Program - prawo do odsprzedaży

• Autor wątku Autor wątku c928410@bofthew.com
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

c928410@bofthew.com

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Mam pytanie, postaram się krótko i na temat:
Napisałem skrypt, który sprzedaję przez Allegro. Kupujący mogą jedynie korzystać z tego skryptu, jednak jest osoba która chciałaby również go sprzedawać. Jak powinienem to załatwić? Spisać jakąś umowę do praw na sprzedawanie? Kwoty nie są duże, więc nie ma wielkiego problemu, ale chciałbym poznać ten aspekt prawny.

Z góry dziękuję.

c928410@bofthew.com napisał:
Napisałem skrypt, który sprzedaję przez Allegro. Kupujący mogą jedynie korzystać z tego skryptu...
mówiąc precyzyjnie, nie sprzedajesz w tym przypadku programu komputerowego (jakim jest skrypt), ale sprzedajesz egzemplarze skryptu z udzieleniem kupującemu licencji na korzystanie ze skryptu.
jednak jest osoba która chciałaby również go sprzedawać. Jak powinienem to załatwić? Spisać jakąś umowę do praw na sprzedawanie?
Zgodnie z Art.51. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html (zwana dalej upaipp) - jeśli osoba ta kupi od ciebie egzemplarze programu (z licencją), może je następnie dalej odsprzedawać. Nie musicie podpisywać umowy, co najwyżej możecie się domówić o cenie i warunkach, na jakich będziesz odsprzedawał egzemplarze programu. Osoba ta będzie więc de facto dystrybutorem twojego skryptu. Z tym, ze w takim przypadku osoba ta musiałaby kupić od ciebie tyle egzemplarzy skryptów (licencji) ile sprzeda.

Innym rozwiązaniem jest podpisanie umowy licencyjnej, na mocy której osoba ta sprzedawałaby egzemplarze twojego oprogramowania z licencjami na korzystanie z niego, a tobie wypłacała jedynie tantiemy.

Rozumiem. Dzięki wielkie.

Natomiast mam inny pomysł - czy stosuje się w praktyce "sprzedanie" (mam problemy z terminologią) licencji, która daje możliwość dystrybucji programu? Byłaby wtedy tylko jednorazowa transakcja między autorem a przyszłym dystrybutorem.

Powrót