jeśli spółka ma długi wobec prezesa będącego wspólnikiem, to najprostszym i chyba najtańszym (jeśli jestem w błędzie, być może inni userzy zaproponują lepsze rozwiązanie) będzie sytuacja w której Ty przekazujesz spółce pieniądze (np. przez dopłaty), spółka wypłaca się wobec Ciebie jako prezesa (przekazując dla państwa odpowiednie składki i podatki) i w ten sposób zadłużenie znika.
oczywiście "jesteś stratny" bo państwo pobiera składki i podatki, a Ty nie zarabiasz "naprawdę", a jedynie "przekładasz pieniądze z lewej do prawej kieszeni"... ale to (w mojej ocenie) najtańsze rozwiązanie...
jeśli ktoś zna tańsze rozwiązania, być może je tutaj opisze; ja tańszych rozwiązań nie znam...
a teraz kwestia nieruchomości:
jeśli w księgach wieczystych ma zostać ujawniony inny właściciel nieruchomości (wykreślenie nierentownej spółki aby jako nowego właściciela wpisać albo ciebie jako osobę fizyczną albo wpisać tę drugą rentowną spółkę) to i tak musisz pójść _do_notariusza_
może okazać się (wersja pierwsza) że łatwiej zakończyć nierentowną spółkę i przenieść własność nieruchomości na ciebie jako osobę fizyczną a w drugim kroku przenieść własność nieruchomości na drugą spółkę
może okazać się (wersja druga) że łatwiej wchłonąć pierwszą spółkę przez drugą spółkę i że takie rozwiązanie jest tańsze od wersji pierwszej
popytaj kilku notariuszy i zapytaj ich jak oni to widzą w kwestii kosztów notarialnych i jak widzą to w kwestii opłat i ciężarów dla państwa.
notariusze są w takich sprawach kompetentni i to właśnie notariusz najlepiej i najmądrzej doradzi Tobie jak to wszystko najtaniej przeprowadzić