Procedury odrzucenia spadku u notariusza w praktyce

• Autor wątku Autor wątku poludek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poludek

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam.

Podczas składania oświadczenia u notariusza o odrzuceniu spadku, pyta on o członków rodziny jako potencjalnych spadkobierców. Na jakiej podstawie prawnej oparta jest ta procedura i czy to jest obowiązkiem odrzucającego.

Czy podane np. całe rodzeństwo ojca, dowie się o powołaniu do spadku w tym samym czasie, czy np. może być tak, że jeden wujek się dowie, a inna ciotka nie. Jakie przepisy to regulują??

Polecam art. 1012 kodeksu cywilnego, tam masz wszystko opisane. Jeżeli odrzucisz spadek, notariusz będzie pytał o twoich zstępnych. Następnie zawiadomi sąd o odrzuceniu przez Ciebie spadku. Sąd na podstawie informacji o spadkobiercach, które uzyskał notariusz, zawiadomi ich o fakcie odrzucenia przez Ciebie spadku. Od tego momentu mają oni czas na odrzucenie spadku.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Trójka mojego rodzeństwa odrzucała spadek po moim synu i mimo że zgłaszali notariuszowi.że dwoje z nich jest bezdzietnych a jedna siostra ma córkę to te info nie znalazły się w akcie notarialnym.Co teraz?
Oczywiście siostrzenica i jej zstępni także spadek odrzucą,mimo że nie są wymienieni w akcie jao następni w kolejności spadkobiercy

Ostatnia edycja:
Z mojej praktyki wynika, że jeżeli notariusz nie umieścił w akcie danych zstępnych, to sąd po otrzymaniu aktu zwraca się do osoby odrzucającej spadek o podanie tych informacji.

Dziękuję,a czy z powodu wieku i faktu,że rodzeństwo mieszka ponad 200 km od sądu spadku moglabym ja udzielić sądowi potrzebnych informacji?Czy wtedy potrzebne jest upoważnienie notarialne do reprezentowania ich w sądzie? Czy jak to wygląda w praktyce?
I właściwie dlaczego notariusz nie zamieścił tych danych w akcie,mimo że rodzeństwo podnosiło tę kwestię?

Dziękuję.

W art. 1012 KC nic nie ma o szczegółach odrzucania.
Natomiast w KPC, art. 641 pisze, że powinno się podać wszelkich wiadomych spadkobierców.
Jak to się dzieje, że pomimo podania rodzeństwa ojca oraz zmarłej matki, po 2 latach pismo z sądu dostaje tylko 1 ciotka. Kto zawalił?

Pozdrawiam

Nie widząc akt trudno powiedzieć. W praktyce często spotykam się,, że notariusz nie udzieli wszystkich informacji, wtedy zwracam się do osoby składającej oświadczenie. Taka osoba często nie podaje danych, lub podaje nieaktualne. Wtedy się takich osób nie zawiadamia (lepiej dla nich, bo wtedy nie rozpoczyna biegu 6 miesięczny termin dla nich na odrzucenie spadku). Często też wracają awiza (nieodebrane przesyłki) i te osoby nawet nie wiedzą, że były zawiadamiane.

Powrót