Programowanie modułów do gry - Kod źródłowy

• Autor wątku Autor wątku Manu90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Manu90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Pracowałem przez ostatnie 3 lata nad grą i spełniałem rolę programisty.
Praca opierała się o umowę o dzieło w której zawarte było przekazanie praw majątkowych do kodu źródłowego.
(Ale praca w biurze)

Przestałem już tam pracować, ale zacząłem zastanawiać się nad stworzeniem paczek assetów
na strony typu UE4 Marketplace czy Unity Asset Store.
Tworząc kod przez te 3 lata stworzyłem kilka własnych patentów na użyteczne mechanizmy,
które mogą być łatwo wdrożone do każdego projektu gry.
Część z tych rzeczy tworzyłem poza godzinami pracy, w weekendy, a w pracy dokonywałem tylko implementacji całego modułu.

1. Rodzi mi się w głowie pytanie, czy mogę wykorzystać kod tworzony po godzinach by stworzyć paczkę z której czerpałbym zyski.

2. Czy inny moduł który tworzyłem w pracy, muszę napisać całkiem od nowa by móc stworzyć z niego paczkę do klepu z której czerpał bym zyski. (kod z pewnością wyglądałby bardzo podobnie)

Szukałem dosyć długo odpowiedzi w internecie, ale nie mogłem znaleźć nic typowo pod moją sytuację.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
1. W brew pozorom, zleceniodawca może próbować rościć sobie prawa do tego kodu. Z jakim skutkiem okaże się przed Sądem.
2. Od nowa, a podobieństwo może generować również problemy w zależności od szczegółów..

Powrót