Procedury w czasie choroby w Holandii

• Autor wątku Autor wątku izpro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izpro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, pracuje w Holandii, jestem zatrudniona bezposrednio przez firme. Obecnie zachorowalam- mam grype i zalecono mi to wylezec. Lekarz nie podal czasu w jakim mam pozostac w domu. Jaka jest procedura w Holandii dot. takiej sytuacji. Powiadomilam o tym fakcie telefonicznie pracodawce tuz po wizycie u lekarza. Dwa dni pozniej mialam ponowny telefon od pracodawcy z pytaniem i co ze mna jest?
Prosze o inormacje:
1. czy musze wg prawa dopelnic jakichs jeszcze procedur ( jak w Polsce dostarczenie w ciagu 3 dni zwolnienia lekarskiego - chociaz tutaj nic takiego nie dostalam)?
2. slyszalam cos o 3 dniach wlasnego ryzyka - ze ten czas nie jest placony, czy tak rzeczywiscie jest?
3. czy w przyszlosci moze to byc powodem do rozwiazania ze mna umowy o prace? - pracuje tam od 1,5 miesiaca,praca jest na czas okreslony. pracuje w administracji, ale warunki panujace w miejscu pracy - pracodawca oszczedzajac na ogrzewaniu doprowadzil do tego, ze w biurze siedzielismy w temperaturze minusowej rownej temu co bylo na zewnatrz- doprowadzily do mojej choroby.
4. czy moge prosic o podstawe prawna gdzie tego rodzaju rzeczy moge w przyszlosci tez znalezc - czyli jak sie nazywa Kodeks pracy w Holandii.

W Holandii to Ty decydujesz o tym, iz jestes chora. Fakt odwiedzenia lekarza pierwszego kontaktu jest bardzo wskazany. Informujesz o tym pracodawce, pracodawca moze zadzwonic do ciebie,a takze odwiedzic ciebie w miejscu zamieszkania. Jezeli to jest zwykla grypa bez powiklan, to zapewne wystarczy kilka dni aby powrocic do zdrowia.
Wskazane by bylo powiedziec pracodawcy przypuszczalny termin powrotu do pracy.
Jezeli jednak Twoj stan zdrowotny sie by pogorszyl nalezy o tym powiadomic pracodawce i odwiedzic lekarza pierwszego kontaktu.

Powrót