Produkcja i sprzedaż podkładów myzycznych

• Autor wątku Autor wątku arl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, moje pytanie wiąże się z produkcją muzyczną. Jestem osobą która samodzielnie tworzy muzykę wg. własnych pomysłów i koncepcji. Nie jestem zrzeszony z żadnymi związkami artystycznymi i w związku z tym ma pytanie(a)...

1. Czy sprzedawanie muzyki mojego autorstwa, ludziom nagrywajacym (czesto niekomercyjnie) jest legalne? Chodzi mi tu o pobieranie opłaty za wyprodukowanie podkładu muzycznego i przekazania praw do niego innej osobie, z zastrzeżeniem, iż on od tej pory jest "właścicielem" danej kompozycji i ja nie moge jej już wykorzystywać.

2. Co w przypadku wyprodukowania utworu na legalny album?

3.Jeżeli pobieranie opłat za własne kompozycje muzyczne jest legalne to w takim razie czy powinno sie z tego rozliczać (podatki) i jak powinno to rozliczanie wygladać?

4. Pozostaje jeszcze jedno pytanie, czy w przypadku sprzedaży, czy też może przepisania praw autorskich na drugą osobę powinno się wiązać ze spisaniem konretnej pisemnej umowy? Czy też umowa ta może zostać zawarta słownie!?

1. Podpisanie licencji wyłącznej lub przekazanie praw autorskich wyłącza własne dalsze korzystanie i rozpowszechnianie. Licencji niewyłącznej nie.
2. Jw.
3. Podatek dochodowy (PIT).
4. Przekazanie musi być pisemne i wymieniać pola eksploatacji (najlepiej wszystkie z art. 50. ustawy).

Dziękuje bardzo za wyjaśnienia. Pozostała jednak kwestia PIT-u. Jeżeli dobrze to interpretuje to byłby to PIT-37 gdyż stosuje się go m.in. do praw autorskich!?I jeszcze sprawa tej licencji, jak ona dokładniej wygląda? Rozumiem, iż jest to pisemna umowa pomiędzy dwoma stronami warunkująca użytkowanie czy też wykorzystanie w tym przypadku kompozycji muzycznej. Lecz czy w tym przypadku ja jestem cały czas autrem muzyki? Czy w sytuacji, w której przykładowo powstaje piosenka z moim podkładem, ktory sprzedałem, ja dalej jestem autorem muzyki? Czy osoba ktora ja kupiła może sie podpisać jako autor kompozycji muzycznej, mimo, iż faktycznie jej wcale nie wykonała?

Powrót