Produkty ze szkoleń a klipy

• Autor wątku Autor wątku SRzeyamlon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SRzeyamlon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, nagrywane na kamerę było szkolenie z muzykologii. Chcę wydać z tego produkt - film do kupienia.

Na produkcie będą występować teledyski i muzyka (bez teledysków) Dody, Lady Gagi, 50 centa, Just 5 i innych.

Czy mogę to zrobić, czy złamię przez to prawa autorskie?

Ewentualnie, czy mogę w tych miejscach wstawić linka do youtube, bądź napisać autora i tytuł piosenki?

Dzięki!

Nagrywali organizatorzy szkolenia czy użytkownicy? Bo na nagrywanie trzeba mieć zgodę :) Na całą resztę też, jeżeli ma to być źródło stałego dochodu.

Pozdrawiam :cool:

SRzeyamlon napisał:
Na produkcie będą występować teledyski i muzyka (bez teledysków) Dody, Lady Gagi, 50 centa, Just 5 i innych.

Czy mogę to zrobić, czy złamię przez to prawa autorskie?
w ogólności powinno się posiadać w takim przypadku pozwolenia na korzystanie z utworów i ich wykonań od właścicieli praw autorskich oraz praw pokrewnych (wykonawcy, producenci).

Ewentualnie, zapoznaj się z tym wątkiem http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html - w szczególności Art.29.upaipp. Być może, w zależności od formuły filmu oraz szkolenia - można by wykorzystać ten przepis. Ale tu musisz zadecydować samemu, gdyż w razie konflikt, to ty będziesz udowadniał, że byłeś uprawniony z niego skorzystać.
Ewentualnie, czy mogę w tych miejscach wstawić linka do youtube, bądź napisać autora i tytuł piosenki?
wpisać tytuł i nazwisko autora zawsze można. A co do linków z YT. Poczytaj regulamin YT - tam jest dokładnie opisane, jak można korzystać z utworów zamieszczonych w serwisie. I poszukaj na forum innych tematów o linkowaniu ("deep-linkach") - opcja 'Szukaj' lub w 'Archiwum' działu.

Powrót