M
mr.D
Sprawa wygląda tak, że jestem programistą (tworzę strony internetowe) zatrudnionym na umowę o pracę. Firma, dla której pracuję podpisuje ze swoimi klientami NDA (umowę poufności) oraz zawiera w umowach informację, że to klienci są właścicielami praw autorskich kodu. Ja też mam podpisaną z pracodawcą klauzulę poufności, ale nigdzie (ani w umowie, ani w klauzuli poufności) nie ma mowy o prawach autorskich. Moi znajomi, robiąc to samo co ja, ale w innych firmach, podpisali aneks do umowy określający, ile czasu poświęcają na pracę chronioną prawami autorskimi (zazwyczaj jest to w granicach 70%-80% ogólnego czasu pracy). U mnie pracodawca nie chce podpisać takiego aneksu (uprawniającego do korzystania z 50% kosztów uzyskania przychodu), ponieważ tworzę kod w godzinach pracy i dlatego kod jest własnością pracodawcy, a on z kolei przekazuje prawa klientowi. A nie można rozwiązać tego inaczej, bo dla mnie wiąże się to ze złamaniem zakazu konkurencji (tak sądzi pracodawca).
Księgowa i pracodawca nie mogą się w tym odnaleźć, dlatego mam wielką prośbę o pomoc. Czy mogę podpisać z pracodawcą aneks do umowy dotyczący podziału czasu pracy na czas pracy o charakterze autorskim i nieautorskim (a co za tym idzie skorzystać z 50% kosztów uzyskania przychodu), czy w takim przypadku jest to niemożliwe?
Księgowa i pracodawca nie mogą się w tym odnaleźć, dlatego mam wielką prośbę o pomoc. Czy mogę podpisać z pracodawcą aneks do umowy dotyczący podziału czasu pracy na czas pracy o charakterze autorskim i nieautorskim (a co za tym idzie skorzystać z 50% kosztów uzyskania przychodu), czy w takim przypadku jest to niemożliwe?