Produkcja sprzętu sportowego

• Autor wątku Autor wątku jacek8989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacek8989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
Chcialbym się dowiedzieć jak wygląda kwestia prawna odnośnie produkcji sprzętu sportowego. Chciałbym wyprodukować wiosło kajakowe natomiast pytanie czy można się w jakimś stopniu opierać na sprzęcie który już jest w sprzedaży. Domyślam się że skopiowanie 1:1 jest karane. Jaka różnica musi być w wykonaniu aby nie można było zarzucić mi skopiowania.

jacek8989 napisał:
... Jaka różnica musi być w wykonaniu aby nie można było zarzucić mi skopiowania.
Nie ma takich regulacji, każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie, po za tym wypełniać to może znamiona czynu nieuczciwej konkurencji.

To co musi zostać spełnione aby nie było podstaw do tego aby wejść z kimś w spór. Ponadto pytanie skąd mogę się dowiedzieć czy ktoś nie ma patentu na produkty który chciałbym zrobić.

Na stronie urzędu patentowe muszę znać konkretną osobę aby sprawdzić czy też posiada patent czy nie ale nie dowiem się po całej kategorii np. Wiosła i wszystko z nimi związane

Możesz zwrócić się o pomoc do najbliższego Rzecznika Patentowego, ale jest to płatne.

Powrót