Program GPL a poprawki komercyjne

• Autor wątku Autor wątku AdvMDev
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AdvMDev

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Mam takie pytanie: istnieje aplikacja (dokładniej skrypt gry napisanej w PHP) wydana na licencji GPL. Czy można w takim wypadku tworzyć do niej poprawki / dodatki i wydawać je na licencji komercyjnej, czy jednak muszą też być wydane na licencji GPL?

Pozdrawiam,
AdvMDev

Ciężki temat.
Ale wydaje się że, można to obejść. Możesz przecież dostarczać gre w niezmienionej wersji. Opłatę pobrać za, zmianę wyglądu bądź skórki, instrukcje instalacji, bądź samo wdrożenie.
Skompiluj swoje poprawki i wprowadź ograniczenie do IP na którym się uruchamia. Nie bedzie możliwości uruchomienia bez twojej wiedzy aplikacji bez poprawek.

Czyli, jak rozumiem, aby obejść, trzeba wykonywać usługę (modernizacji, etc)? Nie ma możliwości wydania kodu poprawki (gotowego do dodania metodą kopiuj - wklej + notatnik systemowy) na innej licencji?

Moim zdaniem możesz udzielać tylko licencji na swój produkt.
Sprawdź czy licencja GPL nie ogranicza takiego zachowania wydaje mi się że takie ograniczenie istnieje.

Faktycznie, poszperałem, najwyraźniej istnieje:

Musisz doprowadzić do tego, aby każda rozpowszechniana lub publikowana przez ciebie praca, która w całości lub części zawiera Program, albo pochodzi od niego lub jego części, była w całości i bezpłatnie licencjonowana dla wszelkich stron trzecich na warunkach niniejszej Licencji.

Oraz nieco dalej:

Niniejsze wymogi odnoszą się do zmodyfikowanej pracy jako całości. Jeśli dające się ustalić sekcje danej pracy nie pochodzą od Programu i mogą być racjonalnie uważane za samodzielne i odrębne same w sobie, to niniejsza Licencja i jej warunki nie mają zastosowania do takich sekcji przy rozprowadzaniu ich przez ciebie jako odrębne prace

Poprawka nie działa samodzielnie, jest tylko fragmentem całości, więc musi być na tej samej licencji... Jeśli jestem w błędzie, prosiłbym o oświecenie mnie. :)

DOkładnie, trzeba na takiej samej licencji.

Powrót