Produkt wykorzystujący tytuł gry innego wydawcy.

• Autor wątku Autor wątku raiden25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raiden25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, mam takie zapytanie:
jestem producentem akcesoriów do gier. Tworzymy je pod konkretną grę towarzyską z umieszczeniem informacji że jest to produkt dedykowany do gry "tytuł gry". W instrukcji produktu dołączonej do niego oraz umieszczonej do pobrania na stronie jest informacja żę nie jest to produkt licencjonowany. Nie wykorzystujemy tutaj żadnego logo wydawcy gry. Jedynie to tak jak napisałem używamy nazwy gry, na zasadzie że jest to produkt dedykowany i zrobiony do takiej gry.

Na zdjęciach są widoczne elementy gry wydawcy, w naszym produkcie (pudełka różnego rodzaju).

Jeden, jedyny wydawca robi problemy z tego powodu i powołuje się na prawo, że autor nie życzy sobie aby ktoś bez jego wiedzy i zgody czerpał korzyści materialne korzystając z jego produktu.

Czy faktycznie może mi zabronić używania informacji że tworze produkt do jego gier i muszę je nazwać "nie beżpośrednio" ??

raiden25 napisał:
... Na zdjęciach są widoczne elementy gry wydawcy, w naszym produkcie ...
Uściślij tę informację.

Nie musisz uzyskiwać zgody na informowanie i dedykowaniu swojego produktu do konkretnego wykorzystywania.

Firma zajmuje się tworzeniem insertów/ wypełnień pudełek do gier planszowych. Aby nie robić reklamy wrzucam link do amerykańskiego producenta tego produktu
***mod***

Jak widać są na nim komponenty z danej gry, a nawet widoczne pudełko.

Początek instrukcji mówi wyraźnie "Insert dedykowany jest grze "tytuł gry" jednak nie jest to produkt licencjonowany."

Mogę wrzucić link do swojego sklepu ale nie chce tutaj robić reklamy i innych rzeczy, chyba że będzie okej to proszę o informacje :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
raiden25 napisał:
... Aby nie robić reklamy wrzucam link do amerykańskiego producenta tego produktu...
To i tak reklama.
Jeśli na swoim produkcie umieszczasz grafiki/utwory pochodzące z gry musisz mieć zgodę uprawnionego.
Rozpowszechnianie fotografii gotowego cudzego produktu nie jest rozpowszechnianiem utworu, nie narusza żadnych praw.

LeszsekS napisał:
To i tak reklama.
Jeśli na swoim produkcie umieszczasz grafiki/utwory pochodzące z gry musisz mieć zgodę uprawnionego.
Rozpowszechnianie fotografii gotowego cudzego produktu nie jest rozpowszechnianiem utworu, nie narusza żadnych praw.

Nie wiem czy do końca to rozumiem. Ja na swoim produkcie nie umieszczam żadnych grafik których nie jestem autorem. Zdjęcia są mojego autorstwa. Widnieje na nich część opakowania gry planszowej do której produkt jest przeznaczony. Dodatkowo widnieją elementy gry w tym pudełku - pokazane jest przykładowe zastosowanie tego pudełka.

Teraz widzę sprawa rozbija się o dwie kwestie:
1. Zdjęcia, czy mogę na nich pokazać właśnie przykładowe użycie danej gry?
2. Treść, czy sformułowanie że dany Organizer jest do gry "tytuł gry, lub że dany organizer jest dedykowany grze "tytuł gry" może być zabronione przez producenta tej gry?

Twoje działanie nie narusza żadnych praw.

Powrót