Produkt wykonany na zamówienie (nazwa producenta)

• Autor wątku Autor wątku Roviks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roviks

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich,

Mam pewien problem z jedną kwestią. W 100% nie jestem pewien czy jest to związane z prawem autorskim jednak ten dział wydawał mi się najodpowiedniejszy.

Producent wykonując zamówienia umieszcza na wszystkich wykonanych produktach nazwę swojej firmy.

Chciałbym zlecić wykonanie dedykowanego produktu na podstawie moich danych. Czy po zrealizowaniu przez producenta takiego zamówienia mogę usunąć nazwę producenta podczas sprzedaży tego produktu?
Podkreślam że ten konkretny produkt jest wykonany specjalnie dla mnie.

Chodzi o nieuczciwą konkurencję która za moment może odezwać się do konkretnego producenta i przejąć dystrybucję oraz sprzedaż.

Pozdrawiam

Roviks napisał:
... Czy po zrealizowaniu przez producenta takiego zamówienia mogę usunąć nazwę producenta podczas sprzedaży tego produktu? ....
Co do zasady Przedsiębiorca ma obowiązek wskazywania producenta.
Roviks napisał:
... może odezwać się do konkretnego producenta i przejąć dystrybucję oraz sprzedaż. ....
Zawsze istnieje takie niebezpieczeństwo, a ukrywanie producenta niczego nie zmieni. Istnieją odpowiednie narzędzia prawne aby zabezpieczyć swoje interesy i wyciągać konsekwencje z takich działań.

Rozumiem.

To załóżmy teraz inną kwestię.

Chciałbym wykonać produkt pod swoim szyldem (zapłacę za formę, na produkcie będzie widnieć nazwa mojej firmy/logo). Czy wymiary/kształty produktu mogą być takie same jak firmy x jeżeli wizualizacja graficzna będzie inna?

A może powinienem zmodyfikować kształty oraz wymiary produktu?

Pozdrawiam

Przepis prawny:
Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji
Art. 13.
[Naśladownictwo produktu]

1. Czynem nieuczciwej konkurencji jest naśladowanie gotowego produktu, polegające na tym, że za pomocą technicznych środków reprodukcji jest kopiowana zewnętrzna postać produktu, jeżeli może wprowadzić klientów w błąd co do tożsamości producenta lub produktu.

2. Nie stanowi czynu nieuczciwej konkurencji naśladowanie cech funkcjonalnych produktu, w szczególności budowy, konstrukcji i formy zapewniającej jego użyteczność. Jeżeli naśladowanie cech funkcjonalnych gotowego produktu wymaga uwzględnienia jego charakterystycznej formy, co może wprowadzić klientów w błąd co do tożsamości producenta lub produktu, naśladowca jest zobowiązany odpowiednio oznaczyć produkt.

Powrót