Produkt inspirowany rekwizytem filmowym / występującym w grze

• Autor wątku Autor wątku kos_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kos_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,

Szukałem na różne sposoby podobnego zapytania w sprawie jak moja ale niczego nie znalazłem, z góry przepraszam, jeśli gdzieś już został poruszony taki temat.

Moje pytanie dotyczy sprzedaży rekwizytów / akcesoriów do przebrań wykorzystywanych w LARPach, cosplayach lub po prostu na halloween - chodzi o miecze wykonane z tworzywa sztucznego, które inspirowane są grami komputerowymi, filmami lub serialami. Inspirowane - czyli w moim rozumieniu nie są to wiernie odwzorowane kopie oryginałów, jednakże miecze są na tyle podobne, że wiadomo z jakiej produkcji są i kto nimi władał.

Oficjalnie licencjonowane produkty istnieją - ale są one wykonane ze stali. Pytanie dotyczy wersji "zabawkowych", czyli wykonanych z pianki - wedle mojej wiedzy oficjalna dystrybucja takich produktów nie istnieje, zatem czy zasadne jest stwierdzenie, że te piankowe miecze nie są podróbkami? Chodzi tutaj o trochę inny produkt, bo i dedykowany jest dla innej grupy klientów.

Druga kwestia to prawa autorskie wzorów - czy sprzedając tego typu miecze, tylko "inspirowane" oryginałami, i tak muszę uzyskać specjalne pozwolenie / licencję od twórców? Czy nazwanie produktu "Miecz inspirowany XXX" nie wystarczy w ramach zabezpieczenia się?

Z góry dziękuję za pomoc!

Powrót