Program bezpłatnego etui do telefonu iPhone - Apple

• Autor wątku Autor wątku Damian1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Damian1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Na stronie: Apple (Polska) - iPhone 4 - Program bezpłatnych etui
jest zorganizowana akcja z możliwością otrzymania bezpłatnego etui do telefonu.

Każda osoba, która spełnia warunki do otrzymania tego akcesoria może je otrzymać. Problem polega na tym, że warunki oferty nie zastrzegają kraju, w jakim urządzenie musi być zakupione a mimo to blokuje możliwość skorzystania z niej osobom, które kupiły iPhone 4 po za granicami Polski.

Dodatkowo warunki oferty wskazują, że telefon może być zakupiony w internetowym sklepie Apple a taki sklep funkcjonuje tylko w niektórych państwach (w Polsce nie). Jednocześnie jest to sugestia, że oferta dotyczy urządzeń zakupionych w innych krajach.

Sporo już na ten temat pisałem na różnych forach również kontaktowałem się z Firma Apple, która kieruje Klientów z tym problemem do swojego operatora komórkowego (nawet w sytuacji, gdy telefon był zakupiony w detalu).

Prawdopodobnie jest to łamanie prawa EU i powinna się tym zając organizacja rządowa.

Proszę o pomoc w tej sprawie i informacje dotyczące odpowiedzi na pytania:
Jakie dokładnie przepisy są łamane w tej sytuacji?
Do jakiej instytucji można się zgłosić z tym problemem?

Dzwoniłem do Rzecznika Praw Konsumenta, który skierował mnie do Europejskiego Centrum Konsumenckiego. Napisałem do nich maila w tej sprawie i czekam ... nie wiem czy wniosku nie złożyc osobiście na piście ale chciałbym mieć jakiś dowód na potiwerdzenie tej sytuacji a mam tylko screeny z monitora pokazujący że numer seryjny urzadzenia zakupionego w UK jest blokowany. Nie mam na to potwierdzenia wiarygodności czy coś a wydaje mi się że to co mam to za mało.

Damian1985 napisał:
kontaktowałem się z Firma Apple, która kieruje Klientów z tym problemem do swojego operatora komórkowego (nawet w sytuacji, gdy telefon był zakupiony w detalu).
Jest to dodatkowo dziwne z uwagi, iż jest to program ogłoszony i prowadzony przez Apple Inc. Nie wiem więc dlaczego cokolwiek wspólnego miałby z nim mieć operator telefonii komórkowej.
Pewnie czeka Cię przeprawa, bo Apple słynie z traktowania klientów, delikatnie mówiąc, po macoszemu.

Powrót