Program do odczytu hasła Płatnik

• Autor wątku Autor wątku sp5uhh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
sp5uhh

sp5uhh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
Tworzę narzędzie do odzyskiwania zapomnianego hasła do programu Płatnik (darmowy program ZUS). Nie dekompiluję pliku .exe (nie naruszam kodu źródłowego), jedynie analizuję metodą czarnej skrzynki (Black Box) zapisy w rejestrze Windows, które program sam tworzy. Czy stworzenie zewnętrznego dekodera narusza licencję programu?
Dziękuję za odpowiedź i wszystkiego dobrego w nowym roku 2026 :-)

To miałoby być narzędzie na własny prywatny użytek czy do dalszej odsprzedaży?

Oraculium napisał:
To miałoby być narzędzie na własny prywatny użytek czy do dalszej odsprzedaży?
Narzędzie do dalszej odsprzedaży. dodam, że samo narzędzie jest "otwarte" - czyli hasło płatnika jest dekodowane bez względu na stsatus licencji, ->patrz platnik.fork.pl i otwarty kod do dekodowania. Ja piszę w Python i na stronie podam również otwarty kod do dekodowania płatnika w tym języku i wskazania na pierwszą osobę która to zrobiła (platnik.fork.pl) z podziękowaniem (tzw.Credits). natomiast baza danych ACCESS którą generuje płatnik wymaga już licencji PRO programu. ps. ZUS na swoich stronach odżegnuje się od wszelkiego wsparcia jeśli idzie o hasło do płatnika.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
sp5uhh napisał:
Dzień dobry,
Tworzę narzędzie do odzyskiwania zapomnianego hasła do programu Płatnik (darmowy program ZUS).
Ciekawe po co? Można sobie zainstalować nowego płatnika z nowym hasłem.
Wszystko jest przecież w zewnętrznej bazie danych, którą podpinasz do nowej instalacji Programu Płatnika.
Wątpię by był na to rynek.
A zapomniane hasło do bazy danych - to już są programy i do tego darmowe.

Co to pytania o licencje - to nie znam się na tym.

ano właśnie. wydaje mi się, żde nie znasz się ani na jednym ani na drugim. więc moje pytanie nie jest do Ciebie. Odpowiedzi "nie wiem ale się coś wypowiem" na forumprawne są chyba zbyteczne. nie pytam o podaż i popyt - a o konkretne rzeczy prawne. Dobrego dnia.

Używam płatnika od prawie ćwierć wieku, jeszcze "podpisując" plikami na dyskietkach - fakt, może się nie znam.

Powrót