Profil pomocy

• Autor wątku Autor wątku koniczynka23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koniczynka23

Stały bywalec
Odpowiedzi
551
Witajcie,

Od lipca jestem bezrobotną zarejestrowaną w urzędzie. Mam wykształcenie zawodowe. Moje prace nie były związane z zawodem, więc nie mam doświadczenia w zawodzie. I doradca daje mi same oferty nisko kwalifikowane.
Nigdy nie byłam na stażu. Więc teoretycznie powinnam go dostać. Póki co mam ustalony plan działania do szukania praca z niskimi kwalifikacjami do 2016r... jakaś paranoja. Wyczytałam , że staż przysługuje osobą z profilu pomocy II...Jak więc mam się dowiedzieć , który mam profil? I jeżeli mam ten co nie da się iść na staż czy da się go zmienić?

Z tego co widzę ten plan działania ma trwać do 2016 czyli dwa lara rok ma 360dni x2 daje 720 ... z tego co tu piszą..:

Pomoc przewidziana w ramach określonego profilu pomocy realizowana będzie na podstawie przygotowanego z Twoim udziałem indywidualnego planu działania, w okresie nie dłuższym niż:

180 dni dla profilu I,
540 dni dla profilu II,
720 dni dla profilu III.

wychodziłoby , że mam profil IIIczyli najgorszy...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Profilowanie bezrobotnych jest "nową" formą, którą PUP stosuje dopiero od 27.05.2014r. i ma na celu ustalenie na podstawie wywiadu z bezrobotnym jego gotowości do wejścia lub powrotu na rynek pracy.
Skoro jesteś zarejestrowana od lipca br., to musiałaś już przejść proces profilowania, natomiast niemożliwym jest, aby profil ustalono bez Twojej obecności w PUP i bez poinformowania Cię, do którego profilu się zakwalifikowałaś. Przeczytaj dokładnie dokumenty, które otrzymałaś z PUP... tam powinien być określony profil pomocy.
koniczynka23 napisał:
Póki co mam ustalony plan działania do szukania praca z niskimi kwalifikacjami do 2016r... jakaś paranoja
Do 2016r. tzn. dokładnie do kiedy? Podaj chociaż miesiąc.
koniczynka23 napisał:
doradca daje mi same oferty nisko kwalifikowane.
Tzn. jakie? Są to oferty pracy? Jakie oferty chciałabyś, aby Ci przedstawiano?

Ostatnia edycja:
Dostałam ostatnio plan działania. Tam nie ma informacji o profilu. Informacja o profilu powinna być na dokumencie jakimś?

PUP ma obowiązek poinformować bezrobotnego o ustalonym w oparciu o udzielone przez bezrobotnego odpowiedzi na zadane pytania profilu pomocy. W zależności od profilu ustalany jest też Indywidualny Plan Działania (IPD), zatem napisz na jaki okres został on ustalony, bo wtedy być może będę w stanie określić, do którego profilu zostałaś zakwalifikowana.
koniczynka23 napisał:
wychodziłoby , że mam profil IIIczyli najgorszy...
Z czego to wywnioskowałaś? W profilu II indywidualny plan działania również może potrwać do 2016r... dlatego tak istotne jest określenie dokładnie do kiedy masz go zrealizować w tym 2016...

Ostatnia edycja:
Indywidualny plan działania mam wykonac do konca stycznia 2016r jesli nie wykonam to doradca ma sporzadzic nowy plan działania. W przypadku niezrealizowania zalożen IPD ponowne ustalenie profilu pomocy.

koniczynka23 napisał:
Indywidualny plan działania mam wykonac do konca stycznia 2016r jesli nie wykonam to doradca ma sporzadzic nowy plan działania. W przypadku niezrealizowania zalożen IPD ponowne ustalenie profilu pomocy.
Czyli wg. mojej oceny otrzymałaś jednak profil pomocy II, który m.in. uprawnia do skierowania na staż. Przy III profilu zakończyłabyś IPD mniej więcej w lipcu/sierpniu 2016 roku.
Ale aby mieć 100% pewności skontaktuj się z PUP i dowiedz się jaki masz profil oraz na jakie działania aktywizacyjne możesz liczyć.

Jakie masz oczekiwania wobec PUP w związku z realizacją indywidualnego planu działania? Bo jeśli dobrze zrozumiałam chciałabyś odbyć staż.... w jakim zawodzie?

Ostatnia edycja:
Rozumiem,że to który mam profil dawała odpowiedź na tą ankiete prowadzoną przez doradcę?Nic w tym IPD nie ma o tym jaki mam profil pomocy...Jedynie, że mam samodzielnie szukać pracy, internet, prasa.

Jutro idę na rozmowę o pracę, może w końcu mnie wypiszą..

Ostatnia edycja:
Nie poszło mi na rozmowie. Jeśli chcę się dowiedzieć jaki mam profil to muszę skontaktować się z moim doradcą? Wizytę w PUP mam dopiero w grudniu... Chciałabym wcześniej dowiedzieć się jaki mam profil, czy jest taka możliwość?

Powrót