Produkt opatentowany a sprzedaż produktu nieoryginalnego, podrobki

• Autor wątku Autor wątku Sebqw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sebqw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam nadzieje ze ktoś mi udzieli kilku informacji.
Kilka miesięcy temu wystawiałem na sprzedaż podnóżki toaletowe, zamówiłem je za granicą, bardzo zbliżone do oryginału ***
Mój produkt sprzedawany był pod inna nazwa. Nigdzie nie umieściłem informacji ze jest to kopia lub produkt nieoryginalny, ponieważ on jest bardzo podobny. Sprzedawałem je przez pewien okres (nie było polskiego przedstawiciela na rynku) chciałem z nimi współpracować ale mieli bardzo rygorystyczne i kosztowne wymagania na które nie mogłem się zdecydować. Postanowiłem sprzedawać produkty zbliżone ale nie oryginalne. Zdaje sobie sprawę ze sprzedaż podróbek, duplikatów, jest w Polsce nielegalna ale nie było przedstawiciela wiec myślałem ze jest legalna sprzedaż podobnych produktów. Jakiś czas temu pojawił się przedstawiciel na Polskę produktów sqatty potty, dostałem wiadomość z prośba o zaprzestaniu sprzedaży za względu na patent który wprowadzili na terenie unii, później dowiedziałem się ze maja moje ogłoszenia, zrzuty strony itp (były ram również materiały których używałem). Moja sytuacja finansowa nie pozwoliła mi na zaprzestanie sprzedaży, jest to jedyne moje źródło utzrzymania. Później dostałem informacje od producenta ze sprawa trafia na drogę sądową, po czym dowiadywałem się u 3 prawników co z tym zrobić ale żaden nie chciał mi pomoc, ponieważ firma ma patent na UE wiec tez u nas obowiązuje. Po szczegółach które opowiedziałem każdy powiedział ze nie mam za duzych szans. Produkty swoje już wycofałem ale podobno mogą dochodzić w sądzie odszkodowania. Nie dysponuje środkami finansowymi aby bić się w sadzie z duża firmą. Nie będę tez udawał ze tego nie robiłem bo wszystkie dokumenty na to wskazują.
Nie wiem jakie są konsekwencje za sprzedaż produktów podrabianych ale mam tego produktu jeszcze około 200szt i chciałbym to dalej sprzedawać ale nie wiem jak lub co z tym zrobić.
1. Co mi grozi za sprzedaż produktów nieoryginalnych (podróbek) i wykorzystywanie materiałów (zdjeć reklamowych)?
2. Jak jest z tym odszkodowaniem?
3. Czy prawdą jest że każdy kto kupił mój produkt może dochodzić zwrotu pieniędzy?
4. Czy jeżeli się przyznam to mogę liczyć na łagodniejsza karę?

Dziękuje za pomoc
Sebastian

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. Odpowiedzialność cywilna i karna z tytułu naruszenia Prawa własności przemysłowej jak i czynu nieuczciwej konkurencji.
2. Art. 287. Prawa własności przemysłowej, Art. 18. Ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.
3. Na drodze cywilnoprawnej.
4. A zamierzasz zaprzeczać faktom:?: Miałeś czas aby dojść do porozumienia.

Ostatnia edycja:
Trochę się łudziłem ze to tylko takie straszenie firmy z USA, teraz mi za bardzo nie do śmiechu. Mam jakieś możliwości?

Jak napisałem wyżej, miałeś już czas aby negocjować. Próbuj teraz dojść do ugody ale jaki będzie skutek trudno orzec.

Powrót