Programy z pism

• Autor wątku Autor wątku wojnest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojnest

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Do niektórych pism komputerowych, sa dołaczane pełne wersje programów.
Czy, jeśli zainstaluję program, a po jakimś czasię zgubię albo wyrzucę pismo razem z płyta, to będę musiał odinstalować program?
Czy jeśli wyrzucę pismo a zachowam maila, z kodem do programu, który dostałem po rejestracji na stronie producenta, to będę mógł legalnie używać tego programu?

Ostatnia edycja:
Witaj, zawsze będą decydować zapisy dołączonych do programów licencji.

Dziękuję za odpowiedź.
A jeśli w licencji nie ma żadnych informacji na ten temat?

to wynikałoby, że obowiązuje licencja, na jakiej dystrybuowany jest normalnie ten program.

Mam jescze jedno pytanie, na stronie Pentaxa jest zamieszczony program ACDsee for Pentax 2.0. Czy można go legalnie używać jeśli się nie posiada aparatu tej firmy?
W praktyce jest to jedna ze starszych wersji, tylko ze zmieniona nazwa. Czytałem licencję i w licencji nie ma mowy, kiedy można używać programu.
Dodam jeszcze że klucz licencyjny jest domyślnie wpisany podczas instalacji.

Jeśli nie ma żadnych zastrzeżeń, to wygląda, że można.

Ostatnie pytanie, jeśli nie posiadam pisma a zarejestruję się mimo to na stronie producenta i dostanę klucz licencyjny, to jest to legalne?
W internecie znalazłem taką stronę
4 Free on Internet
gdzie jest napisanych wiele tego typu sytuacji, według nich jest to legalne.

wojnest napisał:
Ostatnie pytanie, jeśli nie posiadam pisma a zarejestruję się mimo to na stronie producenta i dostanę klucz licencyjny, to jest to legalne?
decydują zapisy licencji dołączonej do programu. Jeśli tak mówią i otrzyma się klucz licencyjny, wygląda to wtedy OK.

nie znam strony, ale ogólna zasada jest prosta: obowiązuje relacja posiadacz programu - licencjodawca.

Powrót