Program Komputerowy

• Autor wątku Autor wątku shogopl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shogopl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Hej,
Mam pytanie dotyczące potencjalnego używania programu komputerowego. Program ten niestety został już wycofany ze sprzedaży, ponieważ twórców wykupiła inna firma. Nie jest on już wspierany oraz aktualizowany - został porzucony. Nie posiadam informacji jaka była cena programu w momencie gdy był on na rynku oraz nie ma w internecie informacji jak wygląda sprawa z licencjonowaniem/dalszym korzystaniem z programu. Niestety nie zakupiłem wcześniej tego programu, ale mam możliwość pobrania go na swój komputer - wersja piracka. Niestety, wiem że mimo wszystko byłoby to nielegalne. Bardzo zależy mi na użyciu tego programu w celach komercyjnych, niestety brak jakiekolwiek kontaktu do autorów. Czy jest w tym wypadku jakakolwiek możliwość użytku tego programu ? Ewentualnie kto weryfikowałby legalność tego oprogramowania i co w praktyce może za to grozić (wiem że, "Kara pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5 (art. 278 §2 k.k.). Plus zajęcie sprzętu, na którym oprogramowanie używano i odpowiedzialność na gruncie cywilnym."). Od czego zależałby wyrok i potencjalna kara ?

shogopl napisał:
... Czy jest w tym wypadku jakakolwiek możliwość użytku tego programu ? ...
Bez zgody uprawnionych, nie ma.
shogopl napisał:
... Ewentualnie kto weryfikowałby legalność tego oprogramowania ...
Na przykład US.
shogopl napisał:
... Od czego zależałby wyrok i potencjalna kara ? ...
Od Twojej postawy, szkodliwości czynu, zawziętości pokrzywdzonego, ...

A jakie wyroki zapadają najczęściej w takich sytuacjach czy nie ma reguły ?
Kurcze, bardzo zależy mi na tym oprogramowaniu a nie ma legalnego sposobu aby z niego korzystać...

Firma, która wyprodukowała oprogramowanie nie istnieje a firma która ją wchłoneła nie przekazuje żadnych informacji na temat porzuconego programu...

Powrót