Procedura "wchłonięcia" społki przez inną społke zo.o.

• Autor wątku Autor wątku piotrpow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrpow

Użytkownik
Odpowiedzi
104
Dzień dobry
Posidam dwie społki jedną spółkę chce zlikwidować ponieaż przez pandemie niestety jest nie rentowana. Spółka którą chce zamknąć posiada nieruchomość i chciałbym ją przerzucić na tą drugą społkę. Jak mogę to zrobić? Czy jest mozliwość aby jedna spółka wchłoneła drugą ?

niedopuszczalna jest sytuacja, gdybyś (nie regulując długów nierentownej spółki!) próbował pozbawić nierentowną spółkę majątku w postaci nieruchomości; wtedy groziłaby Tobie odpowiedzialność z art. 300 kodeksu karnego (za działania na szkodę wierzycieli) i cała masa przeróżnych nieprzyjemności.

zakładam jednak że jesteś osobą uczciwą i chcesz załatwić sprawę praworządnie (i właśnie dlatego zapytałeś na forum prawnym).

sprawa jest "do ogarnięcia", ale tylko _pod_założeniem_ że (dowolnym legalnym sposobem) zamierzasz spłacić zobowiązania nierentownej spółki; zalecany jest umiarkowany pośpiech, gdyż nierentowne spółki mają taką cechę, że ich zadłużenia z reguły rosną, a więc lepiej spłacić zobowiązania teraz (zanim jeszcze bardziej urosną).

propozycja dla założyciela wątku: sciągnij sobie ze strony sejmu RP ustawę kodeks spółek handlowych i samodzielnie przeczytaj rozdział o łączeniu się spółek kapitałowych.

A gdy nasuną się Tobie pytania, zadaj je w tym wątku:

Spółka ma dług jedynie wobec mnie czyli prezesa i nic poza tym. Nie ma wierzycieli itp. Głownie chodzi mi o to aby nie ponosić kosztów itp na społkę która jest zawieszona od paru miesięcy. Nieruchomość wolałbym przenieść na spółkę która jest aktywna i też tym samym prąd itp wrzuciać w koszta.

jeśli spółka ma długi wobec prezesa będącego wspólnikiem, to najprostszym i chyba najtańszym (jeśli jestem w błędzie, być może inni userzy zaproponują lepsze rozwiązanie) będzie sytuacja w której Ty przekazujesz spółce pieniądze (np. przez dopłaty), spółka wypłaca się wobec Ciebie jako prezesa (przekazując dla państwa odpowiednie składki i podatki) i w ten sposób zadłużenie znika.

oczywiście "jesteś stratny" bo państwo pobiera składki i podatki, a Ty nie zarabiasz "naprawdę", a jedynie "przekładasz pieniądze z lewej do prawej kieszeni"... ale to (w mojej ocenie) najtańsze rozwiązanie...

jeśli ktoś zna tańsze rozwiązania, być może je tutaj opisze; ja tańszych rozwiązań nie znam...

a teraz kwestia nieruchomości:

jeśli w księgach wieczystych ma zostać ujawniony inny właściciel nieruchomości (wykreślenie nierentownej spółki aby jako nowego właściciela wpisać albo ciebie jako osobę fizyczną albo wpisać tę drugą rentowną spółkę) to i tak musisz pójść _do_notariusza_

może okazać się (wersja pierwsza) że łatwiej zakończyć nierentowną spółkę i przenieść własność nieruchomości na ciebie jako osobę fizyczną a w drugim kroku przenieść własność nieruchomości na drugą spółkę

może okazać się (wersja druga) że łatwiej wchłonąć pierwszą spółkę przez drugą spółkę i że takie rozwiązanie jest tańsze od wersji pierwszej

popytaj kilku notariuszy i zapytaj ich jak oni to widzą w kwestii kosztów notarialnych i jak widzą to w kwestii opłat i ciężarów dla państwa.

notariusze są w takich sprawach kompetentni i to właśnie notariusz najlepiej i najmądrzej doradzi Tobie jak to wszystko najtaniej przeprowadzić

Powrót