Program Czyste Powietrze-współwłasność

• Autor wątku Autor wątku Kalisz99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kalisz99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,
Sprawa mojej mamy wydaję się skomplikowana, proszę w jej imieniu o doradztwo zanim uda się do Kancelarii Prawnej. Mama jest współwłaścicielem posesji, posiada 75% udziałów, pozostałe 25% ma jej siostra. Na posesji są dwa budynki mieszkalne, w jednym mieszka moja mama a w drugim jej siostra. Siostra mojej mamy chcę wziąć udział w programie Czyste Powietrze, ale moja mama nie jest tym zainteresowana. Od strony ciotki cały czas nachodzi moją mamę syn i nęka w tej sprawie. Dostała też pismo od niej, że jeśli polubownie nie podpisze papierów lub nie odpiszę na pismo zgłosi sprawę do Nadzoru Budowlanego. Mama nie odwiedza budynku ciotki, nie widzi też przeciwskazań aby ciotka wykonywała wszelkie prace remontowe w domu, nie jest jedynie zainteresowana programem dofinansowania. bardzo proszę o wstępną poradę w tej sprawie.

Kalisz99 napisał:
Dostała też pismo od niej, że jeśli polubownie nie podpisze papierów lub nie odpiszę na pismo zgłosi sprawę do Nadzoru Budowlanego.
Tylko co ma do tego nadzór budowlany. Pana mama nie ma obowiązku zawierać umowy o dofinansowanie. W braku zgody sąd może na wniosek siostry pana mamy rozstrzygnąć w tej sprawie wydająć zgodę zastępczą lub oddalając wniosek.

Argumentuje to tym, że w domu jest wilgoć, pleśń, zadymienie i to zgłosi do Nadzoru Budowlanego. Napisała, że mama jako współwłaściciel ma obowiązek aby dbać o budynek.

Kalisz99 napisał:
Argumentuje to tym, że w domu jest wilgoć, pleśń, zadymienie i to zgłosi do Nadzoru Budowlanego. Napisała, że mama jako współwłaściciel ma obowiązek aby dbać o budynek.
Każdy ze współwłaścicieli ma taki obowiązek, niezależnie od tego czy zamieszkuje w lokalu.

Właśnie dlatego wydaję się to zasadne, że może zwrócić się do Nadzoru Budowlanego mimo, że mama tam nie mieszka. Co więc zrobić w takiej sytuacji?

Powrót