Program Komputerowy

• Autor wątku Autor wątku Nastalski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nastalski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Mam parę pytan dot. programów komputerowych

1. Czy jeśli zrobiłem stronę i chce udostępniać na niej programy na zamówienie, to czy muszę mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą ? Ceny nie przekraczają 150zł, Ruchu praktycznie nie ma.

2. Jeśli zrobię dla kogoś program, i jest stopka "Autor Programu: P... N..." Wyślę go, a osoba mi nie zapłaci to czy mogę zgłosić fakt na policję ?

3. Rozumiem że do pkt. 2 musiał bym podpisywać umowę - na jakich zasadach może być ta umowa, czy musi być konieczine podpis własnoręczny jak to z tym jest ?

Dodam że nie jestem osobą pełnoletnią (Chodzę do 2 gimnazjum)

Ciekawi mnie ta kwestia, gdyż chciał bym w ten sposob zarobić trochę gotówki i wyjechac gdzies ze znajomymi, jednak chce to robic w sposób legalny a gdy ktoś mnie oszuka chcę aby policja wyciągnęła z tego odpowiednie konsekwencje - i jak to jest ze sprawami za takie cos ?

Proszę o odpowiedzi na te pytania i ew. Jakies porady

4.
Aha jeszcze coś, jest gra Grand Theft Auto San Andreas firmy Rockstar, i jest do niej multiplayer - już nie tej firmy. Można tam tworzyć tzw. gamemody (Grają na nich gracze) - Pliki komputerowe w formacie AMX i PWN - Jak to jest, gdyby ktoś mi ukradł w jakis sposob któras z wersji (PWN - Da sie edytowac, AMX- Tylko do wstawienia na serwer) i czy w przypadku kradziezy i opublikowania mapy mogę zgłosic ten fakt na policje ?

Pozdrawiam
Nastalski

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ad.1 - zalezy od działalnosci... czy podpada pod to: w celach zarobkowych, działalność ciągła, zorganizowana

ad.2 - może to być przywłaszczenie, ale głównie odpowiedzialność cywilna

ad.3 - najlepiej podpisać umową, pozatym jak chce Pan przenieść na zamawiającego prawa autorskie majątkowy lub udzielić licencji wyłącznej to forma pisemna poprostu musi być, przy umowie o dzieło też jest to wskazane.
Musi być zgoda opiekunów w umowie zawarta, wraz z ich podpisem

ad. 4 Można tworzyć? czy jest to tworzone nielegalnie... Powiem tak, masz prawa do tej twórczości tzn. map czy innego skryptu ale w mojej ocenie jednoczenie naruszasz prawa w stosunku do GTA

Ok dzieki za odpowiedz

Ale ja tego nie pojmuje, chce zarobic sobie na wycieczke - robie programy sam, chce je sprzedawac to naprawde musze miec dzialalnosc ?Czyli skoro jestem niepelnoletni to nie mam szans na otworzenie swojej strony ?
Dodatkowo musialbym oplacic serwer, domene to zyski przewiduje na góra 100zł miesięcznie...

Cel tutaj nie jest wazny, kazdy ma inny - istotny jest charakter działalnosci. Sprzedawanie nie równa się koniecznosci założenia działalnosci...

Więc tak... opisze może troche co chce zrobić dokładnie:

Zrobiłem stronę (jeszcze nie jest opublikowana) gdzie oferuję tworzenie programów na zamówienie, cennik wacha się od 10 do 150zł

Mam 15 lat
Nie chce podpaść skarbówce ani psom, jednak na te droższe programy koleś zapewne bedzie chciał umowe, wiec nie chce mieć problemów z napisaniem jej, i w razie oszustwa zgłoszenia sprawy na policje, oczywiście moi rodzice nie mają nic przeciwko...

Jak to by z tym było ? Musze to gdziekolwiek zgłaszać ?

Najprościej to spisać umowę o dzieło (rodzice w Twoim imieniu) i zapłacić od tego podatek 19% (no trochę mniej bo odlicza się KUP 20% lub 50% - poszukaj dokładnie w necie lub na Forum).

Narzędzia programistyczne masz legalne?

A tak na marginesie:
10 PLN za program? Na zamówienie?
Psujesz nam rynek. :)
Wiesz jakie stawki mają duże firmy za dniówkę programisty? :)

Wiem, ale ja się dopiero ucze, i to są banalne programy do jednej z gry, do której mam gotowy wzór tylko zmieniam nazwy :P taki starter prosty.

Czyli jeśli chcę sprzedać program, rodzice w moim imieniu podpisują umowe, ja wysyłam do kupującego 2 kopie - on odsyła mi 1 podpisaną przez siebie tak ? A na jakiej zasadzie płaci sie ten podatek ?

Jeżeli chodzi o zabezpieczenie. Polecam 2 wersje. Lite przesyłasz przed zapłatą -nabywca może się zorientować co i jak, i nie ma możliwości użycia de-assemblera czy innego programu do "zrobienia" sobie pełnej wersji. Zdecyduje się, to po wpłacie na konto przesyłasz wersję full. Kłopot z ew. policją rozwiązany

Pozdrawiam

ok. A jeszcze z tymi podatkami jak to jest ? Bo chce to robić legalnie ;p

Powrót