Projekcja filmu niemego

• Autor wątku Autor wątku kick_it
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kick_it

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

planuję projekcję niemego filmu z 1922 roku. Dokładnie chodzi o "Czarownice" Christensena: Czarownice / Häxan (1922) - Film - FILMWEB.pl
Chętnie wykupiłbym licencję na jednorazowy pokaz tego filmu. Problem polega na tym, że nie mam pojęcia, kto posiada prawa i czy w ogóle ktoś konkretny je posiada. Spotkałem się ze stwierdzeniem, że prawa do filmu wygasają po 70 latach. Czy to prawda? Będę wdzięczny za pomoc. Z góry dziękuję.

Witam,
majątkowe prawa autorskie do utworów (a więc i do filmów) wygasają wg obecnej ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych w ogólności po siedemdziesięciu latach od pierwszego wydania utworu - czyli w tym przypadku premiery (Art.36 do 40.). Prawa pokrewne wygasają odpowiednio po pięćdziesięciu latach (Art. 89.). Tak więc film nie powinien już być chroniony prawami autorskimi. Ale trzeba skądś wziąć kopie do projekcji - i tu pojawią się opłaty.
Więcej szczegółów może się Pan zapewne dowiedzieć w Stowarzyszeniu Filmowców Polskich http://www.sfp.org.pl/

Nie!!!
Podstawa prawna właściwa - ale zastosowane znajdzie art. 36 ust. 4 pr.aut. - prawa autorskie do utworu audiowizualnego gasną z upływem 70 lat "od śmierci najpóźniej zmarłej z wymienionych osób: głównego reżysera, autora scenariusza, autora dialogów, kompozytora muzyki skomponowanej do utworu audiowizualnego".
Uwaga ogólna - zasadą jest, że prawa wygasają z upływem 70 lat od śmierci twórcy, nie pierwszego wydania utworu. To ostatnie kryterium znajdzie zastosowanie w sytuacjach szczególnych(nieznany twórca, prawa przysługujące z mocy USTAWY innej osobie niż twórca).
Poza tym odesłanie do SFP - ZAPA trafne.

Pierwszy wariant zdecydowanie bardziej by mi odpowiadał. Trudno. Tak czy inaczej - dziękuję bardzo za pomoc.

Powrót