Program napisany przez siebie dla ułatwienia pracy

• Autor wątku Autor wątku wooki24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wooki24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Planuje napisanie programu, który ułatwi mi pracę. Pracodawca nie posiada środowiska programistycznego, nie mam tego w zakresie obowiązków (tworzenie oprogramowania), program będę pisał głownie w domu (w Borland Turbo C++ - można wykorzystać to środowisko do celów komercyjnych i jest darmowe) - w pracy testy funkcjonalne, będę planował sprzedać ten program innym.
Moje pytania to:
1. Kto będzie właścicielem kodu?
2. Kto będzie posiadał prawa autorskie?
3. Jakie są i dla kogo prawa zależne?
4. Czy jest możliwość by pracodawca nie miał żadnych praw do tego programu?
Pozdrow Wooki24

To jest regulacja ogólna:
Art. 12. 1. Jeżeli ustawa lub umowa o pracę nie stanowią inaczej, pracodawca, którego pracownik stworzył utwór w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy, nabywa z chwilą przyjęcia utworu autorskie prawa majątkowe w granicach wynikających z celu umowy o pracę i zgodnego zamiaru stron.

Jest też regulacja szczegółowa dotycząca programów komputerowych:
Art. 74. 3. Prawa majątkowe do programu komputerowego stworzonego przez pracownika w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy przysługują pracodawcy, o ile umowa nie stanowi inaczej.

Skoro jednak będzie Pan pisać program w domu, bez żadnego wynagrodzenia ze strony firmy i poza zakresem obowiązków, to prawa doń będą należały do Pana (w tym do prawo do wykonywania utworów zależnych), co implikuje brak praw po stronie pracodawcy. O ile oczywiście nie zawrzecie kolejnej umowy.

Powrót