program komputerowy

• Autor wątku Autor wątku marmar_86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marmar_86

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam
Chodzi mi o prawną problematykę programu komputerowego, a mianowicie:
- czy program komputerowy można traktować jako rzecz w rozumieniu KC?'
- jakie przepisy będziemy stosować do sprzedaży programu komputerowego. Chodzi mi przede wszystkim o kwestię odpowiedzialności za wady, tzn. czy za wadliwość sprzedanego (np. za pośrednictwem strony www z opcją płatnego download) programu będzie odpowiadał producent czy właściciel strony (sprzedawca) Czy sprzedawca może poprzez regulaminy czy zastrzeżenia wyłączyć swoją odp, względem nabywcy?
- jeśli dajmy na to program ma wirusa lub w inny sposób może zniszczyć sprzęt, albo np. zawiera treści naruszające dobra osobiste, to czy właściciel strony www za pośrednictwem której taki program jest rozprowadzany będzie odpowiedzialny za to? Czy może taka odp. wyłączyć? Na jakiej podstawie będzie dochodzone roszczenie odszkodowawcze (415????)
-spotkałem się na jednej ze stron z zastrzeżeniem właściciela strony www iz umowa licencyjna na programy które sa tam umieszczone wiąże tylko nabywce i producenta a sprzedawca stoi tak jakby "z boku". Czy dopuszczalna jest taka konstrukcja?

Nie
Programy są tylko pod odpowiednią konfigurację komputera
przykład zmieniałem komputer na nowy
około 15 % programów mi nie działa
poza tym musiałem wymieniać aż 3 zasilacze aby trafić na dobry

Prokuratortus napisał:
Nie
Programy są tylko pod odpowiednią konfigurację komputera
przykład zmieniałem komputer na nowy
około 15 % programów mi nie działa
poza tym musiałem wymieniać aż 3 zasilacze aby trafić na dobry
Co Ty bredzisz? Może z 5% Twoich wypowiedzi jest na temat...
marmar_86 napisał:
- jakie przepisy będziemy stosować do sprzedaży programu komputerowego. Chodzi mi przede wszystkim o kwestię odpowiedzialności za wady, tzn. czy za wadliwość sprzedanego (np. za pośrednictwem strony www z opcją płatnego download) programu będzie odpowiadał producent czy właściciel strony (sprzedawca) Czy sprzedawca może poprzez regulaminy czy zastrzeżenia wyłączyć swoją odp, względem nabywcy?
Jakiego typu wady programów masz na myśli?

Wady "fizyczne"...analogiczne do tych za które odpowiada sprzedawca na podstawie przepisów ust. o sprzedaży konsumenckiej (w której mowa jest o rzeczy ruchomej) ...czyli np. program nie działa tak jak powinien, są jakieś błędy etc.

plus jeszcze ewentualna opd. za straty spowodowane programem który może wyrządzić jakąś szkodę dla komputera

Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie za bardzo nawet mówienia o wadach fizycznych rzeczy. Wada programu może polegać na źle napisanym kodzie, ale to nie jest na pewno wada fizyczna - tak jak np. w przypadku książki nie jest wadą fizyczną fakt, że opisuje zdarzenia, które się nie zdarzyły.

Programy komputerowe są w zasadzie w całej swojej rozciągłości przedmiotem praw autorskich. Wady fizyczne mogą odnosić się do samego nośnika - np. krzywa płyta, która popsuła Ci napęd w komputerze. Ale za szkody wywołane programem (czyli kodem) należałoby dochodzić odszkodowania na zasadach ogólnych - a i to byłoby podejrzewam drogą przez mękę.

Generalnie odpowiedzialny jest podmiot, z którym zawarłeś umowę. Umowy o korzystanie z programu komputerowego, to przeważnie (jeżeli nie zawsze) umowy licencyjne, odpowiedzialny jest więc licencjodawca. Te umowy są często upstrzone klauzulami abuzywnymi, wyłączeniami odpowiedzialności itd., z czym trzeba byłoby się trochę pomocować. Jeżeli chodzi o sprzedawcę, to wydaje mi się, że można byłoby dochodzić praw u niego wyłącznie w przypadku wady nośnika (np. porysowana płyta, jakiś dziwny egzemplarz który nie działa a inne działają).

Powrót