesada?

A jak termin 2 raty jest 05.11 to raczej przed tym terminem nie będą mnie wzywać do sądu bo wtedy mogli by nie pozwać tylko za pierwszą ratę?

Kolega nie chce im płacić bo twierdzi że zrezygnował że studiów bo nie stać go było na płacenie czesnego z drugiego semestru plus warunki z dwóch przedmiotów tzn zaliczył semestr warunkowo.Rozumiem że to dla nich żadne usprawiedliwienie i musi zapłacić tą kwotę bo nie złożył pisemnego wypowiedzenia?

A jeśli zapisałem się na studia w kwietniu a termin pierwszej raty minął 05.03 nie mogę się ubiegać o zwrot pieniędzy za pierwszą ratę?

Powrót