Produkcja modeli aut

• Autor wątku Autor wątku fenix75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fenix75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,
Ostatnio zastanawiam się jak wyglądała by sytuacja gdybym chciał produkować modele aut (do 50 szt konkretnego modelu) samochodów które nie były nigdy produkowane, lub były produkowane bardzo dawno temu. Już przytaczam przykład dla zrozumienia co mam na myśli. FSO Ogar, lub FSM Beskid - to samochody które zakończyły się na fazie prototypów i ich licencja albo wygasła (kiedyś tak było z syreną 110) lub wogóle nie była zakładana. Czy w takim przypadku mogę zrobić legalnie kopię auta w skali np. 1:20 a nastepnie sprzedawac ją? (wiem ze muszę mieć DG żeby sprzedawać) to samo dotyczy saut z okresu międzywojennego, ewentualnie gdzie mogę starać sie o licencię (jeżeli firma już nieistnieje i niezostała wchłonięta przez inną firmę)

BTW - jeżeli temat jest w złym miejscu to proszę o o przeniesienie

pozdrawiam

Witam,
to raczej chyba będzie kwestia wykorzystania planów danych samochodów, na podstawie których, wykonywałby Pan modele. Jeśliby nawet konkretne karoserie (auta) były kiedyś chronione wzorami przemysłowymi lub użytkowymi, to jak myślę, okresy ochronne prawdopodobnie upłynęłyby już dawno.

Jeśli jakieś przedsiębiorstwo już nie istnieje, to jego majątek (w tym i prawa ochronne, majątkowe prawa autorskie, etc...) przejmowane są przez następców prawnych (ew. dziedziczone) lub w ostateczności przez skarb państwa.

Powrót