Proces przeciwko osobie wymeldowanej z Polski

• Autor wątku Autor wątku Jawor39
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jawor39

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Nie wiem jaki jest sens na powodzenie, dlatego pytam. Chciałabym wytoczyć proces cywilny osobie, która wyjechała na stałe do Anglii 10 lat temu. Mam informacje, że osoba ta na pewno wymeldowała się z Polski. Wiem, żeby to zrobić to musiała podać swój adres w Anglii, ale nie wiadomo czy wciąż jest aktualny. Nie wiem jaka jest procedura doręczeń w takim przypadku? Czy jeżeli doręczenie na ostatni adres w Polsce, w którym ta osoba była zameldowana nie będzie odebrane, to jak będzie to wiążące prawnie. Z drugiej strony czy jeżeli nawet znajdę adres zameldowania w Anglii to czy sąd będzie tam wysyłał listy i z jakimi dodatkowymi opłatami się to wiąże?

Mam informacje, że osoba ta na pewno wymeldowała się z Polski. Wiem, żeby to zrobić to musiała podać swój adres w Anglii
To źle wiesz.

jeżeli nawet znajdę adres zameldowania w Anglii to czy sąd będzie tam wysyłał listy
W Anglii nie ma "meldunków", zaś sąd pozwu zapewne nie przyjmie. A nawet gdyby to zrobił to jak wyegzekwujesz korzystny (o ile będzie) dla siebie wyrok?

Ostatnia edycja:
Powrót