Producent laptopów i bardzo złośliwe oprogramowanie

• Autor wątku Autor wątku trove
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trove

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Dzień dobry!

Otóż firma Lenovo oferuje na stronie dla poszczególnych laptopów oprogramowanie Energy Management do zarządzania zasilaniem. Dodatkową funkcją tego oprogramowania jest resetowanie wskaźnika baterii, którego wykonanie powinno zapewnić prawdziwe wskazanie poziomu baterii (np. kiedy bateria jest używana). W gruncie rzeczy po przeprowadzeniu resetowania na płycie głównej zostaje uszkodzony układ scalony, który sprawia, że ładowanie baterii staje się co najmniej uciążliwe (opis usterki pod TYM adresem). Napisałem w tej sprawie do Lenovo, ale z racji tego, że laptop jest po gwarancji, to nic nie mogą zrobić, mimo iż to ICH oprogramowanie (notabene nadal dostępne pomimo wielokrotnego zgłaszania problemu nie tylko przeze mnie).

Czy jest możliwość zmuszenia tejże firmy do naprawy/zapłaty za naprawę we własnym zakresie oraz usunięcia problemu związanego z oprogramowaniem?

Pozdrawiam,
A.

2011 albo 2012. Gwarancji już dawno nie ma, jeśli o to chodzi.

W większości licencji oprogramowania jest punkt, że używasz oprogramowania na swoją odpowiedzialność oraz że rozumiesz i zgadzasz się na to, że oprogramowanie może dokonać szkód. Przypuszczam, że tak będzie w tym przypadku, ale najlepiej będzie jak zweryfikujesz to przez przeczytanie licencji. Właściwie to od tego powinieneś zacząć, przed instalacją. Jeśli był taki punkt, oznacza to, że zgodziłeś się na taką ewentualność.

Na marginesie, jako fachowiec, radzę uważać na oprogramowanie z Lenovo. Niedawno głośna była sprawa, gdy ich oprogramowanie wstrzykiwało reklamy w strony internetowe, w tym szyfrowane, co ani nie jest fajne, ani bezpieczne, bo zwiększa ryzyko ataku np. na strony bankowe.

Ostatnia edycja:
W większości oprogramowania - tak. Ale nie w przypadku oprogramowania przeznaczonego do danego modelu(-ów) komputera(-ów). Co do wstrzykiwania reklam to też słyszałem.

LICENCJA - szczególnie ciekawy jest podpunkt 9. W jaki sposób mogę domagać się odszkodowania?

Powrót