procedury prokuratury

• Autor wątku Autor wątku Tuti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tuti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
witam,
prokuratura prowadzi okres przygotowawczy. jako swoja obrone chcialbym wykorzystac zeznania swiadka, ktory nie jest jeszcze w materiale dowodowym. czy powinienem to zglosic w prokuraturze czy dopiero w sadzie?

chcialbym takze uzyc mapke geologiczna, ktora ma za zadanie podwazyc zeznania policjantow. ja rowniez powieniem dolaczyc?

jak mozna dolaczyc takie materialy jak wschod slonca danego dnia - bedzie mi to potrzebne.

Postępowanie przygotowawcze :) Możesz to zrobić zarówno w sądzie jak i prokuratorowi, wówczas moze mieć to różne skutki, w zależności od tego co świadek ma zeznac i co to oznacza dla Ciebie, jeśli np. zeznania świadka są na tyle wystarczające by postępowanie umorzyć w postępowaniu przygotowawczym to nie dojdzie do postępowania rozpoznawczego czyli przed sądem. Jeślin ta mapka ma znaczenie dla Twojej niewinności lub stopień winy to najlepiej dołącz oryginał. Natomiast jeśli chodzi o wskazanie takich zdarzen jak wschód słonca to nie potwierdzasz tego żadnymi dokumentami, gdyż jest to fakt powszechnie znany nie wymagający dowodu tzw. notoryjnośc.

zeznania swiadka mnie nie uniewinnia, pomoga jednak obalic zeznania policjantow, ktorzy zeznali, ze jechali za mna. a tak naprawde policja podjechala do swiadka i zapytala gdzie mieszkam.

gdzie mam dolaczyc oryginal mapki? w prokuraturze czy przed sadem?

jesli chodzi o wschod slonca chodzi o to, ze zdarzenie mialo miejsce w lipcu, o 5:15, slonce wzeszlo o 4:26, czego sad moze nie wiedziec :)

Tuti napisał:
czy powinienem to zglosic w prokuraturze czy dopiero w sadzie?

Ja bym zgłościł w prokuraturze.

jak mozna dolaczyc takie materialy jak wschod slonca danego dnia - bedzie mi to potrzebne.

Jeśli chodzi o godzinę wschodu słońca w danym miejscu to można spróbować złożyć wniosek o to aby prokurator zwrócił się o te dane np. do Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej, czy innej organizacji któa takie dane może odnotowywać.

ale czego wogóle dotyczy sprawa? jesteś stroną postępowania czy tylko świadkiem?

Powrót